"Destroying rainforest for economic gain is like burning a Renaissance painting to cook a meal."
Edward O. Wilson.

dimarts, 27 de desembre del 2011

Estalviar energia a la cuina: Cuinar amb el rentaplats.

Avui us transcric aquest article sobre Lisa Casali.
Font: http://www.elpais.com (traducció automàtica del castellà)
¡¿Cuinar amb el rentaplats?!

Lisa Casali, blocaire italiana de cuina ecològica, proposa en un original i exitós llibre de receptes elaborar plats sans amb l'electrodomèstic.

LUCIA MAGI - Milà - 2011.12.24

De vegades per cuinar cal tancar els ulls. I imaginar: un rostit que es prepara sol, mentre es gaudeix d'un bany relaxant o es prepara la taula abans que els hostes toquin el timbre. La cuina que es queda neta, sense olors persistents, en la certesa que la carn no es crema i no s'asseca. Perquè aquest somni es transformi en realitat, no cal llogar a un xef a domicili. Només cal cuinar al rentaplats.

No es tracta d'un joc ni d'una provocació. És l'aposta ecològica de Lisa Casali, monitora mediambiental per professió, cuinera per passió i experimentadora empedreïda entre els fogons."La idea és molt senzilla: aprofitar la calor generada durant el rentat dels plats bruts per coure carn, peix i verdures. Només cal col · locar els ingredients en pots de vidre tancats hermèticament o envasar al buit", somriu amb simplicitat en el centre de la seva cuina a Milà. Una barra blanca funciona com a taula de quiròfan on ella experimenta, planifica i es prepara. Al seu voltant, olles, paelles, cistelles per coure al vapor, una pissarra on apuntar idees i suggestions. De somriure dolç i idees clares, 34 anys i màster en Ciències Naturals, aquesta blocaire italiana conjugar el seu interès laboral amb l'activitat que més repeteix en el seu dia a dia: cuinar. Des de 2008 recomana receptes refinades amb reduït impacte ambiental en la seva pàgina www.ecocucina.org. Després d'anys de consells sobre com treure partit a les deixalles alimentaris (ecocucina.org), es va esforçar per reduir la despesa energètica de la cocció."Vaig començar preguntant com deixar de llençar a les escombraries tant menjar. Em feia ràbia desfer de la meitat del que comprava. Les fulles, la pell o la tija de les verdures, per exemple", explica mentre talla en rodanxes un porro a tota velocitat. Explica que d'aquella verdura no gastar res: amb les arrels va cuinar tallarines tailandesos amb salsa de soja, la part verda de les fulles va servir per a una truita. "Amb la part blanca, l'única que se sol aprofitar, prepararé un cuscús per portar demà a l'oficina".

Després d'aprendre a treure profit de tot el que sigui comestible, la jove pionera es va centrar en com reduir l'impacte ambiental de la cocció. "Gràcies al consell d'una amiga vaig pensar: per què no utilitzar al màxim l'espai i la calor del rentaplats per preparar el menjar? D'aquesta manera, estalvi aigua i electricitat, perquè mentre cuina també frega. Vaig fer examinar el contingut dels pots . Cap problema. Sa i saludable perquè l'aigua del rentat no entra en contacte amb els aliments ". Aquesta tècnica, que està conquistant a qui tingui consciència verda, permet coure a temperatura baixa i constant, "alguna cosa típic dels restaurants d'alta cuina".

Les propietats nutritives dels ingredients es conserven dins del pot, no es perden en l'aigua de cocció o al vapor. "Aquesta tècnica no té cap contraindicació", sentencia segura Casali. "L'únic obstacle és el recel de la gent, el prejudici. N'hi ha prou amb provar una vegada per quedar atrapats".


Emprar amb cura


Lisa Casali ha revolucionat la cuina a Itàlia amb el seu llibre de receptes Cucinare in lavastoviglie (edicions Gribaudo, 2011), on recomana plats i menú sencers, segons quin tipus de rentat es posa en marxa.

- No són necessaris instruments particulars, sinó només pots de vidre (del tipus que s'usa per a melmelades casolanes) i la màquina per envasar al buit, que es pot comprar a qualsevol botiga d'electrodomèstics per menys de 50 euros.

- Gairebé tots els rentavaixelles tenen tres tipus de programes bàsics: el ràpid (durant mitja hora una temperatura d'entre els 60 i els 65 graus), el ecològic (50 graus) i l'intensiu (75 graus durant gairebé tres hores).

- Aquest últim es recomana per cuinar verdures i fruita. Les baixes temperatures són ideals per realçar el sabor i la textura dels aliments rics en proteïnes: carns, peixos, marisc i ous.Llegums i cereals necessiten molt més calor i s'han de preparar de manera tradicional abans de casar-se amb un altre ingredient en el rentaplats.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...