"Destroying rainforest for economic gain is like burning a Renaissance painting to cook a meal."
Edward O. Wilson.

divendres, 4 de març de 2011

EL BENEFICI DE LES MALES HERBES.

Ahir, com va ploure poc, uns 10 litres, en un moment que la pluja fina es va aturar, vaig aprofitar a arrancar algunes de les herbes que creixen a la parada de carxofes.


Entre elles un trèvol (Trifolium sp.), ja sabeu que pertany a la família de les lleguminoses (Fabaceae), per tant a les seves arrels es formen uns nòduls de color blanquinós que són nitrogen (foto de dalt i abaix augmentats). Les lleguminoses poden aprofitar el nitrogen de l’atmosfera i fixar-lo, sent aquest transformat en amoníac i després en nitrat per bacteris que viuen en simbiosi amb la planta en les seves arrels. El nitrat és posteriorment utilitzat per la planta per desenvolupar-se.


Quan cavem les plantes i les arrels queden al sòl augmenta el contingut de nutrients aprofitables per el següent cultiu. Per tant aquella mala herba es torna en un gran benefici per la nutrició dels conreus. La natura intel·ligent sap el que necessita i nosaltres hem d’aprendre de ella.

L’adob en verd, és un sistema que imita les males herbes beneficioses, moltes vegades les plantes utilitzades són lleguminoses o barreges amb lleguminoses, que desprès es tallen, es deixen secar i s’incorporen al terra per millorar la qualitat i textura del sòl.

1 comentari:

  1. Sempre havia sentit parlar dels nòduls de nitrogen, però mai fins ara havia pogut vore-los en directe. Gràcies!
    Continuant amb les males herbes, tots els anys en primavera naixen uns evos, no sé el nom en llatí ara, a la gespa. Sempre m'ha sabut mal tallar-los de seguida. Però ara sabent aço de les fabacees trobe que els deixaré prou de temps allí.
    Ah, una llàstima això de les periquites.

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...