"Destroying rainforest for economic gain is like burning a Renaissance painting to cook a meal."
Edward O. Wilson.

dimarts, 27 de juliol de 2010

PLATAFORMA ANTIINCINERADORA CASSÀ-LLAGOSTERA


La plataforma antiincineradora de Cassa-Llagostera esta conscienciant a la gent de Cassà-Llagostera sobre els efectes de la planta de generació d'energia electrica amb biomassa o estella forestal. Aquest tipus d'industries es consideren productores d'energia renovable, però no les podem considerar netes, ja que només per el fet de cremar, estan emeten CO2 a l'atmosfera i per tant no són netes.

Cal saber que la concentració de CO2 a l’atmosfera es quantifica en parts per milió (ppm). Doncs 350 ppm és el numero més important, perquè reconeguts científics com James Hansen de la NASA diuen que és el límit en el qual ens hem de mantenir per evitar que el planeta Terra pateixi canvis irreversibles.

Current CO2 level in the atmosphere
I ara la pregunta del milió: Sabeu quina és la concentració actual? Doncs bé, alguns heu encertat 392,04 ppm. Per tant, cal reduir 42,04 ppm urgentment. Com podem fer-ho?. Canviant i fent petits gestos, que molta gent ja fa. Per exemple: reusar, estalviar energia i signar el manifest de la plataforma. Encara que per molts us sembli la ‘Cultura del NO al meu patí’. Cal informar-se àmpliament, fer-se preguntes i prendre decisions personals.
Jo, ja m’he informat sobre la generació d’energia elèctrica mitjançant la combustió d’estella forestal o biomassa, també vaig tenir l’oportunitat d’assistir a la reunió informativa a la Sala de Plens de Llagostera esperant respostes dels tècnics a algunes de les meves preguntes i no vaig obtenir cap dada sobre les ppm de CO2 que dita planta emetrà a l’atmosfera. Només que dita xifra és neutra i la meva decisió ha sigut signar el manifest. I si encara us interessa el tema us explicaré el perquè.
Un dels avantatges que els tècnics i promotors del projecte ens diuen és que contribueix a millorar el canvi climàtic, perquè les emissions de CO2 són neutres, ja que només pensen cremar estella forestal. Es basen en el famós cicle de carboni i en algunes de les seves interpretacions que no ens podem permetre. Així, ens diuen que el CO2 que els boscos han utilitzat per créixer a traves del procés de la fotosíntesis, un cop els tallem, triturem en forma d’estella forestal i cremem ; el CO2 torna a l’atmosfera, per tant són neutres, perquè tant que entra, tant que surt. Però jo que soc tossuda i transparent com una dona d’aigua, us diré que això és només parcialment veritat i que hi ha altre veritat. I és la següent: si no cremem aquesta biomassa i deixem que es converteixi naturalment en matèria orgànica, el CO2 continuarà a terra atrapat i no emetrem més ppm de CO2 i per tant estarem ajudant a reduir la concentració a 350 ppm, numero que volem aconseguir per no arriscar massa. Ja no parlem del CO2 extra que produiran les diverses maquines en la neteja de sotabosc i tala d’arbres, el transport d’aquestes matèries primes a la planta i la trituració per convertir-ho en estella forestal.
L’altre avantatge es reduir el risc d’incendi forestal a Les Gavarres i altres boscos de la zona. D’aquesta manera donar sortida i valor forestal als productes que han perdut tot el interès econòmic en els darrers 50 anys. Sempre he sentit a dir, que per apagar els incendiïs cal fer-ho al hivern, a base de constància i amb un pla determinat, el qual no existeix a l’actualitat.
Potser, el gran propietari i tregui algun benefici, subvenció o ajuda, però la majoria de petits i mitjans propietaris ja estan acostumats que per netejar bosc , o bé ho fan ells per amor a l’art, o bé l’empresa que retira els arbres no paga res per la fusta a canvi de la feina. Hi han millors sistemes de gestió forestal com son l’aclarida parcial i el valor afegit de la ramaderia que es menja el sotabosc i controla la carrega forestal. Ara que les escoles de pastors estan de moda, potser cal donar feina a qui estigui interessat en el tema i subvencionar futur i no passat.
El Protocol de Kyoto ja ens emplaçava el 1997 a reduir i deixar d’emetre emissions degudes a la crema de boscos i l’ incineració en totes les seves facetes, era el segle passat. Encara que no ho sembli, ja s’ha passat una dècada del segle XXI. I cal prendre decisions,el Planeta Terra no ens espera, ella continuarà girant al voltant del sol.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...