"Destroying rainforest for economic gain is like burning a Renaissance painting to cook a meal."
Edward O. Wilson.

dimarts, 30 d’agost del 2011

Amèrica Central, molt vulnerable als efectes del canvi climàtic

Font: www.efeverde.es  Traducció automàtica. Com les emissions de CO2 a l'atmosfera, afectaran el clima a Centreamerica i les consequencies econòmiques que podria tenir.

Sant Salvador, 30 ago (EFE) .- Amèrica Central és altament vulnerable als efectes del canvi climàtic i, si no s'actua aviat, patirà greus sequeres i huracans més intensos, ha dit avui a San Salvador Julie Lennox, experta de Punt Focal de Canvi Climàtic de la Seu Subregional de la Cepal, a Mèxic.


Milers d'aus volen buscant un arbre on pernoctar al parc Pal Verd, un dels llocs de major diversitat biològica de Costa Rica, que inclou més de 15 tipus d'hàbitat.


"Hem anat acumulant més i més evidència de l'alta
vulnerabilitat de Centreamèrica tant pel seu desenvolupament socioeconòmic, com per la seva gran exposició a variacions del clima en esdeveniments extrems", va dir Lennox durant la presentació de l'estudi "L'economia del canvi climàtic a Amèrica Central: Informe tècnic 2011 ".
Amèrica Central podria arribar a un augment en aquest segle de 5 graus

"Si el món segueix emetent els gasos d'efecte hivernacle amb la tendència actual, implica per a Centreamèrica en aquest segle" que arribarà a un augment "de 4 a 5 graus" centígrads en les temperatures, va advertir l'experta de la Comissió Econòmica per a Amèrica Llatina i el Carib (Cepal), que va coordinar l'informe.
"Està clar que hi haurà major intensitat d'esdeveniments extrems, com sequeres i huracans, part d'aquests impactes es van a evidenciar en les economies" dels països centreamericans, ha afegit.
L'estudi S'estima que per al 2100 només per a El Salvador els costos acumulats de l'impacte del canvi climàtic per pèrdues en recursos hídrics, agricultura, biodiversitat i huracans representaria l'equivalent a 54% del producte intern brut (PIB) del país.
L'informe adverteix que en termes fiscals el canvi climàtic en l'istme afectarà "les finances públiques per diverses generacions" i que aquest cost acumulat a l'any 2100 "equival a 73.000 milions de dòlars corrents" entre tots els països centreamericans.
L'estudi utilitza dos escenaris: un pessimista que segueix la tendència actual d'augment d'emissions de gasos d'efecte hivernacle, i un altre, amb impactes menys dràstics, que requeriria que els grans països realitzaran esforços significatius per baixar les seves emissions.

La pluja podria disminuir en un 28% a finals de segle

A l'escenari pessimista, la temperatura podria augmentar de mitjana regional en 4,2 graus centígrads i la pluja anual podria disminuir en un 28% a finals de segle.
També sosté que la producció agrícola, en particular la dels grans bàsics, disminuiria, i que a més ocasionaria pèrdues d'ecosistemes i biodiversitat, entre altres efectes.
Per aquesta i moltes més raons "és urgent una acció sostenible, i incloent" per contrarestar el canvi climàtic, va dir Lennox.
També l'estudi crida a "redoblar esforços per reduir la pobresa , la desigualtat i la vulnerabilitat socioeconòmica i ambiental ".
En la recerca van participar 16 institucions dels països centreamericans, entre elles organismes ambientals, d'hisenda i finances, així com la Comissió Centroamericana d'Ambient i Desenvolupament (CCAD) i la Secretaria d'Integració Econòmica Centreamericana (SIECA). EFE

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...