"Destroying rainforest for economic gain is like burning a Renaissance painting to cook a meal."
Edward O. Wilson.

dimecres, 22 d’abril del 2015

Lliri Blau. (Iris germanica)

El lliri blau és una planta que creix fàcilment als jardins als racons en talussos i especialment en llocs rocallosos, li agraden molt diferents tipus de sòls i s'adapta bé a la climatologia mediterrània. Un cop has plantat un tros del seu rizoma al jardí segur que sempre a la primavera apareixerà més aviat o més tard. Fins i tot, és possible que canvi de lloc amb els anys i que a lo millor passi un parell d'anys que no el veus en lloc. Però senzillament s'ha amagat i ja sortirà a la següent temporada



Fa molt anys va arribar al meu jardí i ha anat per aquí per allà, però mai ha marxat, s'adapta molt bé. Pertany a la família de les iridàcies que acostumen a ser monocotiledònies. I el seu nom és en honor a la deessa grega del valor.

Se li atribueixen diferents propietats remeieres, encara que actualment no s'utilitza gaire i s'ha de tenir en compte les dosis perquè el compost iridina pot ser hepatotòxic. És principalment diüretica i purgant. Però també s'utilitza per l'asma, la bronquitis i la tos. L'homeopatia l'usa per els mals de caps.

Us recomano plantar-la al vostre jardí per floració de primavera un cop ha florit i s'assequen les fulles, es tallen i retiren, si voleu cada 4 o 5 anys la podeu desenterrar i dividir en nous trossos i tornar-los a plantar per renovar-la.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...