"Destroying rainforest for economic gain is like burning a Renaissance painting to cook a meal."
Edward O. Wilson.

dissabte, 19 de juny del 2010

LA ROSA

Aquest és el meu apunt 100 i per cel.lebra-ho, el dedico a la flor més estimada arreu del mon, amb més significat a la nostra historia i que compartim el 23 d'abril amb les persones més volgudes.


La rosa pertany a la família de les rosàcies, és la flor de la planta del roser. El roser és un arbust de branques espinoses però les seves flors han sigut admirades des de temps antics. Apareixen en pintures egípcies i l’antiga Creta, els grecs van ésser qui van començar a valorar-la i per tant cultivar-la als seus jardins. Però van ésser els Romans qui la van popularitzar arreu del Imperi, la valoraven per el seu perfum, les seves propietats medicinals i l’usaven en el menjar, el vi, perfums i medicines. Les Legions la van dur fins Anglaterra, on s’han conservat en el Jardins de Roses des de el 1500 i és per això, que avui podem gaudir d’aquesta rosa (Rosa gallica), que s’ha cultivat i guardat en aquests jardins. A partir, del 1700 i fins l’actualitat s’han introduït roses de l’orient i s’han obtingut plantes resistent al fred, de colors i formes molt diverses. A l’actualitat contem amb milers de varietats aptes per tota classes de jardins.


A la foto, veiem la rosa silvestre (Rosa canina) que podem trobar als nostres boscos i marges de forma natural, les seves flors senzilles, molt perfumades atrauen a les abelles i altres insectes que aprofiten el seu pol•len per alimentar-se.


El roser és una planta molt resistent, però pateix de fongs i alguns insectes, en jardineria natural s’aconsella utilitzar l’encoixinament, per evitar que les espores dels fongs es reprodueixin a les fulles noves, tanmateix deixar que les marietes es cruspeixin els pugons i plantar alls com planta amiga ajuda a combatre l’aparició de plagues d’insectes.

A la rosa se li atribueixen molts usos medicinals, és una font de vitamina A, C i E, té propietats: astringents, diürètiques, laxants, oftalmològiques i tonificants. Les llavors, els fruits i els pètals de la rosa són comestibles i se’n fan melmelades, xarops i tes. Tanmateix, és utilitzada per fer perfums en forma d’aigua, olis i bàlsams de roses.


En jardineria es usa per la seva floració i el seu perfum, les múltiples varietats, colors i ports ens permeten usar-les en rocalles, avingudes, parterres i per cobrir el terra o enfilar-les per tanques. Convé plantar-les en un sol fèrtil i exposició solejada per obtenir els millors resultats, encara que accepten diversitat de condicions.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...