"Destroying rainforest for economic gain is like burning a Renaissance painting to cook a meal."
Edward O. Wilson.

dilluns, 12 de setembre del 2011

EXPLOSIÓ A LA CENTRAL NUCLEAR DE MARCOULE

A l'espera de més informacions el resum de ecodiari.
Font: www.ecodiari.cat
De moment s'informa d'un mort i tres ferits greus en aquest centre francès de producció de combustible MOX i triti per a usos militars pròxim a Nimes i Avinyó i a 250 km de la Jonquera. Hi ha risc de fuita radioactiva

El complex nuclear-industrial de Marcoule.

Segons que reporten diversos mitjans de comunicació, entre els quals France 3, l'explosió s'hauria produït a mig matí després que s'hagi declarat un foc en una de les sitges d'emmagatzematge de productes de baixa radioactivitat del complex atòmic de Marcoule, al departament del Gard. La BBC informa, d'altra banda, que hi ha risc de fuita radioactiva, encara que ni l'autoritat de seguretat nuclear francesa ni els propietaris del complex, no han emès cap comunicat. Els bombers i la prefectura han iniciat la delimitació de l'indret.

L'explosió s'hauria produït en un forn per a la fosa dels residus de metalls radioactius d'activitat baixa o molt baixa. La planta de tractament de residus és gestionada per Socodei, una filial d'EDF. La Comissió d'Energia Atòmica ha dit que "no hi ha fuita cap a l'exterior, per ara".

Midi Libre informa que l'explosió ha ocorregut a les 11 h 45 i que la víctima ha estat trobada "carbonitzada". Un dels ferits es troba en una situació greu i ha estat evacuat a un hospital d'emergència a Montpeller.

Fundat el 1956, el lloc nuclear de Marcoule s'estén pels pobles de Chusclan i Codolet , a prop de Bagnols-sur-Cèze, al Gard. Aquesta planta industrial-nuclear, ubicada al llarg del Roine entre Montelimar (65 km aigües amunt) i Avinyó (30 km aigües avall), es troba a la regió mitjana de Cotes du Rhone, àrea de turisme, agricultura i la viticultura. Nimes es troba a 45 km al sud-oest del complex.

A Marcoule, AREVA hi és el principal soci industrial per al sanejament i clausura d'instal·lacions nuclears que ja han arribat al final de la vida i per al funcionament de la tecnologia de les plantes industrials. El lloc de Marcoule va ser el bressol de les aplicacions industrials i militars de plutoni a França.

Avui en dia, són nombroses les activitats nuclears que s'hi fan:
producció de MOX (barreja de combustibel d'urani i plutoni, com el d'algun reactor de Fukushima), en una antiga fàbrica de reprocessament de combustible gastat;
emmagatzematge de residus radioactius;
centre d'estudis en matèria de residus;
instal.lacions d'armes nuclears, operades per Areva NC, etc.A Marcoule hi ha les següents instal.lacions nuclears:

Phoenix: el reactor experimental de la cadena de neutrons ràpids
Atalanta (laboratori): laboratori de processament de combustible gastat i d'estudi sobre la gestió dels residus d'alta activitat radioactiva i de llarga vida.
Melox: planta de fabricació de combustible MOX.
Centraco: centre de tractament i condicionament dels residus radioactius.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...