"Destroying rainforest for economic gain is like burning a Renaissance painting to cook a meal."
Edward O. Wilson.

dilluns, 23 d’agost del 2010

MALVA

Malva (Malva sylvestris)

Aquest descripció esta transcrita del llibre d’en Celdoni Fonoll ‘Herbes amigues’ publicat al febrer de 2009, pagina 182. On la descripció de les herbes per Ramon Pascual. Aplicacions i curiositats per Nuria Duran.

ETIMOLOGIA

Del llatí malva: malva i sylvestris: silvestre.

DESCRIPCIÓ

És una planta herbàcia de la família de les malvàcies, peluda, poc o molt llenyosa a la base, de tiges a vegades ajagudes i altres vegades erectes que podem atènyer fins a 1 m de llargada, Les fulles tenen forma palmada, de 2 a 10 cm, dividides en cinc lòbuls amb dents de forma arrodonida. Les flors de 2 a 3 cm, amb cinc pètals de color rosat viu amb venes de color més fosc, escotats, amb els estams reunits en un sol feix, soldats pels filaments. Els fruits són petits i rugosos, envoltats pel calze persistent i disposats en forma de roda. Floreix de març a octubre.

ECOLOGIA

Viu a terra baixa i a la muntanya mitjana en els marges dels camins, en els camps abandonats, en els jardins adobats i en els cementiris.

APLICACIONS I CURIOSITATS

L’expressió popular ‘fer malves’ referida algú que ja és mort i enterrat, prové del fet que les malves són plantes espontànies en molts cementiris.

Les fulles es poden fer servir com a verdura i per preparar la sopa Melokhia, típica d’Egipte.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...