El safrà és una espècie molt valorada a la cuina pel gust i color que dona a la majoria de plats.Tanmateix, se li atribueixen propietats medicinals en l'àmbit circulatori i del cor. Encara que avui en dia només s'utilitza en col iris.
Des de fa un anys, a la Conca de Barberà s'està reintroduint el seu conreu, molt popular a l'època medieval. En aquells temps, la vila de Sta. Coloma de Queralt era una llotja important en el comerç d'aquesta espècie, que ja utilitzaven els antics grecs fa 3000 anys a Creta.
El seu alt preu es deu a la baixa productivitat, pel cap baix es necessiten unes 200 flors per obtenir 1 gr de safrà. Cal collir les flors a mà i separar els 3 estams vermell de la flor i assecar-los, per poder comercialitzar-los. Una feina que necessita de moltes mans i molt entretinguda.
El safrà és un corm, anomenat Crocus sativus, de la família de les iridàcies, la seva flor violeta apareix a la tardor. El seu conreu és a base de plantar els corms a terra a una profunditat de 8-10 cm. durant el estiu els mesos de juny i juliol. La floració arriba a l'octubre o novembre i normalment és esglaonada durant uns 15 dies. Cal desbrinar el mateix dia els estams vermells de la flor i posar assecar a l'ombra. Al cap de 4 anys cal desenterrar els bulbs i tornar-los a plantar per mantenir una bona producció.
Aquest any al 5è Mercat de les Espècies d'Argençola dedica la jornada tècnica
i la fira a el safrà.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada