"Destroying rainforest for economic gain is like burning a Renaissance painting to cook a meal."
Edward O. Wilson.

dimarts, 20 d’agost del 2013

La humanitat ha esgotat els recursos de la Terra per aquest any

Foto: static.freepick.com

De la web de Mon Sostenible us deixo aquest article sobre el dèficit ecològic que calcula the Global Footprint Network que depen de New Economic Foundation. Cal fer canvis importants per un mon en transició que pugui ser autosuficient amb les fonts renovables.

El 20 d'agost ha marcat el Dia de l'Excés de la Terra per aquest 2013. Aquesta data indica el dia en que la humanitat ha esgotat el pressupost de la natura per aquest any. Per tant, a partir d'ara i fins a final d'any, ens trobem en "dèficit ecològic" respecte als recursos naturals del Planeta i a l'acumulació de diòxid de carboni a l'atmosfera. Aquesta és la comptabilitat del consum de recursos que fa l'associació Global Footprint Network, que medeix l'oferta i la demanda dels recursos naturals i dels serveis ecològics usats per la humanitat com si es tractés d'un compte bancari amb ingressos i despeses, i que estima que en els primers vuit mesos de l'any la humanitat ha gastat més recursos i serveis de captura de C02 dels que el Planeta pot proveir durant tot l'any.
El 1993, el Día de l'Excés de la Terra -la data aproximada en que el consum de recursos de la humanitat per a un any supera la capacitat anual del planeta per a reposar-los- va caure el 21 d'octubre i el 2003 aquesta data va arribar el 22 de septiembre. Tenint en compte que aquest 2013, el Dia de l'Excès de la Terra ha arribat el 20 d'agost, es constata un avançament progressiu d'uns quants dies per any i d'aproximadament un mes per dècada.

El Día de l'Excès de la Terra és un concepte desenvolupat originariàment pel soci de Global Footprint Network al Regne Unit ,New Economics Foundation, i suposa el marcador anual del moment en que comencem a viure més enllà dels nostres recursos en un any determinat. Tot i que només és una estimació de les tendències temporals de l'ús de recursos, el Dia de l'Excès de la Terra és la millor aproximació científica a la medició de la diferència entre la demanda de recursos naturals i serveis ecològics que fa la humanitat i el que el Planeta pot proveir.


Article: MónSOStenible
Font: Global Footprint Network

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...