"Destroying rainforest for economic gain is like burning a Renaissance painting to cook a meal."
Edward O. Wilson.

diumenge, 28 d’agost del 2016

Més de 200 quilos de plàstic contaminen Cada Segon Els Mars I Oceans

De la web EFEverde us deixo el següent apunt. Espero que us agradi. (traducció automàica)

Hi ha una quantitat indeterminada però molt elevada -Entre 5 i 50 bilions- de Fragments de plàstic al mar

 Foto cedida per Greenpeace.

Publicat per: Redacció EFEverde 25 agost 2016 Madrid
Efeverde.- Cada segon més de 200 quilos de plàstic són abocats en els mars i oceans del món, on van a parar més de 8 milions de tones a l'any, segons l'estudi "Plàstics en el peix i el marisc", presentat avui per Greenpeace.
Aquest informe assegura que avui dia hi ha una quantitat indeterminada però molt elevada -entre 5 i 50 bilions- de fragments de plàstic en aquestes aigües i això "sense incloure els trossos dipositats al fons marí oa les platges".
Alguns d'aquests residus poden degradar-se i desaparèixer en només sis mesos però altres trigaran "diversos centenars d'anys".
A més, els experts de l'organització ecologista calculen que d'aquí al 2020 el ritme de producció de plàstics augmentarà "fins a un 900% respecte a les xifres de l'any 1980" amb quantitats superiors als 50 milions de tones anuals.
La meitat d'aquest increment, adverteixen, "es produirà en el curs de l'última dècada".
L'acumulació de plàstics al mar "derivats cent per cent de l'acció humana" ha generat en els últims anys cinc grans illes d'escombraries, abocadors ambulants compostos per microplásticos concentrats, en els oceans Pacífic (2), Atlàntic (2) i Índic (1).
El 80% de les deixalles que arriben al mar es generen en terra i, d'aquesta xifra, un 15% es queda a la superfície i un altre 15% flota sota l'aigua mentre que el 70% s'acumula en els fons, de manera que les escombraries que es veu a simple vista "és la punta de l'iceberg".
Espanya, en cinquena posició
El responsable de campanya de Greenpeace, Julio Barea, ha afegit a Efe que Espanya se situa en cinquena posició entre els països europeus que més plàstic demanen per al seu ús i cita com a exemple que cada dia "es posen al nostre mercat fins a 50 milions de recipients d'aquest material, només en envasos de beguda ".
D'aquesta quantitat, "a penes 20 milions es reciclen correctament" perquè la resta acaba en abocadors, incinerat o "directament llançats a l'entorn".
A més de ser un procés més lent que en terra, la degradació en el medi marí té un impacte ambiental suplementari per l'alliberament de substàncies tòxiques dels envasos que "no formen part del cicle natural de nutrients marins".
Per cridar l'atenció sobre aquest problema, Greenpeace llançarà el proper dissabte 27 d'agost una campanya de dues setmanes sota el títol de "Millor sense plàstics" en la qual un grup de voluntaris organitzarà activitats de conscienciació per tota la geografia espanyola.
Fins a 20 recollides de residus abandonats en rius, platges i embassaments en ciutats com València o Mallorca ajudaran a visibilitzar fets com que gran part d'aquests residus desemboquen en els oceans a través de les vies fluvials.
"Millor sense plàstics" també animarà els usuaris de xarxes socials a participar aportant els seus testimonis i fotografies per detectar la presència de plàstics en el seu entorn.
Solucions de l'ONG
A més, Greenpeace exigirà solucions a les administracions davant "la incorrecta gestió o abandonament" d'aquest material contaminant tant en el medi marí com per al terrestre.
Reforçar les mesures per eliminar l'abandonament d'envasos i garantir el seu correcte reciclatge mitjançant la posada en marxa de sistemes de retorn d'envasos, així com prohibir l'ús de microplásticos -els inferiors a 5 mil·límetres-, són algunes de les peticions de l'organització al Govern.
Altres mesures, en aquest cas recomanades als ciutadans, passen per donar prioritat a ampolles i envasos reutilitzables o retornables, substituir les bosses plàstiques d'un sol ús per les de tela, cistelles o carros, comprovar que els cosmètics emprats no continguin microplásticos -polietileno , polipropilè i niló- i evitar articles amb excés d'embalatge.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...