"Destroying rainforest for economic gain is like burning a Renaissance painting to cook a meal."
Edward O. Wilson.

dijous, 5 de gener del 2012

Sequoies, els arbres gegants de la naturalesa


Font:  http://www.mundo-geo.es (traducció automàtica)

Les sequoies són un repte per biòlegs, escaladors i fotògrafs per la seva alçada i longevitat. Dos reporters de GEO emprenen una arriscada ascensió al cim de diverses "torres" de les reserves forestals californianes, per donar fe de la seva increïble alçada.

Els gegantins arbres de fulles aciculars (forma d'agulla), pertanyents a la família dels xiprers, creixen únicament en valls i vessants d'una franja costanera del Pacífic, que s'estén des del nord de Califòrnia fins Oregon. L'espècie, que deu el seu nom al cap dels indis cherokee , Sequoyah, ha sobreviscut des de l'última glaciació en aquesta regió, caracteritzada per boires, pluges i un clima suau. La seva fusta és molt cobejada pel seu color bordeus i per ser molt resistent. Tot i que ja el 1918 diversos grups conservacionistes van exigir que es paressin les tales a gran escala, les autoritats van permetre, en els anys setanta del segle passat, la desforestació d'una superfície de gairebé 700 quilòmetres quadrats de sequoies.

© AP
Alguns exemplars arriben fins als 2.200 anys d'edat i 115 metres d'alçada. Els que superen els cent metres són coneguts com "titans". D'ells hi ha uns 120, la majoria al Parc Estatal Humboldt. Aquests gegants verds i les seves cosines germanes, les sequoies gegants (Sequoiadendron giganteum), que creixen a l'interior, són un regne poc explorat: torres hostils, embolicades en una vestidura d'agulles i pràcticament impossibles d'escalar, ja que les seves branques inferiors estan a una distància gairebé inabastable del sòl. Fins fa deu anys, la majoria dels biòlegs creia que les copes no albergaven més vida que la del propi arbre.

Microcosmos en els arbres

© sxc
No és el cas de Stephen C. Sillett, botànic que va descobrir en les sequoies un microcosmos sui generis. Ara l'explora com a catedràtic d'Ecologia de la Humboldt State University, de Arcata (Califòrnia) i s'ha convertit en un dels millors escaladors d'arbres del món. Ara es troba al Parc Estatal de Prairie Creek

El litoral californià al qual pertany el parc és la pàtria d'una selva pluvial temperada amb precipitacions anuals de més de 2.000 mil · límetres. En alguns llocs, el bosc dóna pas a una sabana on pasturen ramats de cérvols. Les sequoies creixen a la vora de clars que són travessats per la carretera. Sobre els nostres caps es tanquen les copes com un túnel.Regnen la foscor i el silenci: les sequoies s'empassen el so.

Aventura és una sequoia mítica. Aquest tità té 102 metres d'altura. El tronc, que té quatre buits provocats per incendis, fa cinc metres de diàmetre, gruix que gairebé manté a dalt, on es divideix en 40 branques.Stephen Sillett, botànic i catedràtic de ecologia de la Humboldt State University, Califòrnia, obre la motxilla, treu una corda i m'explica la tècnica de la primera ascensió. Es necessita un arc, una fletxa i un fil de pesca. Aquest és lligat a la fletxa i disparat per sobre d'una branca forta de la part inferior de la copa perquè caigui l'altre costat de la branca. En aquell extrem es lliga la corda d'escalada. Es tira de l'altre extrem del fil per pujar tot per sobre de la branca fins que pengi com una U invertida: la connexió entre la copa i la terra.

La corda de Sillett mesura 180 metres, és de color grisenc negrós, té un diàmetre de només deu mil · límetres, però aguanta un pes de fins a 3.000 quilos. Malgrat la seva gran resistència, és lleugera i gairebé invisible. "Ens agrada passar desapercebuts", explica el botànic. La corda penja de l'arbre en el costat oposat al rierol, al costat d'un tronc gairebé llis al llarg de 76 metres. Sillett amarra un extrem a un petit arbre mentre l'altre penja solt del punt fix de la copa. Pujarà per aquí. Enganxa l'arnès a la corda i es posa el casc. Prova la ràdio i la hi fica en una butxaca del pit.
Visita la galeria de fotos de sequoies, els arbres gegants de Califòrnia


© Richard Preston
1 - 2 > »

2 comentaris:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...