"Destroying rainforest for economic gain is like burning a Renaissance painting to cook a meal."
Edward O. Wilson.

diumenge, 20 de juliol del 2014

L'ecogastronomia o com practicar una cuina sostenible

Us deixo del bloc efeverde.es el següent article espero us interessi. (traducció automàtica).

Aquesta proposta gastronòmica aposta per produccions agroalimentàries de petita escala i varietats agroramaderes locals.
L'ecogastronomia o com practicar una cuina sostenible
Verdures de l'hort ecològic. EFE Fundació Ecoagroturismo
La ecogastronomía o cómo practicar una cocina sostenible
Publicat per: Anabel Pascual 19 juliol 2014 Madrid
Alguns dels cuiners més mediàtics busquen l'autenticitat dels aliments en els ecològics, però els cuiners locals, en el seu particular aposta per reivindicar viandes de proximitat i tradicionals, ajuden a mantenir les produccions locals i juguen un paper clau en la diversitat biològica agrària.

La Redacció Recomana
Torna la compra a granel a Alemanya Els aliments ecològics són més nutritius i saludables Nous negocis verds: des cistelles de regal fins camises ecològiques Vins ecològics: bons, sans i assequibles Ecoagroturismo, una necessària pas més enllà al turisme rural
Aquest és l'eix principal de la proposta de "Ecogastronomia" que acaba de posar en marxa la Fundació Ecoagroturismo dins la xarxa Ceres Ecotur de turisme rural i agroturisme ecològic, explica en una entrevista amb EFE el seu portaveu, Javier Tejera.

Una aposta pels territoris rurals
Per consolidar els projectes de turisme ecològic i responsable és "necessària una aposta per la promoció dels recursos gastronòmics i agroalimentaris dels territoris rurals" on actuen les empreses de turisme.
"Intentem promoure la sobirania agroalimentària rural i posar en valor els restaurants que treballen amb aliments ecològics, de proximitat i que posin en valor, per exemple, la pesca sostenible, les races ramaderes autòctones o aliments tradicionals", assegura.
Aquesta proposta gastronòmica aposta per produccions agroalimentàries de petita escala i varietats agroramaderes locals, així com per una oferta d'acord amb la tradició del lloc.
De moment només hi ha els restaurants o les cuines dels allotjaments rurals englobats en la xarxa de turisme rural sostenible de la Fundació.

La Arca del Gust Slow Food
No obstant això, la idea és anar incorporant tots aquells restaurants de tot Espanya que cuinin amb ecològics, peix sostenible o aliments del "Arca del Gust Slow Food"-iniciativa que recupera aliments i productes gastronòmics artesans d'excel · lència elaborats a petita escala i en perill de desaparició-.
Els establiments gastronòmics i restaurants ubicats en un entorn rural que vulguin acollir-se a aquesta iniciativa podran fer-ho a través de dues vies, ressalta Tejera, amb un menú ecogastronomia (primer, segon i postres) elaborat al 100% amb aliments bio, de varietats autòctones en perill d'extinció o de pesca sostenible.

I, en el cas que el restaurant disposi de carta, almenys el 50% de la seva oferta s'ha d'ajustar a aquestes característiques, tot i que també es valoraran altres aspectes com el fet que estigui en un edifici rural històric o de valor etnogràfic, així com que es tracti d'un restaurant que minimitzi el seu impacte en el medi.

Tancar el cercle, la clau
Amb aquesta iniciativa, remarca Tejera, "es tracta de tancar el cercle" i que l'experiència en un establiment rural no sigui només l'allotjament, sinó que vagi molt més enllà i es pugui practicar un agroturisme rural i gaudir també de la gastronomia local , elaborat amb aliments de proximitat.
D'aquesta manera es pot aconseguir una col · laboració activa i real entre el sector turístic i el sector primari local, així a més "posicionem nostres destinacions turístiques rurals com a destinacions ecogastronómicos". EFE

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...