"Destroying rainforest for economic gain is like burning a Renaissance painting to cook a meal."
Edward O. Wilson.

divendres, 9 d’octubre de 2015

La collita de poma ecològica de muntanya al Solsonès preveu arribar a les cent tones

De la web d' Ecodiari us deixo aquest article sobre la poma ecològica.

La marca 'Bio Lord' ja compta amb dotze socis i en un any s'ha multiplicat per deu la producció.
 
En Josep Pintó collint pomes al seu camp de Sant Llorenç de Morunys. Foto: ACN

Sant Llorenç de Morunys (ACN).- Aquesta setmana ha començat la collita de la poma ecològica de muntanya al Solsonès amb la previsió d'arribar a les cent tones de producció. Així ho ha explicat a l'ACN un dels impulsors de la iniciativa 'Bio Lord', Josep Pintó, qui ha remarcat que "després de les dificultats intrínseques de l'agricultura ecològica i les condicions dures de la muntanya podem dir que serà un bon any, ja que els arbres estan carregats i la poma és de bona qualitat". 'Bio Lord' va néixer el 2012 de la mà d'un grup de propietaris i aquest és el segon any que comercialitzen les pomes. Pintó ha explicat que "els arbres ja estan arribant al seu règim de producció normal, per tant l'any que ve ja esperem produir 400 tones".

Els propietaris de terrenys agrícoles del nord del Solsonès, la Cerdanya i el Pallars Sobirà que formen part de l'Associació Agrària Ecològica de Muntanya, ja han començat a recol·lectar les pomes de muntanya ecològiques. La iniciativa va néixer de la mà d'un grup de propietaris de la Vall de Lord a finals del 2012 inspirant-se en l'experiència dels Alps italians. El primer any els propietaris van plantar 2 hectàrees i enguany ja han arribat a la dotzena. Calculen que recolliran al voltant de 100 tones, gairebé deu vegades més del que van recol·lectar l'any passat.

Un dels seus impulsors, Josep Pintó, ha explicat a l'ACN que la collita es presenta "molt bé perquè els arbres porten molta poma". Amb tot, Pintó no ha negat les dificultats que comporta l'agricultura ecològica i les dures condicions de la muntanya, però ha assegurat que "serà un bon any". De fet, el propietari ha assenyalat que enguany els arbres ja estan arribant a la seva edat de plenitud, que s'assoleix als quatre anys. Per això, Pintó calcula que l'any que ve la producció ja arribarà a les 400 tones.

Un dels requisits pels propietaris que volen entrar a l'associació Bio Lord és cultivar a més de 700 metres d'alçada. "No és que per sota no es pugui fer poma bona, però a partir dels 700 metres les característiques de la terra i de la propietat, que és més atomitzada, són molt diferents", ha explicat Pintó. El propietari ha afirmat que "nosaltres som petits amb vocació de petits i, per això, ens sentim còmodes amb propietats i parcel·les reduïdes".
Primer pla de tres pomes de la marca Bio Lord acabades de collir d'un camp de Sant Llorenç de Morunys Foto: ACN

Color i gust intens

Pintó ha expressat que la qualitat a la poma li dóna la muntanya "i no pas els nostres coneixements, que són pocs". "És la pròpia muntanya que li confereix unes característiques organolèptiques molt millors", ha detallat. Aquestes qualitats són, segons ell, el color i la crocanticitat, "que s'aconsegueixen per dos factors: l'oscil·lació tèrmica entre el dia i la nit i les temperatures estivals que no són extremes". Per Pintó, és important que "la poma maduri lentament durant tot el període vegetatiu".

Una producció ecològica "de màxims"

La premissa 'sine qua non' per entrar a l'associació de productors és de fer agricultura ecològica. "Per qüestions ideològiques, perquè és indispensable que qüestionem la nostra relació amb la natura", ha detallat Pintó. A més, s'ha preguntat "quina necessitat tenim de consumir tòxics si podem menjar sa". D'altra banda, Pintó ha apuntat que una altra de les raons per apostar per l'agricultura ecològica és comercial. "Nosaltres no podem competir amb quantitat, no tindria sentit, per tant hem de buscar el màxim de qualitat".

Aquesta aposta també comporta que no puguin plantar qualsevol varietat de poma. Segons Pintó, "només plantem les varietats que són resistents al motejat, el principal enemic que tenim a la muntanya". Per evitar fer tractaments als fruits, també utilitzen unes xarxes que, a banda de protegir la collita de les pedregades i turmentes, "ens ajuda a impedir l'entrada de fongs".
El camp de pomes de muntanya de Sant Llorenç de Morunys amb el Josep Pintó recollint-ne alguns exemplars Foto: ACN

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...