"Destroying rainforest for economic gain is like burning a Renaissance painting to cook a meal."
Edward O. Wilson.

dimecres, 29 de setembre del 2010

LA VIDA SECRETA DE LES PLANTES

Us deixo aquest vídeo de you tube de Stevi Wonder sobre la vida de les plantes, estima tant la natura i el medi ambient que veu sense ulls i ens fa cecs a nosaltres.

ALL

ALL (all i allioli)

De l’all i de l’alioli

menda es declara devot.


L’aioli que més m’agrada:

de codony, gust de tardor.

10.08.2007

Aquest poema d’en Celdoni Fonoll apareix amb el seu llibre ‘Herbes amigues’ publicat al febrer de 2009, on hi trobareu un recull de les nostres herbes amigues. La primera part són poemes per cadascuna de les plantes i a la segona part hi trobareu l’etimologia, una descripció botànica, com també els seus usos i curiositats.


dimarts, 28 de setembre del 2010

QUE ÉS LA BIOMASSA?

La biomassa són restes orgàniques tant animals o vegetals que un cop assecades poden utilitzar-se com font d’energia.

Classes de biomassa:

Extreta del ecosistema (boscos): És principalment obtinguda de la tala d’arbres, de un diàmetre mínim de 10 cm, és el sistema més antic que els humans han utilitzat per escalfar-se i cuinar, actualment és l’energia més utilitzada als països menys desenvolupats. Una mala gestió provoca desforestació i gran impacte ambiental.

Conreus energètics: És tracta de plantar conreus per produir energia mitjançant la combustió (cremar, incinerar o piròlisi) o fermentació. Els conreus poden ser arbres de creixement ràpid com l’ eucaliptus o arbres modificats genèticament i també alguns cereals. D’aquesta manera ocupem terres de conreu destinades a l’alimentació, per produir biocultius, també dits conreus energètics.

Excedentària: És a biomassa que no s’aprofita en les industries de la fusta, alimentaries i agro-ramaderes. Restes de fusta o serradures, palla, pinyols i restes carniques.

Residuals: És la part que no té cap valor comercial i acostuma anar als abocadors o que ben gestionada pot convertir-se en matèria orgànica per aplicar als camps com aportació de nutrients per els conreus i substituir els fertilitzants químics. Inclou restes forestals, excrements ramaders, residus sòlids urbans, fangs de les depuradores d’aigües residuals entre altres.

Com s’utilitza la biomassa:

La biomassa s’utilitza com matèria prima en processos:

- termoquímics com són la combustió o incineració, gasificació i piròlisi. En aquests processos s’emeten CO2, SO2, òxid nitrós, metà i cendres, tots contaminats amb efecte hivernacle i microparticules.

- bioquímics com són la fermentació alcohòlica (producció d’alcohol) es generà CO2 i fibres, el compostatge produeix matèria orgànica aprofitable com condicionador del sol i una fracció liquida en gran contingut de nutrients que també es pot re-usar com fertilitzant.

Avantatges: econòmica si s’utilitza a prop d’on es produeix com a llenya, pelets o estella forestal permet utilitzar-se en llars de foc, calderes privades o comunitàries ( escoles, dispensaris, equipaments esportius). Renovable, sempre que replantem tants arbres com tallem i que tallem al ritme del creixement de la zona a explotar.

Inconvenients: No és una energia neta quan el seu us es planteja per la producció d’energia elèctrica, perquè és molt poc eficient i cal transportar moltes tones de biomassa fins la planta industrial amb uns costos elevats de transport. A part de l’emissió de moltes tones de CO2 i altres gasos efecte hivernacle sobre l’atmosfera i problemes de salut relacionats amb les partícules emeses per el procés de combustió. S’ha de tenir en compte si tallem més arbres que els que creixeran en un període determinat de temps acabarem per desforestar, com ja esta passant amb moltes zones del planeta i provocant danys ambientals greus i a vegades irreversibles.

divendres, 24 de setembre del 2010

AMANIDA 4 COLORS



Els ingredients són: Enciam fulla de roure vermell, ravenets blancs, tomata vermella i tomata bombeta groga.






Per preparar aquesta amanida cal rentar tots els ingredients i tallar-los al nostre gust. Posar una base d’enciam fulla de roure a la plata, el tomata vermell a daus, els ravenets a lamines i el tomata bombeta groc tallat per la meitat en dos parts.

Afegir la salsa d’amanir que ens agradi com per exemple la de mostassa, oli i llimona amb un polsim de sal és sempre perfecte.

La menjarem fresca, un àpat perfecte per els darrers dies de calor, fàcil, ràpid i sobretot amb quatre colors.

dijous, 23 de setembre del 2010

LA TARDOR


Aquesta matinada a les 5:10 hores ha començat la tardor amb l’equinocci i s’allargarà fins el 21 de desembre amb el solstici d’hivern. Una de les estacions on la natura canvia d’un dia per altre: la llum, les fulles, els núvols, la fresqueta, els bolets i els fruits omplen els dies de tardor. Aquí us deixo una poesia de Isabel Barriel podreu trobar més informació al seu bloc 'Poesiaula'

Poema de tardor


Patina per l'aire,

rellisca, ja és vent,

arriba i és lladre

del sol estiuenc.


Carrega magranes,
bolets i castanyes,
s'amaga pels núvols,
escurça els dies
i estira les ombres.


Es vesteix de pluja,
pinta al cel la tristor
quan dicta els seus mots
el poema de tardor.

Autora: Isabel Barriel

dimecres, 22 de setembre del 2010

SETMANA DE LA MOBILITAT SOSTENIBLE



Des de el 2001 se celebra a Catalunya la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura. Aquest any és del 22 al 29 de setembre, uns 140 municipis catalans organitzen activitats com són pedalades, caminades, foment del transport públic entre altres amb l'objectiu de conscienciar la ciutadania sobre la necessitat d'evitar l'ús del cotxe per a trajectes curts a favor de l'ús de transport més sostenibles. Així contribuir a reduir la contaminació atmosfèrica i el CO2 a l’atmosfera, que provoca el efecte hivernacle i el canvi climàtic.

Aquest any el lema 'Mou-te amb el cap per viure millor', proposa un canvi d'hàbits de mobilitat per millorar la nostra salut. Les activitats organitzades promouen hàbits: més saludables perquè propicien l’activitat física i més segurs perquè eviten la congestió del transit i accidents. Agafar el transport públic col•lectiu per anar a la feina, moure’s en bicicleta per la ciutat o caminar per anar de compres en comptes d’agafar el cotxe pot jugar un paper molt important en la salut.

I el més important de tot ens permeten reflexionar sobre el us del transport a motor amb petroli i ens convida a ser conscients sobre els impactes de la contaminació en els sistemes respiratori i cardiovascular.

Algunes de les activitats organitzades són:
Pedalades contra el canvi climàtic
Amb bici a l'institut
Caminades verdes
Rutes saludables
Iitneraris culturals
Mitjonades
Concursos d'aparadors
Cursa per la mobilitat
Mostres de vehicles elèctrics

dimarts, 14 de setembre del 2010

JAMES LOVELOCK AL SALÒ DE CENT (Barcelona).



Aquesta tarda a les set de la tarda, el Museu de Ciències Naturals de Barcelona ha convidat al reconegut científic anglès a impartir la conferència Planeta Vida: Coevolució de la Terra i els seus organismes.
Els que podreu sentir amb directe a James Lovelock sereu uns grans privilegiats, no acostumo a ser envejosa, però avui si que m’hi sento una mica.
Fa dies que ho se i també se que no puc assistir de cap manera, però em conformo pensant que estalviaré bastant de CO2 a l’atmosfera, ja que no faré els 90 Km. que em separen del Saló de Cent. Esta ple, però sembla que es podrà veure en una aula annexa per vídeo. I també en el següent enllaç del Canal Cultura del Ajuntament de Barcelona, espero poder seguir la conferencia per aquest sistema.
Us preguntareu que te aquest home de 91 anys per ésser tant conegut, doncs per a mi l’experiència de 91 anys creien en el planeta Terra, químic i metge ha dedicat la seva vida, a la ciència, va escriure la teoria Gaia. On es considera al planeta Terra i tots els organismes que la formem com una única comunitat on tot esta interrelacionat, també va inventar un aparell per detectar la captura d’ electrons que van permetre veure el efecte dels CFC i el forat del ozó i va inventar entre altres el microones, ha treballat a la NASA i universitats com la de Yale i Harvard.
Encara que no estic d’acord amb la seva idea de l’ utilització de l’energia nuclear per acabar amb els problemes del canvi climàtic debut als us dels combustibles fòssils. Tant l’urani (energia no renovable) com les deixalles nuclears són un gran perill amb cents d’anys de radioactivitat i no som capaços mundialment de fer-nos càrrec dels riscos que comporta. Jo crec que si ell diu que el punt de no retorn es inevitable i ens diu que l’única solució és l’energia nuclear. Es un avis molt important i molt urgent, de que més val que canviem d’actitud ara mateix, perquè les conseqüències del que se’ns ve a sobre pel canvi climàtic són per les futures generacions un pes insuportable amb el que tindran que viure cada dia i els comportarà l’ inseguretat diària. Aquest mon tal com el coneixem s’acaba. Les prediccions per el 2040 a Europa parlen d’un desert, potser massa tremendistes, potser ...
Us en recordeu quan buscàvem el foc perquè encara no el sabíem encendre. Quan vam aprendre era fàcil tornar-ne a fer. Ara, és fàcil corregir les nostres actituds amb el medi que ens envolta, desprès serà massa difícil o potser impossible, refer el desert és una tasca molt complicada i a gran escala encara més.
Tothom que pugui assistir que ho passi molt bé, jo ho miraré a Internet.

dissabte, 11 de setembre del 2010

LA DIADA, 11 de SETEMBRE de 2010.



Celebrem la Diada de Catalunya, penjem les senyeres als nostres finastrals i balconades, sortim i gaudim de la nostra terra i els seus encants. Ella ens dona la vida i ens donarà la llibertat. Visca Catalunya, Lliure.

Uns enllaços que val la pena llegir i visitar:
Omnium Cultural
Mediterrania
Raco català

divendres, 10 de setembre del 2010

MARXA DE TORXES

Avui. dia de marxes de torxes.

Assistiu, en record dels nostres avantpassats que van lluitar fins defallir. Ells ens van deixar la llavor perquè recuperem el que els van perdre i ara és l'hora de retre'ls homenatge. Veniu i somnieu, gaudireu d'una magnifica vetllada.

A Girona a 2/4 d'onze.

diumenge, 5 de setembre del 2010

PERMACULTURA



El terme permacultura ve de agricultura permanent i cultura permanent.
L’agricultura permanent tracta de copiar i dissenyar sistemes de producció imitant la diversitat i interaccions de la natura per maximitzar els efectes amb el mínim cost o treball. Així, basant-se en els principis ecològics i biològics es poden crear sistemes agrícoles sostenibles.

La cultura permanent es refereix a viure òptimament en el planeta amb poc impacte i una petjada ecològica mínima o a poder ser de valor zero. Per uns viure més austerament, per altres tenir accés als recursos mínims.

La permacultura basant-se en:
1. viure amb una ètica més respectuosa amb els recursos del planeta.
2. entenen com la natura treballa
3. i fent un disseny que s’apropi als sistemes naturals.
Permet crear sistemes per viure amb harmonia al planeta, mitjançant el respecte per la natura que ens aporta l’aliment i l’energia per sobreviure. D’aquesta manera podrem mantenir les activitats humanes per si soles durant segles i per moltes generacions per venir. Creant estabilitat, millors terres i més productives, aigua i energia neta, mantenint la biodiversitat, la justícia social, la pau i l’abundància.

El 2011 farà un segle que es va començar a a usar el terme amb un llibre de Franklin Hiram King titulat ‘Farmers of Forty Centuries, Or Permanent Agriculture in China, Korea, and Japan’ (Pagesos per 40 segles, o Agricultura permanent en Xina, Korea i Japó).

Però va ser el 1978 quan dos australians Bill Mollison i David Holmgren van publicar el llibre Permaculture One ( Permacultura U.) que va començar a tenir adeptes arreu i els seus estudis de base científica a l’Universitat de Tasmania van fer que molts del seus estudiants als anys 80 comencessin a esdevenir professors d’altres. Fins que els anys 90 un programa de televisió de la cadena ABC va emetre el documental ‘The Global Gardener’ (El jardiner global).

En l’actualitat des de Australia s’ha creat un moviment internacional donant lloc a la permacultura original i la de disseny. L’original tracta de crear sistemes que copien la natura i desenvolupen ecosistemes autosuficients. La de disseny tracta en base a principis ecològics crear habitats naturals que se semblen als sistemes naturals però són creats per produir (agricultura i ramaderia ecològica o sostenible), en base a un disseny tecnològic sostenible i de baix impacte.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...