"Destroying rainforest for economic gain is like burning a Renaissance painting to cook a meal."
Edward O. Wilson.

divendres, 28 d’octubre del 2011

L’ALFÀBREGA

L’alfàbrega (Ocimum basilicum) és originaria de l’India i Asia des de on va arribar al mediterrani, de la ma dels antics grecs que la van estendre per totes les contrades, per els grecs era un símbol de tristesa i pobresa. S’han escrit moltes histories i llegendes sobre ella, en el següent enllaç en trobareu una: l'alfabrega-inspiradora-de histories


L’alfàbrega  és una planta anual de la família de les lamiàcies o labiades, que creix molt bé a l’hort durant l’estiu. Acaba el seu cicle amb l’arribada del fred a finals de tardor.

El seu cultiu al jardí, al hort o en testos és molt senzill. La podeu sembrar de la llavor recollida de les vostres flors i fer planter o
sembrar directament al seu lloc. És una llavor de germinació fàcil un cop han passat el perill de glaçades.  Al hort és ben coneguda com a planta companya o amiga dels tomaques i albergínies, distreuen als insectes que ataquen a la tomatera, també combinen molt bé a la cuina.

Una bona combinació al hort per prevenir d’insectes i alhora aprofitar-la és plantar-la a línies. Per exemple: 1linia d’alfàbrega, 2 de tomaques, 1 línea d’alfàbrega, 2 línies d’albergínies i 1 línea d’alfàbrega. Espaiar-les a 40 cm una d’altre, per permetre un bon desenvolupament i obtenir el màxim de fulles i flors terminals.

L’alfàbrega té molts d’usos a la cuina i medicinals que podríem dir que serveix per gairebé tot. A la cuina per condimentar molts plats de pasta i verdures, especialment el famós pesto. Com a planta medicinals deu les seves virtuts i propietats a 4 principis actius: cineol, estragol, eugenol i linanol. Se li atorguen beneficis digestius, antireumàtic, estimulant digestiu i lactant, bucal i tònic capil·lar. també es utilitzat contra els mosquits i mosques.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...