"La sal és el símbol de l'amistat tant per als grecs com pels àrabs, els hebreus i altres cultures. Segons Homer, representava el caràcter diví."
El dissabte es va celebrar a Argençola, a la Comarca de L'Anoia, la 5 edició del Mercat de els Espècies organitzat per l'Associació el Trill.
Les plantes aromàtiques i remeieres, les herbes, les espècies i altres productes artesans com els olis essencials, l'oli d'oliva extra verge, sabons, planters de l'hort, flors, arbres, mels, formatges de cabra i ovella, embotits, lagrimus, pa icoques, melmelades, (algunes molt interessants només fetes amb raïm que varem comprar, espècies i plantes difícils de trobar) gelees amb safrà, (per experimentar) i una parada dedicada a llibres de cultura tradicional i popular “Tradillibres” estaven presents en una trentena de parades.
A més a més durant el dia es varen organitzar diverses activitats, xerrades, tallers i classes on es combinava la botànica i la cuina. Aquest any, el mercat estava dedicat al safrà. “Una espècie amb valor” una classe que va impartir laprofessora de Botànica Anna M. Rovira de la Facultat de Farmàcia de la UB que vaig retrobar i conèixer en el curs Sensacions al Plat. A cada pas, el poble tenia una referència aquesta espècie tant desitjada. (el conreu i el territori, la història, les propietats, la recol·lecció, la cuina, els països). Si aneu a Turquia no deixeu de visitar el Basar de les Espècies a Istanbul fascinant!!.
Un mercat de les espècies pot engrescar-me per anar-hi i fer km. perquè el món de les espècies, les plantes, les flors i les seves aplicacions a la cuina sempre m'han interessat. De fet, en el blog ocupen un espai destacat.
Així que quan l'Astrid Van Ginkel, una de les persones i professionals que dinamitza la fira en va escriure per demanar per col·laborar i participar com jurat en el Concurs de sals aromatitzades vaig decidir que era una oportunitat més per conèixer i aprendre. En el concurs hi havia dues categories amateurs i professionals 7 i 8 participants en cada categoria, en general, totes bones combinacions, algunes les plantes i les flors es combinaven al moment. Sals amb herbes, espècies a la cuina. Tot un món.
El jurat el varem formar: La Sònia, sommelier i propietària del restaurant Kan Bakus d’Igualada; En Manel Pla, sommelier i propietari de Sesoliveres i El Kubb d’Igualada; En Joan Fontanella, propietari del restaurant Bitok d’Igualada; La Teresa del blog Un jardí per mejar-se’l i la Fina del blog Cuina Cinc.
El resultat del concurs de sals aromatitzades:
Categoria professional
Aromsal d’or per a Astrid van Ginkel de Fitomon
Aromsal de plata per a Andrés Grego Besa d’Espècies a Mà
Aromsal de bronze per a Àngels Curto Ros de Natural Subirats
Categoria amateur
Aromsal d’or per a Alice van den Bogaert de Mediona
Aromsal de plata per a Glòria Passada Casserres de Solsona
Aromsal de bronze per a Francesc Ferrer d’Argençola
La nostre feina va acabar cap a la 1 però vaig decidir que no podia perdre l'oportunitat d'assistir a la tarda a la demostració de cuina amb safrà a càrrec de la Gemma del blog La Cuina de Casa, un dels blogs de referència en el món de la pastisseria i que publica en la revista CUINA va omplir amb gran èxit la Sala polivalent de l'Ajuntament.
Va compartir els seus coneixements de manera senzilla, dinàmica i divertida. Ens va ensenyar a preparar Un flam de safrà amb cireres saltades, un mousse de safrà i uns bombons de xocolata blanca amb safrà. Tots aquests postres aniran sortint les properes setmanes en el seu blog, el primer ja l'ha publicat. Ens va transmetre molt més que les receptes. Gràcies Gemma!.
Gràcies Teresa, per compartir.
ResponEliminaFins aviat.
Hola, Teresa ja t'he posat en recomanables,
ResponEliminabona setmana.Fins aviat
El teu comentari ha sortit moltes vegades al blog (?)