"Destroying rainforest for economic gain is like burning a Renaissance painting to cook a meal."
Edward O. Wilson.

dijous, 22 de maig del 2014

Dia de la Biodiversitat 22 de maig.


De la web Efeverde us deixo aquest article sobre el dia de la biodiversitat que trobo força interessant. Ja sabeu que la biodiversitat és potser un dels valor més importants que tenim i que estem perdent a passes de gegant. (traducció automàtica)

L'ONU recorda a la població illenca en el Dia de la Biodiversitat

Informar i conscienciar la població en general i als Estats en particular sobre totes les qüestions relacionades amb la biodiversitat és el principal objectiu del Dia Internacional de la Diversitat Biològica instituït per l'ONU , que avui se celebra a tot el món .
Vista aèria de les Illes Maldives , incloses entre els territoris la diversitat biològica celebra aquest any l'ONU de manera preferent . EFE / EPA / UN / EVAN SCHNEIDER / HANDOUT
La data escollida , el 22 de maig , recorda el moment en què es va aprovar el 1992 el Conveni sobre la Diversitat Biològica , precisament fa 22 anys .

La biodiversitat fa referència a la mateixa varietat de la vida , en la seva expressió a través dels animals , plantes , fongs i microorganismes que viuen en un hàbitat determinat , tenint en compte factors com la seva variabilitat genètica o els processos ecològics i evolutius dels seus paisatges i ecosistemes , entre d'altres.

Aquest any , el recordatori és especialment significatiu per l'Organització de les Nacions Unides , ja que el tema central de 2014 és la Diversitat Biològica de les Illes i coincideix amb la declaració per part d'aquesta organització de l'Any Internacional dels Petits Estats Insulars en Desenvolupament .

El mateix secretari general de l'ONU , Ban Ki - moon , assegurava recentment que la commemoració d'aquest dijous és "una oportunitat per apreciar la seva extraordinària resistència i capacitat d'adaptació" .

L'ONU calcula que en aquests territoris viuen al voltant de 600 milions d'habitants , la desena part de la població mundial , en un medi ambient costaner i marí que agrupa una sèrie de " ecosistemes únics que solen comprendre moltes espècies vegetals i animals endèmiques " , per el que són autèntics " repositoris d'informació genètica " .

Espanya és un dels països que més ha de celebrar en aquesta matèria ja que els experts el consideren l'Estat amb major diversitat biològica d'Europa , en comptar amb més de la meitat de totes les espècies conegudes en el vell continent .

Malgrat això , són majoria les associacions i institucions que recorden la necessitat de treballar cada dia per conservar aquesta riquesa biològica , summament fràgil i amenaçada per riscos com la destrucció d'hàbitats , la proliferació d'espècies invasores o la contaminació .

De fet , l'últim Eurobaròmetre Flash d'Actituds cap a la biodiversitat elaborat per la Comissió Europea assenyalava que un 91% d'espanyols consideren que la pèrdua de biodiversitat és un problema "molt seriós" o "bastant seriós" .

Una de les formes de treballar per aquesta conservació és la Xarxa Natura 2000 , tal com ha recordat avui SEO / Birdlife en un comunicat en què la qualifica com "eina clau ", recordant també que " els ciutadans són conscients de la importància de tenir cura seu patrimoni natural " .

Aquesta associació denuncia que només el 10 % dels espais de la Xarxa Natura 2000 tenen actualment un pla de gestió específic , "malgrat que segons la Llei 42/2007 tots haurien de tenir un d'aprovat abans de 2011 " .

Per aquest motiu sol · licita , entre altres punts , l'aprovació immediata dels plans que encara falten , a més del vistiplau per a les Zones d'Especial Conservació per a les Aus ( ZEPA ) en el medi marí .

Coincidint amb aquesta jornada , un comitè internacional liderat per l'Institut Internacional per l'Exploració d'Espècies dels EUA ha publicat l'anomenat Top 10 anual : els deu descobriments més interessants de noves espècies en 2013 .

El director d'investigació a Europa de l'ONG Oceana , Ricardo Aguilar , ha explicat en una entrevista amb Efeverde que un d'ells és un protozou gegant , anomenat Spiculosiphon oceana , trobat en una muntanya submarina davant les costes murcianes .

Es tracta d'un autèntic "punt calent de biodiversitat" , segons la pròpia definició d'Aguilar , que ha anunciat l'aparició a la zona d'altres noves espècies encara no identificades i ha pronosticat "més sorpreses " en els pròxims mesos . EFE


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...