"Destroying rainforest for economic gain is like burning a Renaissance painting to cook a meal."
Edward O. Wilson.

diumenge, 1 de gener del 2012

“Cultivar enganxa”

Font:  http://www.elpuntavui.cat
L'entreteniment, la salut i l'ecologia són algunes de les motivacions dels qui posen en marxa horts en balcons i terrats
Amb aquesta activitat, es creen “nous lligams socials“ entre els qui comparteixen “experiències i aprenentatges”
01/01/12 14:00 - BARCELONA - M. SERRANO



L'Esther Roca mostra la seva taula de cultiu, situada en un balcó de l'Eixample barceloní Foto: M.S.

L'horticultura urbana, que fa dècades va començar a practicar una petita minoria, ha guanyat un bon grapat d'adeptes en els darrers anys. Les motivacions dels qui se sumen a aquesta activitat són diverses. Entre altres, hi ha l'entreteniment, la salut, la possibilitat de saber què es menja i la reducció de l'impacte dels productes químics en el cultiu i el transport dels aliments.

També pot ser que es comenci a cultivar “gairebé per casualitat”. És el cas dels autors del blog El balcón verde, la Yolanda i el Javi, veïns de Nou Barris. “No en teníem ni idea”, diuen aquests entusiastes del cultiu a la ciutat, que ja fa quatre anys que fan créixer les seves verdures i que han acabat oferint tallers sobre horts urbans. Poc a poc, van anar descobrint que “cultivar enganxa”, i que és “molt més senzill
del que sembla”.

A la Palmira, veïna de les Corts, qui la va enganxar va ser la Yolanda. Fa aproximadament mig any va assistir a un dels seus tallers i, poc després, va transformar un balcó que s'utilitzava com a traster en un petit hort urbà. Ara, la Palmira i la seva família preparen un trasllat, i busquen un nou habitatge que, aquesta vegada, disposi de dos balcons. “Un per a les plantes i un per a nosaltres”, matisa. A més, assegura que ja tenen “un munt d'idees de cultiu per a aquesta primavera”, que inclouen diverses aromàtiques per enriquir la cuina i productes que són poc habituals a les botigues, com la pastanaga vermella o el tomàquet rosa.

Com la Palmira, l'Esther va posar en marxa el seu hort urbà la primavera passada. A la seva taula de cultiu, situada en un balcó assolellat de l'Eixample, hi té enciams, escaroles i raves, entre altres verdures. L'Esther explica que ja fa anys que tenia ganes de fer un hort, però no va acabar d'animar-se fins que la família li va regalar una taula de cultiu i alguns planters. Ara, l'espai li ha quedat curt i ha hagut d'afegir quatre testos, entre els quals destaca el que conté “projectes de calçots”.

Els calçots també han estat la novetat d'enguany per al Jordi i la Laura, autors del blog Pugem a l'hort. El nom que han escollit per al seu espai a Internet fa referència a l'espai físic on cultiven: el terrat. “Hi ha algunes diferències amb els balcons”, com la quantitat de sol i de vent, segons explica el Jordi.

Utilitzen caixes de fruita i altres objectes que es poden trobar al carrer. De fet, intenten reciclar tant com els és possible. A través d'Internet, han après a construir un vermicompostador casolà per obtenir l'humus de cuc que s'utilitza per renovar la terra. En aquesta ocasió, han fet servir pots de detergent buits. Pel que fa a l'aigua per regar, recullen la que surt freda de la dutxa fins que no s'escalfa. A l'estiu, un veí els guarda l'aigua de l'aire condicionat.


Nous lligams socials


És habitual que els horticultors urbans estableixin “nous lligams socials” i comparteixin “experiències i aprenentatges”, segons explica Josep Maria Vallès en la introducció del seu manual per al cultiu ecològic als balcons i terrats. Internet n'és un bon reflex, amb nombrosos blogs que formen una xarxa dinàmica. El balcón verde, de la Yolanda i el Javi, i Pugem a l'hort, de la Laura i el Jordi, en són només un exemple.

Darrera actualització ( Diumenge, 1 de gener del 2012 14:01 )

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...