"Destroying rainforest for economic gain is like burning a Renaissance painting to cook a meal."
Edward O. Wilson.

dissabte, 15 d’octubre del 2011

Horts urbans i guerres mundials

Font:Històries d'un món real
Autor: Ferran Vital
Els darrers anys s’ha posat de moda a molts ajuntaments habilitar alguns sòls d’ús públic o municipal per realitzar-hi activitats agrícoles. Una mesura de preservar el medi ambient i regenerar espais, sòls i activitats tradicionals. Ara bé, aquesta iniciativa, per innovadora que sembli, té unes arrels històriques no massa llunyanes i certament tristes
Durant la segona guerra mundial les condicions per a la població civil van ser d’allò més dures pels països bel·ligerants. A l’esforç bèl·lic i a l’efecte dels bombardejos sistemàtics sobre la població civil europea, convé afegir-hi les dificultats de subministrament dels productes més bàsics a la rereguarda.
torre de londres 1940.jpg
La Torre de Londres envoltada d'horts. Any 1940.
Els governs de les potències en guerra prioritzaven l’industria bèl·lica i el subministrament d’aliments i armes als soldats del front, i en ocasions les poblacions de rereguarda van haver d’idear noves formes d’autosubministrament dels productes més bàsics, tals com les hortalisses.
A vegades els propis governs eren els que estimulaven als ciutadans de les grans ciutats a utilitzar qualsevol espai públic cultivable per convertir-lo en un petit hort, més de mig segle abans que moltes ciutats hagin habilitat espais i terres dels seus termes municipals per a que els seus ciutadans les conreïn (amb un context molt diferent, és clar).
london-bomb-crater-garden.jpg
Un hort urbà a Londres que aprofita el cràter generat per una bomba.
Malgrat els esforços dels governs, la població civil a rereguarda mai va estar del tot ben abastida, i les penalitats i patiments que van haver de suportar, van arribar a punts inhumans. Sense anar més lluny, quants de nosaltres no hem sentit històries d’avantpassats que van abandonar la ciutat al llarg de la guerra civil, buscant aixopluc a casa d’alguns familiars al ambient rural, tot fugint de les bombes i la fam?
Molts cops, la pobresa i destrucció causades per la guerra, van impossibilitar l’abastiment de la població civil els anys immediatament posteriors a la fi del conflicte, cosa que va allargar la presència d’aquests horts urbans uns quants anys després de la fi del conflicte, tal i com va passar a Berlín els mesos posteriors a la fi del conflicte.
hist huertos urbano 2-berlin.jpg
Horts davant el Reichstag derruït de Berlín. Any 1946.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...