"Destroying rainforest for economic gain is like burning a Renaissance painting to cook a meal."
Edward O. Wilson.

divendres, 3 d’octubre del 2014

Alzina de la Canova a Bordils.

De la web del Ajuntament de Bordils us deixo la informació d'aquest arbre singular tant per les seves mides com per la curiositat de ser un arbre reclam. Espero que us agradi.

ALZINA RECLAMADORA DE LA CANOVA (Arbre protegit per l’Ajuntament de Bordils des del 2 de juny de 1993)

Aquest Quercux ilex susp. Ilex arriba als 14 metres d’alçada i és una de les alzines de més capçada de Catalunya, amb 27,30 metres, sustentada sobre un curt però valent tronc de 3,75 metres de volta.

Les alzines reclamadores s’havien utilitzat durant molts anys per caçar ocells sense necessitat de tirar cap tret. Es tractava d’escollir una alzina tendra i dominant que es trobés en un indret de pas d’aus migratòries. Es treballava l’alzina fins a donar-li una forma el més simètrica possible i guiant-la amb cordes per evitar que quedessin forats a la copa. També s’anava podant de manera que quedés el més atapeïda possible. També s’hi obrien unes finestres estratègiques, on els tords entraven encuriosits per un reclam, que provenia d’una persona emboscada entre les branques que imitava el seu crit o bé d’un ocell tancat en una gàbia. Un cop dintre ja no podien fugir perquè es trobaven amb una trampa enganxosa, consistent en dues branques de jonc, vímet, .... lligades en forma de creu i untades de vesc que s’havien col•locat en diferents punts de l’arbre. A l’entrada, en contacte amb el vesc, els ocells ja no podien volar i queien a terra.
alzina_canova_penjar

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...