"Destroying rainforest for economic gain is like burning a Renaissance painting to cook a meal."
Edward O. Wilson.

divendres, 17 de febrer del 2012

LLIRI (LILIUM sp)


El Lliri o Marcòlic és una planta de bulb, de classe esquamós (format per escames). Cada escama pot donar lloc a un bulbil que amb 2 o 3 anys pot començar a florir si les condicions li són optimes. Les seves flors aromàtiques van del blanc al rosat i lila passant per els grocs i taronges. Molt utilitzada en art floral, és la cinquena flors més venuda al mon.

El seu nom botànic és Lilium sp. Des de el 1925 que va començar a hibriditzar-se han aparegut infinitat de varietats, que es comercialitzen en forma de bulb principalment. La classificació reconeix 8 divisions de híbrids com els asiàtics, orientals i aurelians. I també 9 divisions d’espècies i variants.

El lilium es originari del hemisferi nord per on s’esten des de Canada al continent americà i des de el Mediterrani fins l’Asia. Dos espècies de marcòlics són originaris a Catalunya el marcòlic lila (Lilium martagon) i el marcòlic groc (Lilium pyrenaicum) es troben principalment al Pirineu i zones humides properes a rieres i rierols.

La podem reproduir a traves dels bulbs i de les escames que es desprenen i donen lloc a petits bulbils que en uns 3 anys tindran capacitat de començar a florir. Tanmateix els bulbs es poden plantar directament al jardí o en testos. Si les plantem directament al sòl, la floració serà més tardana i encara que la planta estigui en parada vegetativa continua el desenvolupament subterrani i necessita que mantinguem el substrate humit.

Els hiverns molt freds cal protegir-les amb encoixinaments com palla o malla tèrmica. Podem desenterar-los cada 2 o 3 anys per separar els nous bulbils. Si les planteu en testos, poseu més d’un bulb per obtenir una floració abundant. Les podeu tenir al interior, començaran el seu cicle molt abans i podreu gaudir de les flors a la primavera ben aviat.

Cal un sòl amb molta matèria orgànica per obtenir una bona floració i afegir compost ben fermentat 2 cops quan comença a brotar el bulb i quan ja ha florit. Com la majoria de plantes de bulb són fàcils de cultivar i les floracions són de gran color i bellesa, encara que el preu és més elevat que les plantes que reproduïm per llavor.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...