"Destroying rainforest for economic gain is like burning a Renaissance painting to cook a meal."
Edward O. Wilson.

dijous, 31 de juliol del 2014

ESPÈCIES EXÒTIQUES VERSUS ESPÈCIES INVASORES.


Cortaderia selloana. Foto: www.invasoras.pt

Les espècies exòtiques que també anomenem al·lòctones són espècies que no pertanyen al territori i que degut principalment  al comerç i transport entre diferents països s’han introduït per el seu interès o a vegades han vingut barrejades en els vaixells i altres mitjans de transport sense voler-ho.
Això ve passant des de fa segles i potser mil·lennis. Algunes espècies ja són tant normals que no sabem que un dia van ser exòtiques com són: els tomaques, el blat de moro, la figuera o la rata.
Les espècies invasores són aquelles espècies exòtiques introduïdes voluntàriament o involuntàriament que s’han convertit en una amenaça i dominen el medi on s’han instal·lat provocant danys principalment en la diversitat del habitat on les trobem: fent desaparèixer les especies autòctones, creant pèrdues en collites, provocant efectes en la canalització del aigua, creant al·lèrgies o dermatitis entre altres impactes. Acostumen a ser un 11% de les espècies al·lòctones.
De les 939 espècies exòtiques introduïdes a Catalunya, segons el estudi realitzat per el CREAF, les plantes són el grup més nombrós amb 588 plantes introduïdes de les quals 63 són considerades invasores. Entre elles les més problemàtiques són el Ailant (Ailanthus altissima), la Robinia (Robinia pseudoacacia) i l’herba de la pampa (Cortaderia selloana).
La gran majoria s’han introduït com a plantes ornamentals utilitzades en jardineria (293 casos), en l’agricultura barrejades amb el gra i en el cas de la silvicultura i fructicultura per profit de la fusta, el fruit o propietats medicinals. També hi ha força casos accidentalment 165 casos.
Per evitar que aquestes plantes invasores s’estenguin per el territori eviteu plantar-les als vostres jardins, sobretot si el vostre jardí es a prop del medi natural.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...