"Destroying rainforest for economic gain is like burning a Renaissance painting to cook a meal."
Edward O. Wilson.

diumenge, 13 de novembre del 2016

Catalunya rep el relleu d'Euskadi a la presidència europea The Climate Group de l'Aliança d'Estats i Regions.

Us deixo el següent article de www.gencat.cat sobre el cop 22, el canvi climàtic i Catalunya.Espero que sigui del vostre interès.

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, encapçalarà la delegació a la COP22 de les Nacions Unides. Serà la quinzena vegada que Catalunya hi participa per explicar la seva contribucióal repte global del canvi climàtic.


El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, encapçalarà a partir d’aquest dissabte la delegació del Govern català a la Cimera del Clima de les Nacions Unides (COP22) que s’està celebrant a Marràqueix (Marroc). Rull, que estarà acompanyat de la secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marta Subirà, participarà en diferents actes i trobades organitzades per l’Aliança d’Estats i Regions (States&Regions Alliance), en el marc de The Climate Group, i d’altres organitzacions internacionals, com la Xarxa de Governs Regionals per al Desenvolupament Sostenible (nrg4SD), que Catalunya ha copresidit els darrers sis anys.

Participació multinivell

El diumenge Rull rebrà el relleu d’Euskadi en la presidència europea de The Climate Group, en el transcurs de l’Assemblea General de l’Aliança d’Estats i Regions. Aquesta xarxa internacional la formen 35 governs dels cinc continents que representen més de 350 milions de persones, un 12% del PIB i 2,9 gigatones d’emissions de CO2. Allà detallarà les polítiques i els compromisos del Govern en matèria de mitigació i adaptació al canvi climàtic. També participarà en un debat de líders locals i regionals sobre finançament climàtic.

De forma paral·lela, tècnics de l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic (OCCC) faran un seguiment del transcurs de la COP22, que s’allargarà fins el proper divendres, 18 de novembre.

Compromís per reduir emissions

Catalunya vol mostrar el seu compromís internacional en la lluita contra el canvi climàtic. Catalunya ha definit una reducció del 25% de les emissions globals de gasos amb efecte d’hivernacle (GEH) per al 2020 en relació al 2005, i del 15% de les difuses, sectors en els que té plena competència. Per al 2030 l'objectiu és una reducció general del 40% i del 28% de les difuses. Actualment ja s'estan complint els objectius fixats per al 2020, tot i que un escenari de creixement econòmic pot fer-los perillar. El compromís català d’apostar per una economia baixa en carboni pretén moderar el repunt esperat.

Actualment en tramitació parlamentària el projecte de Llei de Canvi Climàtic, el primer de l’Estat i del sud d’Europa. A més, el passat mes d'abril Catalunya va ratificar l'Acord de París, que estableix que cal limitar les emissions de GEH perquè l'escalfament global màxim sigui de 2ºC i, si és possible, d’1.5ºC.

Pioners també en adaptació

El projecte de Llei estableix no només objectius de reducció d'emissions, sinó també la necessitat d'incloure l'adaptació als impactes del canvi climàtic, ja evidents, en les polítiques sectorials. La integració de l’adaptació en les polítiques públiques és una de les principals mesures contemplades a l'Estratègia Catalana d'Adaptació al Canvi Climàtic, Horitzó 2013-2020, (ESCACC), aprovada pel Govern el novembre del 2012, un any abans que la Comissió Europea aprovés l’estratègia corresponent per als Estats membres de la UE.

Les 182 mesures que contemplava l’ESCACC han permès el desenvolupament de nombroses actuacions adreçades a reduir la vulnerabilitat del nostre territori i dels sectors socioeconòmics als impactes del canvi climàtic, bé sigui en l’àmbit del coneixement, bé sigui en l’àmbit de reforçar la capacitat adaptativa. Entre aquestes actuacions impulsades des de la Generalitat, que s’afegeixen a les que implementen les administracions locals, els centres de recerca i les universitats, destaquen les següents:

- El projecte Life MEDACC, amb l’execució de mesures d’adaptació en els sistemes agroforestals i en la gestió de l’aigua a les conques de la Muga, el Segre i el Ter.
- El projecte Life ADMICLIM, amb la redacció d’un pla d’acció climàtica que conté mesures de mitigació i d’adaptació al delta de l'Ebre.
- El projecte Life CLINOMICS, sobre l’oportunitat de creació de nous llocs de treball a partir d’una economia adaptativa a les Terres de l’Ebre, al Penedès i al Parc Natural del Montseny.
- El suport financer en la redacció dels Plans Locals d'Adaptació al Canvi Climàtic (PLACC) i el suport tècnic en la determinació de la vulnerabilitat dels municipis catalans als impactes del canvi climàtic.
- La participació activa en l’Observatori Pirinenc del Canvi Climàtic (OPCC).
- La creació d’un Indicador Global d'Adaptació per quantificar el grau d'adaptació als impactes del canvi climàtic al nostre país.
- La publicació de treballs sobre els impactes del canvi climàtic en la biodiversitat –boscos, espais naturals, ocells, papallones, ecosistemes aquàtics i marins–, en els sistemes muntanyosos i en les zones costaneres.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...