"Destroying rainforest for economic gain is like burning a Renaissance painting to cook a meal."
Edward O. Wilson.

dissabte, 8 de febrer del 2014

LA TÈCNICA DE CONSTRUIR SÒL PER AL HORT SENSE CAVAR I SENSE CULTIVAR.


La tècnica de construir sòl o compostatge horitzontal o en superfície, també anomenat jardineria en forma de lasanya. Com altres formes de treballar al jardí de forma natural o orgànica venen d’antic per exemple a Alemanya s’anomena Mètode Hugel ( hugel significa turó) i bàsicament copien la natura.

Una de les Primeres persones que va utilitzar i establir el sistema va ser Esther Deans australiana entre els anys 70 i 80. Més tard Patricia Lanza va publicar la seva adaptació del sistema que li va anomenar Jardineria Lasanya a la dècada del 90.

Tots les tècniques tracten d’acumular matèria orgànica sobre un sòl, que cobrim amb cartrons o paper de diari, un cop s’ha compostat ens permet cultivar sense cavar el sòl. Hi ha una descomposició en el mateix lloc, que ens permetrà obtenir un sòl orgànic en una temporada, encara que si tenim pressa el podem plantar directament, la qualitat del sòl que obtenim és perfecte per plantar-hi hort, plantes de flor, plantes remeieres o el que ens agradi.

El més important és apilar les matèries orgàniques de forma endreçada i per mida dels materials comencem a pilar els més grossos com branques i brossa de bosc, continuem amb fulles i palla i acabem amb sòl o compost. Entre mig de les capes i podem afegir compost o fems ben fermentats.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...