"Destroying rainforest for economic gain is like burning a Renaissance painting to cook a meal."
Edward O. Wilson.

divendres, 31 d’octubre del 2014

La Vall de Lord mostrarà les millors carbasses a la fira d'Ous d'Euga

Del diari naciodigital.cat us deixo la següent noticia. de la Fira de les Carbasses. I l'enllaç a la rondalla dels 'Tres Savis Prudents dels Piteus'. Espero que us agradi.

Sant Llorenç de Morunys, la Coma i la Pedra i Guixers acolliran, del 31 d'octubre al 2 de novembre, una nova edició de la festa inspirada en la rondalla de Jacint Verdaguer «Els tres savis prudents dels Piteus», inspirada en la vila de Sant Llorenç
Redacció , Vall de Lord | Actualitzat el 31/10/2014 a les 08:42h

Ous d'euga

Les millors carbasses competiran aquest cap de setmana a la Vall de Lord en la sisena edició de la Fira d'Ous d'Euga, una festa inspirada en el relat verdaguerià «Els tres savis prudents dels piteus» i que gira entorn d'aquest fruit de tardor. Enguany el certamen consolida el format iniciat l'any passat: s'allargarà durant tot el cap de setmana, amb actes per a tots els públics i l'anomenat mercat del pagès (d'artesania i productes agroalimentaris). L'exposició i concurs carbasser, però, tindran lloc el diumenge. La gastronomia també ocuparà un paper destacat, amb degustacions tant de productes fets amb carbassa, com de productes locals. L'espectacle de Lídia Pujol Iter luminis, que tindrà lloc dissabte al vespre a l'església de Sant Llorenç de Morunys, és una de les cites rellevants del cartell.

La Vall de Lord ultima els preparatius per a la sisena edició de la Fira d'Ous d'Euga. Es tracta d'una festa ideada entorn de la rondalla "Els Tres savis prudents dels Piteus", que Jacint Verdaguer va escriure inspirant-se en la vila de Sant Llorenç de Morunys. El relat explica que tres habitants d'aquesta població van creure que els venien un ou d'euga mentre que, en realitat, era una carbassa. Aquest fruit de tardor serà el protagonista d'un cap de setmana ple d'activitats adreçades a tots els públics.

Dissabte a les 10 del matí s'obrirà el quart Mercat del Pagès, amb parades d'agroalimentació i artesania que s'estendran pel nucli antic i la plaça de la Canal de Sant Llorenç de Morunys. Paral•lelament, a la mateixa hora, s'oferiran visites guiades gratuïtes al centre històric i el conjunt de l'antic monestir de la vila. Enguany, i com a novetat, les olimpíades del Pagès es faran a Sant Serni de Vilamantells (Guixers), i es complementaran amb un vermut i un concert a càrrec dels Taverners. També en l'àmbit musical, Lídia Pujol oferirà dissabte a les 10 de la nit a l'església de Sant Llorenç de Morunys el seu espectacle «Iter Luminis», en un acte que es complementarà amb degustació de productes de la Vall de Lord. Una demostració de bitlles catalanes, teatre infantil o un taller de danses tradicionals que es farà a La Coma completen l'atapeït programa d'actes de la jornada.
 


L'ou d'euga de més pes i el més original
Diumenge la plaça de la Canal de Sant Llorenç serà l'epicentre de la jornada, si bé les parades continuaran omplint els principals carrers del nucli antic de Sant Llorenç. El concurs d'Ous d'Euga premiarà la carbassa de més pes i la que se signifiqui per la seva originalitat o qualitat decorativa. Paral•lelament, també hi haurà premi per l'ou d'euga de més pes cultivat dins de l'àmbit de la Vall de Lord. L'any passat una carbassa de 371 quilos d'un veí de Cardedeu va ser l'exemplar més espectacular i el que es va endur el guardó en la primera modalitat. Més enllà de l'exposició i concurs de carbasses gegants, però, aquest fruit de tardor es podrà degustar en múltiples formes culinàries. Establiments de la vila oferiran, durant el cap de setmana, productes fets amb carbassa. També ho farà el col•lectiu Boines Negres, de Sant Feliu de Codines, els quals oferiran una degustació que es complementarà amb un sorteig. Durant el matí, a més a més, hi haurà actuació de la colla gegantera local Els Tres Savis Piteus, també inspirats en el relat verdaguerià. Acompanyats dels grallers Som Kom Som interpretaran el Ball de l'Euga, compost per Albert Guinovart expressament per a aquesta festa. Seguidament, un grup de balladors locals dansarà el Ball de la Coca, tradicional i típic de Sant Llorenç.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...