"Destroying rainforest for economic gain is like burning a Renaissance painting to cook a meal."
Edward O. Wilson.

dissabte, 31 de juliol del 2010

JARDÍ BOTÀNIC DE MAS MAIENSA

El Jardí botànic de Mas Maiensa va néixer com una col•lecció de planta mare per recollir-ne llavors i/o material vegetal per la reproducció sexual (llavors) i asexual de plantes (esqueixos, colgats i empelts). Es va començar a l'any 1995 i durant aquests 15 anys anat creixent i agafant forma. El composen 7 jardinets cadascú amb el seu diferent estil. Hi té un laberint i una bassa natural.
A mida que ha passat el temps s’ha convertit en un espai on les feines de manteniment es basen en principis de jardineria natural amb un baix manteniment. Només es planta, es talla la herba naturalitzada, es poden les branques seques dels arbres i els arbustos que cal mantenir a una mida desitjada i els rosers. Es reguen només els parterres al estiu amb goters de 3 a 7 vegades depenent del regim de pluges.
És un jardí sempre en canvi constant, seguint les diferents estacions del any amb els seus colors. Només hi viuen plantes que s’adaptin a les condicions de manteniment que he descrit abans, el que el fa imperfecte però en equilibri com la mateixa natura. A part de les espècies vegetals i viuen o passant per ell, per alimentar-se o com a refugi en èpoques critiques de temperatura, els ocells, petits mamifers i algun senglar que té calor i vol fer-se un bany, tots hi troben sempre algun fruit o cuc del que alimentar-se.
S’admeten visites guiades, escriviu a masmaiensa@hotmail.com ,si esteu interessats/des.

UN HORT A LA TERRASSA.


Si us agrada cultivar alguns vegetals i disposeu d’una terrassa podeu fer un petit hort en jardineres i testos. Només us cal aigua, un bon substrat que sigui ric en matèria orgànica i uns testos. Podeu plantar enciams, tomates, cebes, maduixes i tot el que vulgueu sembrar.
Podeu comprar planter o fer-ho a partir de llavors. No regueu en excés, ni aboneu massa, perquè si utilitzeu un substrat ric en matèria orgànica les plantes creixeran molt però no donaran gaires fruits.


Espero que us animeu a intentar-ho com amb les fotos que he rebut d’un hort en torretes a la terrassa d’una noia de Vic. Diu que ha collit uns bons enciams, que eran deliciosos.

VESSAMENT DE PETROLI A DALIAN (China)

Un nou vessament de petroli a Dalian, la costa turística del Mar Groc, al nord-est de China. Hi va morir un bomber xines que intentava aturar la fuita. El vessament va ocorre desprès que dos canonades explotessin el 16 de juliol i comencessin a vessar el petroli al Golf de Bohai. En aquell moment estaven transferint el petroli d’un vaixell de Libèria al tancs del port Dalian Xingang. Una canonada va explotar, causant una sèrie d’explosions en altre canonada i trencant el tanc del vaixell. (Font:Greenpeace).


Poca informació transcendeix del que esta passant però fonts d’Estats Units diuen que el vessament dobla el que les autoritats diuen, guerra de números, les dades facilitades per el govern són 1500 tones de cru diaris, mentre que altres parlen de 11.000 tones de cru diaris.


La premsa de Dalian a dia 26 de juliol, desprès de 10 dies del vessament, diu que ja s’ha netejat tot el petroli abocat que per això ha utilitzat mes de 8.000 treballadors, 1.200 vaixells de pesca, 41 vaixells recollidors de petroli, 23 tones de bacteris que menjant oli, dispersants quimics i una quantitat incalculable de voluntaris que han ajudat a aclarir les més de 150.000 tones de petroli cru que es van vessar al oceà i repartits en 946 quilòmetres quadrats.
Encara queda per veure si un vessament de petroli d'aquesta magnitud s’ha pogut netejar tant ràpid, especialment quan molts dels treballadors empleats estaven utilitzant culleres de sopa, xarxes de pesca, i les seves pròpies mans per ajudar amb els seus esforços .
"Els ciutadans convertits en productes de neteja que vam veure ahir al mar, bàsicament, no tenia cap equip de protecció i només podien utilitzar les seves mans per netejar el petroli", va dir Zhong Yu, un activista de Greenpeace, l'AFP divendres.
Com sempre moltes espècies es veuran afectades, també el medi ambient que les suporta per viure i les afectacions en la població duraran dècades en restablir l’equilibri original abans del vessament. No estem sols, i cal posar seny ecològic. Recordeu: cal reduir la dependència al petroli.

divendres, 30 de juliol del 2010

EL GIRA-SOL



El gira-sol (Helianthus anuus) és una flor que segueix el sol des de que surt fins que es pon. S’adapta a terrenys rústics, però li agraden sorrencs amb matèria orgànica. És fàcil de conrear. La seva llavor és la pipa que és oleaginosa i s’extrau l’oli d’us principalment culinari, encara que se li donen varies propietats medicinals. Històricament va arribar de les Ameriques al segle XVI i es va estendre per tota Europa molt ràpidament.

El seu cicle és anual, per tant cal plantar-lo cada any. La llavor neix ràpidament i la seva arrel pivotant és molt forta i de creixement profund d’on aprofita els minerals per el seu creixement. És força resistent a la sequera i el seu ús comercial com a oli fa que a l’estiu veiem plantacions que són una meravella.

Cada any, en sembro de diferents classes al meu hort principalment per les seves atractives flors, les quals atrauen molts insectes amics que m’ajuden en el control de les diferents plagues, n’hi han d’enans i gegants passant per els de floració única o els de més d’una flor. Us deixo unes quantes fotos perquè veieu la diversitat de formes i colors.


dimarts, 27 de juliol del 2010

PLATAFORMA ANTIINCINERADORA CASSÀ-LLAGOSTERA


La plataforma antiincineradora de Cassa-Llagostera esta conscienciant a la gent de Cassà-Llagostera sobre els efectes de la planta de generació d'energia electrica amb biomassa o estella forestal. Aquest tipus d'industries es consideren productores d'energia renovable, però no les podem considerar netes, ja que només per el fet de cremar, estan emeten CO2 a l'atmosfera i per tant no són netes.

Cal saber que la concentració de CO2 a l’atmosfera es quantifica en parts per milió (ppm). Doncs 350 ppm és el numero més important, perquè reconeguts científics com James Hansen de la NASA diuen que és el límit en el qual ens hem de mantenir per evitar que el planeta Terra pateixi canvis irreversibles.

Current CO2 level in the atmosphere
I ara la pregunta del milió: Sabeu quina és la concentració actual? Doncs bé, alguns heu encertat 392,04 ppm. Per tant, cal reduir 42,04 ppm urgentment. Com podem fer-ho?. Canviant i fent petits gestos, que molta gent ja fa. Per exemple: reusar, estalviar energia i signar el manifest de la plataforma. Encara que per molts us sembli la ‘Cultura del NO al meu patí’. Cal informar-se àmpliament, fer-se preguntes i prendre decisions personals.
Jo, ja m’he informat sobre la generació d’energia elèctrica mitjançant la combustió d’estella forestal o biomassa, també vaig tenir l’oportunitat d’assistir a la reunió informativa a la Sala de Plens de Llagostera esperant respostes dels tècnics a algunes de les meves preguntes i no vaig obtenir cap dada sobre les ppm de CO2 que dita planta emetrà a l’atmosfera. Només que dita xifra és neutra i la meva decisió ha sigut signar el manifest. I si encara us interessa el tema us explicaré el perquè.
Un dels avantatges que els tècnics i promotors del projecte ens diuen és que contribueix a millorar el canvi climàtic, perquè les emissions de CO2 són neutres, ja que només pensen cremar estella forestal. Es basen en el famós cicle de carboni i en algunes de les seves interpretacions que no ens podem permetre. Així, ens diuen que el CO2 que els boscos han utilitzat per créixer a traves del procés de la fotosíntesis, un cop els tallem, triturem en forma d’estella forestal i cremem ; el CO2 torna a l’atmosfera, per tant són neutres, perquè tant que entra, tant que surt. Però jo que soc tossuda i transparent com una dona d’aigua, us diré que això és només parcialment veritat i que hi ha altre veritat. I és la següent: si no cremem aquesta biomassa i deixem que es converteixi naturalment en matèria orgànica, el CO2 continuarà a terra atrapat i no emetrem més ppm de CO2 i per tant estarem ajudant a reduir la concentració a 350 ppm, numero que volem aconseguir per no arriscar massa. Ja no parlem del CO2 extra que produiran les diverses maquines en la neteja de sotabosc i tala d’arbres, el transport d’aquestes matèries primes a la planta i la trituració per convertir-ho en estella forestal.
L’altre avantatge es reduir el risc d’incendi forestal a Les Gavarres i altres boscos de la zona. D’aquesta manera donar sortida i valor forestal als productes que han perdut tot el interès econòmic en els darrers 50 anys. Sempre he sentit a dir, que per apagar els incendiïs cal fer-ho al hivern, a base de constància i amb un pla determinat, el qual no existeix a l’actualitat.
Potser, el gran propietari i tregui algun benefici, subvenció o ajuda, però la majoria de petits i mitjans propietaris ja estan acostumats que per netejar bosc , o bé ho fan ells per amor a l’art, o bé l’empresa que retira els arbres no paga res per la fusta a canvi de la feina. Hi han millors sistemes de gestió forestal com son l’aclarida parcial i el valor afegit de la ramaderia que es menja el sotabosc i controla la carrega forestal. Ara que les escoles de pastors estan de moda, potser cal donar feina a qui estigui interessat en el tema i subvencionar futur i no passat.
El Protocol de Kyoto ja ens emplaçava el 1997 a reduir i deixar d’emetre emissions degudes a la crema de boscos i l’ incineració en totes les seves facetes, era el segle passat. Encara que no ho sembli, ja s’ha passat una dècada del segle XXI. I cal prendre decisions,el Planeta Terra no ens espera, ella continuarà girant al voltant del sol.

divendres, 16 de juliol del 2010

LES ABELLES


Abella en rosa canina.

L’estiu és època d’insectes de totes menes, majoritàriament beneficiosos, alguns es reprodueixen en excés, per acabar essent aliment per altres, perquè d’insectes n’hi han de molt diversos i que s’alimenten de moltes maneres. Son xucladors, depredadors, mastegadors, talladors i llepadors, així com les seves combinacions.
Les abelles i formigues són dos generes molt estudiats i dels que coneixem molt com són els seus cicles, les malalties i com formen comunitats.
Les abelles són dels insectes més fantàstics i amics que tenim aprop, apart d’ésser unes pol•linitzadores importants en els fruites, també són un bon marcador del bon estat d’un ecosistema. Hem de tenir en compte, que són molt sensibles als insecticides i d’altres productes fitosanitaris.
Les abelles (Apis mellifera) produeixen la preuada mel, que guarden als seus ruscos.
L’apicultura és un art, una tècnica, o una afició molt estesa. Us deixo el bloc d’una seguidora ‘Beekeeping in the balearic islands’, on a partir d’aquest podeu trobar molta més informació.

diumenge, 11 de juliol del 2010

SOM UNA NACIÓ, NOSALTRES DECIDIM

Barcelona va rebre a tothom com un gran poble de la Mediterrània.

Us deixo la meva crònica visual, de la manifestació d'ahir 'SOM UNA NACIÓ, NOSALTRES DECIDIM'. Aquest era el lema, tanta gent va arribar-hi de totes les contradesdel país a la crida, que el passeig de Gracia es va convertir en un espai petit per acollir a tots els manifestants que es van veure al davant de la capçalera cantant 'Som el poble, som la capçalera'. La Rambla de Catalunya va tenir que rebre totes les persones que no cabien al passeig de Gracia.




Algunes pancartes.


Va ser un gran èxit, cap incident greu, tot va succeir tranquilament i pacificament, amb el seny que ens agermana als catalans.

Molts no van poder arribar a plaça Tetuan, però la tarda va ser plena de senyeres i estelades que van emocionar a grans, petits, mitjans, no tant grans i no tant petits.

Esperem ser escoltats, som un gran poble divers, amable, amic i amb ganes de decidir els nostres problemes i posar-hi solucions. Gràcies catalanes i catalans.

diumenge, 4 de juliol del 2010

CO2 now.org


Current chart and data for atmospheric CO2



Avui, continuant amb el nivell de CO2 a l'atmosfera i la necessitat de reduir a 350 part per milió d'aquest gas a l'atmosfera. He decidit posar un comptador de CO2, us convido a entrar a la seva pagina web i posar-vos un comptador al vostre blog, n'hi han de varis dissenys.

Com ens diuen a la presentació de la web CO2.
Global warming is mainly the result of CO2 levels rising in the Earth’s atmosphere. Both atmospheric CO2 and climate change are accelerating. Climate scientists say we have years, not decades, to stabilize CO2 and other greenhouse gases.
(El canvi climàtic és principalment el resultat del increment de nivell de CO2 a l'atmosfera de la Terra. Ambdós, el CO2 atmosfèric i el canvi climàtic s'estan accelerant. Els científics del clima diuen que tenim només anys i no dècades, per estabilitzar el CO2 i els altres gasos hivernacle).

To help the world succeed, CO2Now.org makes it easy to see the most current CO2 level and what it means. So, use this site and keep an eye on CO2. Invite others to do the same. Then we can do more to send CO2 in the right direction.
( Per ajudar al mon a ensurtir-se, CO2Now.org fa més fàcil, mirar l'actual nivell de CO2 i el que significa. Per això, fes sevir aquest lloc, per estar al dia del CO2. Convida a altres a fer el mateix. Llavors, podrem reduir el CO2 en la direcció correcta)
Us deixo el següent enllaç: CO2Now.org, hi trobareu molta informació i dades sobre com afecta al canvi climàtic.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...