"Destroying rainforest for economic gain is like burning a Renaissance painting to cook a meal."
Edward O. Wilson.

dimecres, 29 de juny del 2011

EL PARC DE LA DEVESA (Girona)




El parc de la Devesa de Girona és el parc urbà més gran de Catalunya ocupa unes 40 hectàrees arbrades especialment hi viuen 2500 plàtans d’una gran  alçada. És diu que són l’agrupació d’arbres més alts de la Península Iberica amb un sostre de 60 m.

El parc de la Devesa esta situat a les vores dels rius Onyar, Ter i Güell i els terrenys van ser cedits al segle XV per la reina Maria Cristina i per els reis Alfons el Magnànim i Ferran el Catòlic, el seu principal ús, fins  la creació i disseny del parc com ara el coneixem al 1858, va ser de devesa: una zona per controlar les riuades on s’estenia la pastura i arbredes per la població de Girona durant tres segles. Les invasions napoleòniques el van malmetre i ells mateixos van començar a plantar-hi arbres, però va ser l’arquitecte Martí Sureda i Deulovol que el va planificar i va començar a plantar els plàtans híbrids  de Platanus oriental i occidental que ara tenen uns 150 anys. El 1943 se’l va reconèixer com Parc Artístic Nacional de l’Estat.

També hi trobem un jardinet d’estil romàntic on hi travessa un rierol  i la caseta de la devesa on actualment s’hi realitzen moltes activitats educatives i lúdiques al voltant de la natura.

Al 1975 desprès de molt anys mig oblidada i abandonada un grup de veins van crear la plataforma Salvem la Devesa i s’hi van començar a fer estudis i arranjar-la per tornar a ser un espai vital per la ciutat de Girona. En els darrers anys s’ha obert la polèmica amb l’estat dels arbres i la construcció d’ un poliesportiu, on els veins demanen la participació ciutadana per valorar el seu futur.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...