"Destroying rainforest for economic gain is like burning a Renaissance painting to cook a meal."
Edward O. Wilson.

divendres, 3 d’abril del 2015

Arbres sagrats, el llegat del poble celta.

Us deixo el següent article de la web efeverde.es. Publicat per: Isabel M. Pita 30 gener 2015 MADRID. Espero que us agradi. (traducció automàtica).

Árboles sagrados, el legado del pueblo celta

Vista de la Fageda de la Tejera Negra al terme municipal de Cantalojas a Guadalajara.

 Els arbres han estat al llarg de la història venerats per diferents cultures en tot el planeta. A Occident, el celta ha estat el poble que ha deixat unes petjades més profundes per la seva estreta relació amb la natura i el coneixement que d'ella van extreure, on els arbres es van convertir en l'eix central de la seva mitologia i teurgia.

Els celtes van poblar bona part d'Europa fins que els romans i germànics els van expulsar de les seves terres i van acabar per instal·lar-se al nord de les Illes Britàniques, Irlanda, França i nord d'Espanya. Les cròniques sobre la seva existència, creences i costums les tenim per llegat d'autors grecs i romans.
Practicaven una religió de la qual se sap poc, encara que el seu món d'herois, druides i mags ha inspirat llegendes posteriors, com els mites artúrics.
Els celtes van basar les seves creences en la naturalesa ja que era el mitjà en el qual vivien immersos i que els proveïen d'aixopluc, calor i aliment. En l'observació del seu comportament i evolució van associar els altres fenomens vitals i els van imprimir un caràcter sagrat. L'adoració a cadascuna de les formes de vida natural pretenia obtenir els beneficis de les qualitats lligades a aquesta.

Els arbres, en el món celta, significaven l'essència pura de la naturalesa, eren la llar. Els druides, sacerdots cèltics, analitzaven tots els signes que percebien de la natura per poder conversar amb ella, i quan s'invocava a un déu, es feia entre altres coses per aconseguir el favor o "paraules del vent i de la terra", en la majoria dels casos a través dels arbres.

Els arbres i els boscos van ser símbols de vida i protecció en la teurgia cèltica i al seu voltant va ser desenvolupant-la seva cultura. En el seu temps, els druides, inspirats en la màgia estacional dels boscos, van desenvolupar un horòscop protector, que com la major part de les cultures del seu temps es trobava inexorablement lligat a les fases de la lluna.

Els arbres eren per al poble celta a més de font d'energia, el nexe físic i diví amb els tres plans representats, primer, pel tronc de l'arbre que significava el món material perquè d'aquesta extreien la llenya i els aliments.
En el segon pla es trobava el món dels somnis, representat per les arrels de l'arbre que s'internaven a terra subterrani, on es trobava el inframón i el mateix secret de la saviesa de la Terra.
El tercer pla estava representat per la copa de l'arbre i les seves branques que es dirigien cap al cel i eren mogudes pel vent; per als celtes era la part de l'arbre que significava el pla diví de la consciència, l'elevat pla suprahumà.

Els arbres eres tan importants per als pobles celtes que fins i tot els druides i les druidesas vivien en ells i en escasses ocasions s'apropaven al poblat i es barrejaven amb la gent, pel que van ser considerats com a grans estudiosos dels arbres de la regió i els escrits que ens han llegat donen prova dels seus coneixements.

EL "ALFABET DEL BOSC".
La importància dels arbres era tal que en l'elaboració del llenguatge van prendre la primera lletra corresponent al nom de cada un d'ells per conformar l'alfabet celta, en la llengua original anomenat alfabet ogham, que també és cridat el "alfabet del bosc".

Els boscos així, representaven catedrals per als druides, i en ells es portaven a terme les seves festes, rituals i cerimònies. El poder dels déus es trobava místicament en cadascun dels arbres del bosc i cada arbre era consagrat a un déu o simbolitzava una virtut.

Protagonistes del calendari, 21 arbres formaven part del trànsit dels dies i els mesos al llarg de l'any, a més de formar un compendi, segons el qual cada arbre dotava d'una sèrie de qualitats a la persona que naixes en l'època que li correspongués seva regència.

En aquesta cosmovisió, la Lluna era el referent pel qual transcorrien els estadis de la vida, així com les feines del camp i els esdeveniments vitals. El temps estava dividit en 30 mesos (fases lunars) i els 21 arbres sagrats regien les diferents etapes de l'any, així com els naixements i el caràcter dels nascuts durant aquesta fase. A tall d'horòscop, l'arbre que corresponia al període parlava del caràcter de l'individu i el seu fruit el protegia de les vicissituds de la vida.

Els 21 arbres es dividien, dos per als solsticis -Abedul a l'estiu i hagi a l'hivern, dos per als equinoccis Roure a la primavera i olivera a la tardor i els 17 restants repartits al llarg de l'any.

Al primer grup pertanyen les persones conservadores i amb talent organitzatiu (roure, faig, om, tell, noguera, castanyer, i figuera). En segon (olivera, pomera, avet, xiprer, cedre, pi i auró) pertanyen aquelles persones que tenen capacitat intel·lectual molt desenvolupada; i al tercer grup (bedoll, àlber, salze, avellaner, arbre Rowan o servera, freixe i arbre Hornbeam o carp) els qui tenen imaginació i capacitat de síntesi.
Certes turons, llacs, cavernes, brolladors, pous, monòlits, clars del bosc i antics cercles de pedres eren llocs d'adoració sagrats per la seva vinculació amb límits de camps sembrats de trèvol i esdeveniments significatius del passat. Pous, deus, fonts i estanys eren considerats símbols femenins, passatges d'aigua que conduïen a l'úter subterrani de la Gran Mare. No obstant això, els druides preferien les arbredes de roure i els boscos.
I finalment, dels celtes ha quedat entre nosaltres la popular expressió "toquem fusta", que procedeix precisament del caràcter sagrat amb el qual aquests pobles embolicaven a l'arbre, ja que creien que els druides, després de la mort, s'encarnaven en un arbre i seguien vetllant per la salut del seu poble. EFEverde




Seccions: Biodiversitat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...