"Destroying rainforest for economic gain is like burning a Renaissance painting to cook a meal."
Edward O. Wilson.

dijous, 25 de juliol del 2013

EL MENJATRONCS, CARBÓ VEGETAL D’ARDENYA I GAVARRES.


Carbó Vegetal d’Ardenya i Gavarres és un projecte socio-laboral i també de conservació del medi natural que a la vegada ajuda al medi ambient amb la protecció dels boscos de l’Ardenya i Gavarres. Neix de la mà de la cooperativa Idaria d’inserció laboral.  

L’idea del projecte  és basa en el carboneig, que durant molts anys va ser mitjà de subsistència dels besavis i avis de la zona, a traves  del aprofitament dels boscos de les Gavarres i l’Ardenya. Es tracta de recuperar feines que ja han quedat a l’oblit i que amb elles el descuit dels boscos ha anat a més, fins l’abandó per baixa rendibilitat. En aquests moment de canvi social i crisi econòmica  és una bona manera de recuperar  feines antigues, a base de posar-hi  valor afegit amb noves tecnologies com el Menjatroncs.
Captura de pantalla 2013-07-02 a las 14.37.15
El Menjatroncs és una carbonera mòbil que pot cremar 500 kg de fusta, principalment bruc i arboç, més a més de branques de alzina i roure de l’estesada. És un forn de cocció pirolítica  amb els que s’aprofiten els gasos de la combustió evitant les emissions de gasos contaminants. També permet fer el carbó d’una jornada laboral i es pot transportar allà on es requereixi. Així el carbó es recull i es prepara al mateix lloc reduint costos de transport.
  
El producte que s’obté és un carbó vegetal de primera qualitat per a la cuita en qualsevol tipus de forn, brasa, grill o barbacoa. Si voleu col·laborar podeu comprar un tiquet de 10 € i el octubre rebreu 3kg de carbó de la primera cuita del Menjatroncs.

Us podeu posar en contacte a: carbo.idaria@gmail.com.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...