"Destroying rainforest for economic gain is like burning a Renaissance painting to cook a meal."
Edward O. Wilson.

dijous, 21 de juliol del 2011

Canvi Climàtic: "potencial amenaça" per a la pau i la seguretat

Font: http://www.efeverde.com (Traducció automàtica)
Nacions Unides, 21 jul (EFE) .- El Consell de Seguretat de l'ONU va aprovar avui, després de llargues negociacions, una declaració que reconeix la "potencial amenaça" que el canvi climàtic pot suposar per a la pau i la seguretat internacionals, i en particular per l'existència dels Estats insulars de baixa altitud.


Gran Bretanya, 5-12-09 .- Fotografia arxiu protesta contra el canvi Climático.EPA / FRANCK ROBICHON


Avui és un bon dia per a la lluita contra el canvi climàtic: el Consell de Seguretat ha reconegut la potencial amenaça que aquest pot suposar sobre la pau i la seguretat internacionals ", va assegurar el president de torn del Consell de Seguretat, l'ambaixador alemany Peter Wittig , al terme del debat organitzat sobre la matèria.
El diplomàtic ha indicat que van ser necessàries "llargues hores de negociacions" per aconseguir el "èxit important" de comptar amb el suport de tots els membres de l'òrgan a una declaració presidencial que dóna per primera vegada protagonisme al Consell de Seguretat en la lluita contra el canvi climàtic.
"Hem reconegut que el canvi climàtic impacta sobre la seguretat i que el Consell de Seguretat s'ha d'interessar per aquest assumpte, ja que hi ha conseqüències
que agreugen les amenaces actuals", va explicar.
El text de la declaració presidencial aprovada mostra la "preocupació" del Consell davant "la possibilitat que efectes adversos del canvi climàtic puguin agreujar a llarg termini certes amenaces existents contra la pau i la seguretat internacional".
A més, destaca "les possibles implicacions en matèria de seguretat que pot tenir per a alguns Estats la pèrdua de territori causada per la pujada del nivell del mar, particularment per als Estats insulars amb poca altitud ".
També inclou una petició al secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, perquè en les seves informes al Consell també relati l'estat del canvi climàtic i les seves implicacions en matèria de pau i seguretat.
Alemanya havia treballat durant dies en una declaració en la que l'òrgan es comprometés a lluitar contra "un dels desafiaments claus als quals s'enfronta ara la comunitat internacional i l'impacte sobre la pau i la seguretat és ja tangible ", segons mostra el document de treball de la sessió.
Aquestes paraules finalment no es van incloure en una declaració en què es va deixar clar que el Consell de Seguretat "no vol immiscir-se en competències d'altres òrgans (de l'ONU) ", segons va explicar Wittig, en referència a les principals reticències exposades per algunes delegacions.
Tal va ser la divisió durant el dia dins del Consell que, en el debat obert sobre canvi climàtic-en el que van participar diplomàtics de més de 60 nacions-, els representants de Rússia, Brasil, l'Índia i fins i tot Colòmbia, no van ocultar la seva oposició a que el Consell de Seguretat es posicioni en la matèria.
Segons aquests països, membres del Consell, l'assumpte ha de ser tractat per les agències de l'ONU que ja s'ocupen de la matèria i per la Convenció Marc sobre Canvi Climàtic de l'ONU, així com per l'Assemblea General i fins i tot pel Consell Econòmic i Social de l'ONU (ECOSOC).
"Compartim les preocupacions pel canvi climàtic, però per enfrontar amb èxit a aquest problema hem d'utilitzar el potencial que conté la Convenció. Per això, Rússia és escèptica davant els repetits intents d'incloure en l'agenda del Consell de Seguretat l'assumpte ", havia sentenciat en la seva intervenció en el debat el representant rus, Alexander Pankin.
Opinions similars van exposar Índia i Colòmbia i alguns països convidats com Bolívia , el representant, Rafael Archondo, va assenyalar que el Consell de Seguretat no podia abordar la "seguretat (del canvi climàtic) perquè en ell es dóna la paradoxa que alguns dels principals emissors de gasos d'efecte hivernacle tenen poder de veto".
Sense això, l'aposta alemanya comptava ja amb altres suports de pes dins del Consell i, durant el mateix debat, l'ambaixadora dels Estats Units davant l'ONU, Susan Rice, no va ocultar el seu enuig davant la possibilitat que finalment no s'emetés cap declaració.
"Aquesta situació és més que decebedor. És patètica i imprudent, i francament és un cas de negligència ", ha afirmat Rice.
En el debat, també va participar el secretari general de l'organisme, Ban Ki-moon, que es va mostrar convençut que "el canvi climàtic és real, s'accelera perillosament i no només augmenta les amenaces a les pau i la seguretat internacionals, sinó que és un amenaça en si mateix ".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...