"Destroying rainforest for economic gain is like burning a Renaissance painting to cook a meal."
Edward O. Wilson.

dilluns, 31 de gener del 2011

Quant CO2 s’allibera per poder menjar un plàtan?

Font: www.monverd.org


El plàtan que ens mengem després de dinar o per berenar ha viatjat molt i ha passat per diverses mans. Ens podem imaginar breument el seu cicle vida: el plàtan pot haver crescut a les Canàries, un pagès l’ha hagut de tallar, l’han netejat, empaquetat. Un cop empaquetat, ha viatjat i ha arribat per exemple al Mercabarna i algú l’ha comprat per ser venut posteriorment al super de la cantonada o la botiga de fruita del poble. Finalment l’hem comprat i ha arribat a casa per exemple en el cotxe on portem la compra de la setmana. Totes aquestes passes, el cultiu i la recollida del plàtan, el seu empaquetat, el seu transport, etc , han suposat un alliberament de CO2 i altres gasos d’efecte hivernacle. Aquesta quantitat és el que s’anomena petjada de carboni.


La gent de GE ha desenvolupat l’aplicació “How much CO2 is created by…” amb uns magnífics gràfics interactius que t’indiquen la producció de CO2 de diversos productes, serveis, persones, etc, fins un total de 200 elements.





Aquesta eina ens serveix per veure per exemple que amb una trucada d’un minut amb el nostre mòbil, s’han alliberat 57 g de CO2. O que al llarg d’un any, un estudiant ha contribuït a alliberar 8 tones de CO2. Els càlculs de CO2 es fan en funció del CO2 alliberat de forma directa o indirecta al llarg del cicle de vida d’un producte o servei.


Val la pena perdre un minuts per observar la producció de CO2 de coses con una boda, un viatge en avió o una poma..

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...