"Destroying rainforest for economic gain is like burning a Renaissance painting to cook a meal."
Edward O. Wilson.

dimarts, 8 de gener del 2013

ENVÀS, ON VAS? vs. RESIDU ZERO.


Planta de Compostatge de Solius. Maquinaria de cribratge desprès del cicle de compostatge.

Aquests dies es porta a terme una campanya publicitària per a reciclar que s’anomena ‘Envàs On vas’?. La campanya que vol millorar la recollida selectiva d'envasos i d'aquesta manera reduir els impropis que dificultant el tractament posterior, aixeca’t molta polseguera i de cap manera fomenta la reducció de deixalles.

Encara que explica l’ utilització dels contenidors de tota la vida: el groc, el verd i el blau, no ens parla del contenidor marro on va a parar la fracció orgànica, tanmateix és el que més impropis presenta i per tant el compost obtingut a les plantes de compostatge no assoleix  una qualitat alta, dificultant els seus usos com adob o matèria orgànica als sols agrícoles empobrits, a la jardineria, als parcs i jardins.

L’anunci promogut per la Conselleria de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya i per Ecoembes empresa responsable del contingut dels contenidors blau i groc i Ecovidrio responsable del contenidor verd, no consciencia de la reducció de deixalles, ni el proposit de reducció del 20% pel 2020 o objectius més alts com el residu zero. Ecoembes ha celebrat el seu 15 aniversari i sembla que no ha aconseguit només que un 68% de reciclatge en envasos; mentre a altres països de la Unió Europea s’ha arribat al 98,5% de recollida d’envasos amb la millora del reciclatge i el foment en la reducció de deixalles amb el sistema de retorn per un petit incentiu econòmic que promou el sistema Retorna
.

Encara que a la web: www.envasonvas.cat trobareu molta informació d’on dipositar moltes de les deixalles domestiques, no es fa cap esment al anunci del us de les deixalleries on es pot reciclar gairebé tot.
Varies associacions ecologistes catalanes, com el CEPA, són molts critiques perquè confon a la població i molts elements que es podrien reciclar com a plàstic o metall, no s’inclouen com a envàs i passen a ser impropi. Si es dipositen al contenidor de rebuig van directament als abocadors o incineradores, per tant perdem recursos en matèries primes. Especialment, els metalls que més tard poden passar a foneries on es poden separar desprès de fondre’s a  altes temperatures per diferents processos.

Si heu visitat algun abocador i planta de compostatge veureu que el sistema esta força desenvolupat per aprofitar al màxim els diferents materials. Una petita part passa al abocador que potser seran les futures mines de matèries primeres. En canvi, l’ incineració sense passar per un procés mínim de reciclatge i per les plantes de triatge fan que contaminen l’atmosfera, augmentin els nivells de CO2 i altres gasos hivernacle incrementant el canvi climàtic i perdent recursos que convertim amb cendres i escòries altament contaminants.



                 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...