jardineria, natural, orgànica, ecològica i sostenible, medi ambient, jardí, compost, hort familiar, flors, arbustos, arbres, plantes amigues, plantes aromàtiques, jardins botànics, boscos, canvi climàtic.
"Destroying rainforest for economic gain is like burning a Renaissance painting to cook a meal."
Edward O. Wilson.
Edward O. Wilson.
dijous, 27 de febrer del 2014
SABÓ NATURAL D'OLI I SOSA.
El sabó s’obté per el procés de saponificació per el qual un greix amb una base o àlcali dona lloc a una reacció química que dona lloc al sabó i la glicerina que és pot separar per un procés apart.
Recepta bàsica.
125 gr. De sosa càustica.
750 ml d’aigua.
750 ml d’oli d’oliva.
Opcional ( colorants naturals i essències).
L’oli pot ser substituït en part per oli de coco, d’ametlles, de palma, reciclat o altres; sempre vegetal, mai mineral. L’aigua pot ser substituïda per infusions d’herbes. Es poden afegir pètals, flocs de cereals, argiles o altres.
Preparació
Tirar lentament la sosa al aigua perquè es barregi i obtindrem la lleixiu càustica (mai fer-ho al reves aigua sobre sosa, la reacció pot produir cremades). Quan la lleixiu càustica es refredi a 40 graus es barreja amb l’oli d’oliva que haurem escalfat a 40 graus. La barreja manual fins obtenir la textura d’una maionesa són 30-45 minuts. Podem accelerar-ho amb un batidor però tenir en compte de no esquitxar. Quan tenim la textura ideal posem amb motlles al cap de 2 dies desmotllem i al cap de 30-45 dies podem utilitzar-lo.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada