"Destroying rainforest for economic gain is like burning a Renaissance painting to cook a meal."
Edward O. Wilson.

dissabte, 1 de febrer del 2014

LA ROTACIÓ DE CULTIUS.



La rotació de conreus es practica des de temps antics. Gràcies a la observació de varies generacions, van adonar-se, que plantar sempre el mateix al mateix camp o parcel·la no funcionava, les collites minvaven i apareixien molts problemes de malalties. En canvi si es rotaven els diferents cultius la millora era important. Al llarg del temps, s’han fet estudis dels sòls i nutrients per les diferents espècies i famílies de plantes, per saber quins fertilitzants necessiten per poder millorar les rotacions en el temps.

Els avantatges d'aquesta tècnica utilitzada per mantenir l'equilibri del sòl i no empobrir-lo són molt importants en un hort natural o orgànic perquè s’ha demostrat que les rotacions afavoreixen els conreus, principalment per tres raons: un millor aprofitament dels nutrients al sòl, les malalties de cada espècie no poden sobreviure i es trenquen els seus cicles i les males herbes associades al conreu també són de més fàcil control, al canviar el cultiu associat.

Les rotacions són importants quan cultivem a ple sòl. No són necessàries en els horts quadrats o bancals, on afegim cada temporada compost i treballem en substrat o sòl orgànics.

Bàsicament es tracta de rotar els conreus a les diferents parcel·les. En calen un mínim de 4 parcel·les o zones diferenciades dins l’hort. El òptim són 5: 4 per les rotacions de les hortalisses anuals i 1 per les perennes (maduixes, carxofes i espàrrecs).

Cal planificar les rotacions per a quatre anys, el temps per que cada parcel·la roti 4 successions de cultius.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...