"Destroying rainforest for economic gain is like burning a Renaissance painting to cook a meal."
Edward O. Wilson.

dimecres, 31 d’agost del 2011

El Jardí Botànic de l'Universitat de Valencia

Aquest vídeo en ofereix un recorregut per les instal·lacions del Jardí Botànic de València que compte amb hivernacles, umbracle i un jardí per visitar on hi creixen plantes de diferents latituds del planeta. Espero que us agradi.

dimarts, 30 d’agost del 2011

Amèrica Central, molt vulnerable als efectes del canvi climàtic

Font: www.efeverde.es  Traducció automàtica. Com les emissions de CO2 a l'atmosfera, afectaran el clima a Centreamerica i les consequencies econòmiques que podria tenir.

Sant Salvador, 30 ago (EFE) .- Amèrica Central és altament vulnerable als efectes del canvi climàtic i, si no s'actua aviat, patirà greus sequeres i huracans més intensos, ha dit avui a San Salvador Julie Lennox, experta de Punt Focal de Canvi Climàtic de la Seu Subregional de la Cepal, a Mèxic.


Milers d'aus volen buscant un arbre on pernoctar al parc Pal Verd, un dels llocs de major diversitat biològica de Costa Rica, que inclou més de 15 tipus d'hàbitat.


"Hem anat acumulant més i més evidència de l'alta

dilluns, 29 d’agost del 2011

L’HERBARI VISUAL.



Una activitat complementaria al hort, molt interessant per grans i petits és fer un herbari de les plantes del jardí i l’hort.

Tant podem fer el clàssic herbari o un herbari visual. Per fer l’herbari clàssic ens cal recol·lectar fulles i flors assecar-les en mig de fulls de paper i el pes d’uns llibres. Desprès d’unes setmanes es retiren i es posen en fulls amb els seus noms, que podem classificar per fulles, flors, ordre alfabètic, per espècies, per nom vulgar o de la manera que ens sigui més útil per poder consultar-lo.

Per fer un herbari visual ens cal una càmera de fotos, les podem imprimir i fer un àlbum o bé fer un àlbum electrònic per usar en mitjans digitals. És important fer una foto completa de la planta i desprès les fulles, les flors i els fruits. Si són plantes amb característiques de tardor i estiu, podem fotografiar-les en diferents èpoques del any i també en diferents estadis com àlbum cronològic que ens servirà com a recordatori, per anys successius.

Les noves tecnologies ens permeten un munt de possibilitats des de crear pel·lícules per compartir amb altres persones, per identificar plantes que no coneixem i que algú pot saber de quina es tracta i per record.
A Internet trobarem diferents herbaris visuals molt interessant com per exempla: HERBARI VIRTUAL DEL MEDITERRANI OCCIDENTAL


diumenge, 28 d’agost del 2011

Nous pòsters il·lustratius sobre els ecosistemes aquàtics del Ter i la Tordera




http://www.selva.cat/selwa/aigua/nous-posters-il%C2%B7lustratius-sobre-els-ecosistemes-aquatics-del-ter-i-la-tordera/?utm_source=twitterfeed&utm_medium=twitter

L’Associació  per  a  la  Conservació  dels  Ecosistemes Naturals (CEN), amb la col·laboració del Departament de Territori i Sostenibilitat i el suport de l’Obra Social “la Caixa”, han editat una col·lecció de pòsters sobre els ecosistemes aquàtics representatius de Catalunya i un pòster sobre els macroinvertebrats aquàtics bioindicadors.  A cada pòster, s’hi trobara una imatge principal de l’ecosistema, amb les espècies de flora i fauna característiques. Entre els 10 pòsters, n’hi ha dos dedicats al riu Ter i al riu Tordera.
Cada pòster, en el seu lateral incorpora una explicació sobre l’ecosistema al qual fa referència la imatge i una llegenda en què s’indica el nom de les espècies destacades, el grau d’abundància i si es tracta d’una espècie autòctona o introduïda. L’objectiu principal dels pòsters és difondre el coneixement sobre la biodiversitat dels ecosistemes aquàtics continentals i treballar per conservar-los. La relació de pòsters que podeu trobar és:
1. Riu de Sant Nicolau
2. Estany d’Ivars
3. L’Encanyissada
4. Torrent del cap de Creus
5. L’estany de Banyoles6. Riu Llobregat
7. Riu Ter
8. Riu Tordera
9. Riu Francolí
10. Macroinvertebrats aquàtics com a indicadors biològics en rius
L’edició dels pòsters serà, inicialment, digital i, un cop finalitzada la col·lecció, se’n farà una publicació en paper amb les mides següents: 40 cm x 75 cm. De moment us podeu descarregar el pòster sobre macroinvertebrats aquàtics i el de l’estany de Banyoles.

Envia el teu missatge de suport a les valentes 2000 persones que protesten pacíficament a l'entrada de la Casa Blanca.



Font: www.350.org (Traducció automàtica)
08/27/11, 04:52 de la tarda
S. America

Juan Soriano

Amics,

El moviment contra el canvi climàtic és a punt de fer història.

El dissabte 20 de agost va començar les dues setmanes de protestes pacífiques a l'entrada de la Casa Blanca.Més de 2000 persones tot Estats Units i Canadà estan arribant a Washington, DC fer-li saber al president Obama que el nostre futur és més important que els guanys de les grans corporacions petroleres. Més específicament ells estan fent una crida al president Obama perquè exerceixi el seu poder de veto per impedir la construcció d'un oleoducte de petroli de més de 2700 quilòmetres des del nord de la província d'Alberta a Canadà fins al Golf de Mèxic. Aquest projecte, anomenat Keystone XL, travessaria els Estats Units i transportaria sorres petrolíferes (o també anomenades sorres de quitrà) altament corrosiva i tòxiques posant en perill fonts d'aigua potable que sostenen a milions de persones, terres de cultiu, i l'economia.



Les sorres petrolíferes d'Alberta concentren la segona reserva més gran de carbó a la terra, darrere dels pous de petroli d'Aràbia Saudita.

dissabte, 27 d’agost del 2011

JARDINERIA EN PLANTES COMPANYES, LOUISE RIOTTE.

Front Cover
Louise Riotte va ésser una dona dedicada al secrets de la practica de la jardineria i horticultura amb plantes companyes. Va néixer al 1909 i va morir al 1998, va viure a una petita granja a Oklahoma (EEUU) a la ciutat de Ardmore.
Durant la seva vida va escriure 12 llibres i

divendres, 26 d’agost del 2011

L'ESTADI LOUIS II DE MONACO.

2011-08-25_ENTRENO_08.JPG
Aquest vespre, el Barça i el Oporto jugaran la Supercopa d'Europa. Avui, ja han pogut trepitjar la gespa i s'han trobat amb un camp amb forces clapes que s'han pintat amb colorant vegetal verd perquè no siguin tant visibles. Ja sabeu que un bon futbol requereix d'una bona gespa amb un bon tall. Però els jugadors del Barça sempre estan apunt per tot. Esperem que sigui una gran final.
Passeu-ho bé.

dilluns, 22 d’agost del 2011

EL SEGREST DE LA COL PER UNA CARBASSERA.



Voltant per l’hort i observant la nova plantada de cols i bròquils he observat un segrest molt curiós. Una carbassera espontània que va néixer a un camí del hort de llavors perdudes l’ any passat. Esta fent de les seves, no vaig voler arrancar-la per allò deixem-la a veure que fa. Doncs bé com ja sabeu les carbasseres com altres enfiladisses i lianes te circells.

Els circells són modificacions de les fulles o tiges que ajuden aquestes plantes a enganyar-se o enfilar-se en altres vegetals per créixer. Com podeu veure a les fotos els circells que tenen la propietat de haptotropisme, s’han estes buscant on agafar-se, han trobat el planter de col i han començat a enrullar-se fins deixar el planter sense lloc per on créixer, per tant caldrà controlar el creixement de aquesta carbassera mitjançant la poda, abans que la col segrestada quedi sense forces.

dissabte, 20 d’agost del 2011

L’HUMUS.


Què és l´humus?

Foto: Vermicuc

El humus és un fertilitzant natural que s’obté del compostatge amb cucs de terra, no produeix cremades ni toxicitat per sobredoisificació. Millora la qualitat del sòl en nutrients perquè aporta microorganismes i millora la flora microbiana que permet a els elements nutritius principals com són:  nitrogen, fòsfor i potassi estar en forma soluble a l’abast de les arrels i per tant milloren el creixement de la planta com la producció de flors, fruits i hortalisses.

L’humus és ideal per les carències

divendres, 19 d’agost del 2011

Pebre Vermell (Bitxo Molt).


Foto: Mot a Mot

Ets fill mòlt del coent bitxo
que d’amèrica portà
en colom, de nom cristòfor,
segurament català
tal com en bilbeny propaga,
amb passió, per’quí i per llà.

Poema de Celdoni Fonoll (Herbes amigues).

El bitxo (Capsicum annuum) és una planta anual d’estiu que no suporta el fred, originaria de Sud i Centre Amèrica, s’utilitza a la cuina en forma de condiment per les seves característiques picants.
Pertany a la família de les solanàcies i pot créixer fins un metre d’alçada. Te flors solitàries que desenvolupen un petit fruit considerat una baia buida i sense suc. Un cop collit es seca i pot ser molt per conservar-lo.
És una planta de fàcil creixement sense cap problema de plaga en condicions de horta natural.

dijous, 18 d’agost del 2011

GIRA EL CONSUM: ONE WATER ( Una sola aigua).



Avui, us faig ressò d’una pel·lícula que dintre la campanya ‘Gira el Consum’ promou la Deixalleria de Llagostera, la qual tracta de conscienciar a la població de com millorar el medi ambient, a traves del que consumim i fer-nos adonar de que sempre podem millorar els nostres gests cap una reducció de deixalles, reutilització de recursos, reciclatge i estalvi d’energia;  fets que intervenen directament en una millora del nostre entorn natural.
Mireu el resum i si podeu aneu a veure-la. 

dimarts, 16 d’agost del 2011

Jardí botànic Santa Clotilde

Us deixo un vìdeo dels jardins a la Costa Brava a la zona de LLoret, Els Jardins de Santa Clotilde.

CINC IDEES PER EL RESIDU ZERO.


logo_residu_0_p
Residu zero és una opció de futur per reduir dràsticament el nombre de deixalles que produïm fins a la utòpica xifra de zero.  El residu zero va més enllà del reciclatge i ens demana un petit esforç més, ens posa el llistó més amunt, però tothom pot ajudar. En els darrers anys s’han incrementat els embolcalls en top tipus de productes fins potser l’absurd com envasar cada magdalena dins d’un paquet individual i totes dins d’un altre paquet o preparar racions de poma al buit. Són realment necessaris  els envasos d’un sol ús i sense retorn?.
Aquí teniu cinc idees per fer possible, el impossible.

  1. Comprar a granel o per pes:  fruita, peix,

diumenge, 14 d’agost del 2011

Un exemple de combinació de cultius

Del bloc Pugem al hort us deixo aquest apunt sobre combinació de conreus, a altres referencies he llegit que aquest sistema l'utilitzaven els indis a Nord America.
Font: http://pugemalhort.blogspot.com

Avui hem anat a collir tomàquets a l'hort dels pares d'en Jordi. Mig per casualitat mig per les pluges, que ho han fet créixer tot molt, hi hem trobat que convivien en perfecta harmonia blat de moro, carbasseres i mongeteres.
Les mongeteres han aprofitat el blat de moro per créixer cap amunt. Les carbasseres han creat una estora que no deixa que el sòl s'assequi.
De moment les plantes han crescut molt i sembla que la combinació els hi va bé. El problema que hi hem trobat es que no et pots moure en facilitat ja que les carbasseres ho han envaït tot.
Res mes, bona collita
.

divendres, 12 d’agost del 2011

Pink Diamond.

Font: http://dejardialamarina.blogspot.com/
No vos preocupeu, que el bloc no ha canviat de temàtica i ara es dedica a la joieria. Continueu llegint i voreu:
"A la tercera va la vencida" diu la dita castellana, i així ha sigut en este cas. Sí, perquè des dels seus primers passos fins a hui ja ha passat, quasi, tres estius. La veritat és que l'any passat va fer un intent, però no va aplegar a res. Però, també és veritat que este any he hagut de separar-li les espates (les dos fulles que cobrixen inicialment el capoll) i inclús ajudar-lo a obrir la flor en vista de que no ho feia per sí mateixa (el que fa la impaciència). Trobe que tot açò és el motiu per qual se li dona també el nom Cyrtanthus elatus var. delicata, encara que finalment s'ha imposat la més "fashion" C. e. Pink Diamond. Ara que també he de reconeixer que segurament un poc d'esta problematica té relació amb el meu "encabotament" per tenir-la en una maceta menuda. Cosa que este any solucione, ja està bé!
2011_07310005.JPG

La flor és tot un encant, amb un suau color rosat i un lleuger fons blanc. Recorda molt a aquella de les bruixetes, però com no va a fer-ho si són cosines llunyanes.

2011_07310006.JPGEnllaç

En esta foto es pot comparar la diferència de tonalitat i textura entre esta i l'original. No sé amb quina de les dos quedar-me, trobe què amb les dos així no erraré.

dijous, 11 d’agost del 2011

MOVING THE PLANET. 24 de setembre 2011.

Un vídeo del 350.org que ens convida a celebrar el dia 24 de setembre a utilitzar vehicles que no utilitzin combustibles fòssils per moures i transitar. Comparteix el dia del Planeta en Moviment.

dimecres, 10 d’agost del 2011

JARDÍ BOTÀNIC EL MOLI DEL FOIX.


El Jardí Botànic El Molí del Foix esta situat a Santa Margarida i els Monjos al Penedès esta situat al voltant del antic Molí de Foix que és de l’epoca medieval (segle X) i era destinat a moldre el gra amb l’ajut de l’aigua del riu Foix. Actualment només s’hi conserva un edifici i part de la bassa, el segle XIX es va ampliar i mecanitzar amb el que es va transformar finalment amb un magatzem de ví.
El jardí botànic anex hi trobem plantes autoctones de la flora típica del Alt Penedès. També hi trobem una part de ribera seguint el curs del riu Foix per aquest motiu nomès s’hi ha plantat

dimarts, 9 d’agost del 2011

Un setembre per recordar

Us deixo la iniciativa que es dura el 14 de setembre per conscienciar del canvi climàtic.
Font: http://climaterealityproject.org
Traducció automàtica del angles.






Imatge © 350.org
Tinc bones notícies per a vostè:
Estem encantats d'anunciar la nostra associació amb 350.org , un moviment mundial de base per resoldre la crisi climàtica, fundada pel reconegut activista Bill McKibben.
Aquest mes de setembre, les nostres organitzacions

dilluns, 8 d’agost del 2011

CINC IDEES PER UN JARDÍ PETIT.

Small-Space Landscape

A l’hora de crear un jardí en un espai reduït és important tenir en compte el disseny per treure tot el profit a l'espai exterior. A continuació teniu cinc idees que us poden ajudar en planificar l’espai segons les vostres preferències i gustos.
  • És interessant crear

diumenge, 7 d’agost del 2011

Un Hort a la Finestra. (Windows Farms).

Un interessant sistema per cultivar hortalisses a les grans ciutats com New York que no compten amb balcons, ni patis.  Una idea i la col.laboració de molts porta a noves tecnologies a vegades tan senzilles que fan de la vida una alegria.Una pagina interessant és: http://www.windowfarms.org/ Com sempre podeu utilitzar subtítols.

dissabte, 6 d’agost del 2011

Introducció al hort de 90 cm x 90 cm ( Introduccing Square Foot Garden)

Un mètode de conrear un hort de forma senzilla i estalviant: aigua, llavor i manteniment. L'anomenat Square Foot Garden o SFG. És adaptable a qualsevol tipus de jardí i patí. També per produir les vostres verdures. Aquí teniu l'introducció per Mel Bartholomew el seu dissenyador i qui el va promoure. Recordeu que podeu utilitzar subtítols.

divendres, 5 d’agost del 2011

La Stevia i Josep Pamies

Avui teniu una planta medicinal que és la stevia. El Sr. Pamies, un agricultor, que va fer el canvi a conreus naturals quan va adonar-se que les tècniques convencionals no eren prou productives, perquè la terra s'estava morint i ja no produïa com abans degut al us continuat de pesticides i productes fitosanitaris de síntesis.

dijous, 4 d’agost del 2011

Biodiversitat a l'Institut de Biologia Evolutiva.

Us deixo un vídeo interessant sobre els estudis que porta a terme l'Institut de Biologia Evolutiva de la Universitat Pompeu Fabra. On fan diversos estudis sobre biodiversitat.

dimecres, 3 d’agost del 2011

Jardí Botànic de Soller.

Avui, us deixo un altre vídeo. Aquest sobre el Jardí Botànic de Soller m'ha semblat molt interessant per la tasca de conservació de les plantes tant com a col·lecció viva, el banc de llavors i l'herbari. Més a més, hi dedica una zona especial a espècies amenaçades de les plantes autòctones de les Illes Balears i altres zones mediterrànies. Tanmateix, les explicacions sobre el seu banc de llavors i funcionament com a reserva de biodiversitat genètica de la flora és molt aclaridor i ens fa veure el gran valor de la ciencia en la conservació de moltes espècies de plantes. El jardí compte amb una hectàrea, es va inaugurar el 1992 i és obert al públic.

dimarts, 2 d’agost del 2011

Salvant el Planeta (Saving the Planet)

Aquesta setmana la dedico als vídeos, per alló de una imatge val més que 1000 paraules. Aquí teniu un monoleg de  George Carlin sobre els problemes ambientals, podem arrivar a riure de nosaltres mateixos i saber el poc importants que som. Podeu utilitzar subtituls en molts idiomes o senzillament la transcripció automàtica.

dilluns, 1 d’agost del 2011

Com preparar un enciam amb les hortalisses del hort.

Aquí teniu un vídeo d'un hort familiar i com preparar un enciam amb els vostres cultius. Un menjar sa i ple de noves idees. Podeu utilitzar subtítols en molt idiomes, espero que us agradi.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...