"Destroying rainforest for economic gain is like burning a Renaissance painting to cook a meal."
Edward O. Wilson.

dijous, 25 de març del 2010

L'HORA DEL PLANETA 2010



Incongruència, masoquisme o bogeria, amb direu desprès de 10 dies sense llum . Per una nevadeta, que va fer caure les torres elèctriques de 4 comarques, les quals es van construir per una resistència nivell 1 (per zones sense nevades), van caure com si de fireta estiguessin fetes. Bé, ja es sabia, oi!. Caurien si nevava

Doncs, sembla que no vindrà d’una hora més, en aquest cas és una crida perquè dissabte 27 de març a partir de dos quarts de nou del vespre apaguem les llums i participem en l’apagada que es celebrarà per quart any arreu del mon.

Animeu-vos a participar, només és una hora . El nostre planeta Terra que ens sustenta s’ho mereix.

L’Hora del Planeta 2010 està organitzat per WWF i si voleu us podeu afegir a la següent pagina EarthHour 2010. També hi trobareu informació com podeu col•laborar, afegir el logotip a la vostra web o bloc o conèixer les xarxes socials que hi participen.

diumenge, 21 de març del 2010

DIA SENSE CARN


Avui a Barcelona s’ha celebrat el Dia sense Carn amb una desfilada ben particular. Per reflexionar sobre el tema, us convido a llegir l’apunt del Oriol López, ‘Visita al Mercado’, en el bloc Mediterrània.
L’Oriol deia que desprès de llegir el poema voldria tornar-se vegetaria, però no cal ser vegetaria per adonar-nos que la ingesta de carn a la majoria de les nostres dietes és alt. Fins i tot el ex-beatle Paul McCartney, al desembre dies abans de la Conferència pel Canvi Climàtic de Copenhaguen en una roda de premsa, deia que seria molt positiu fer un dia a la setmana sense carn. Molts particulars, organitzacions i fins i tot ciutats s’han apuntat a la crida i han canviat la seva dieta, per un dia sense carn a la setmana.
Fa un temps, vaig llegir un llibre de la Jane Goodall que em va ajudar a fer el pas i començar a reduir el contingut de carn en la meva dieta, es deia ‘Harvest for Hope. A Guide to Mindgful Eating’ (Otra Manera de Vivir), ja savia que amb l’edat cal consumir menys grasses animals per les malalties associades com l’obesitat, el nivell de colesterol a la sang, diabetis i altres. Sempre deia demà, però al acabar el llibre vaig dir avui. I vaig reduir la meva ingesta de carn a la meitat diàriament, no crec que arribi a ser vegetariana del tot com la Jane, però crec que un dia sense carn a la setmana, com a solidaritat per el canvi climàtic, l’estalvi d’aigua i la fam al mon, si val la pena introduir-ho a la dieta i em permetrà diversificar una mica més, tot fent substitucions d’aliments.
A tothom bona entrada a la Primavera.

divendres, 19 de març del 2010

DIARI DE LA GRAN NEVADA

8 de març 1 del migdia, comença a quallar la neu.


L’hort comença a desaparèixer.


L’hort a les 4:30 de la tarda i continua nevant neu molt humida,també fa turmenta, dos hores més tard es fa fosc i marxa la llum. Per la nit para de nevar i comença a bufar una tramuntana forta.

Dimarts, 9 de març,

Un dia radiant amb un paisatge blanc, l’hort cobert de neu i nosaltres incomunicats. Sense telefonia mòbil i fixa, sense llum, per tant ni aigua, ni cap comoditat elèctrica. Per sort una petita radio que començar a fer-nos arribar noticies de les conseqüències de la nevada, dels problemes de milers de vehicles que han quedat atrapats durant la tarda i nit del dia abans, algunes persones veïnes. Sembla que la caiguda de torres elèctriques esta complicant la situació. Poblacions, urbanitzacions i masies hem quedat sense energia elèctrica i sembla que n’hi ha per dies.

Cal preparar-se.

Recollir aigua el més important.

Del teulat on es va desglaçant la neu neta.

Hem tingut sort durant els nou dies sense llum, he pogut aprofitar aquest tipus d’aigua.
Ens escalfarem i cuinaré amb la llar de foc i la estufa de llenya. Sort que a pagès el invent més antic de l’ humanitat, el foc, encara es pot utilitzar.

Dimecres, 10 de març de 2010.

L’hort comença aparèixer sota de la neu que es va desglaçant, les temperatures continuen essent molt baixes fa fred.
Aconseguim netejar el camí i arribem al poble a 3 km. La gent esta passant fred sense calefacció i llum, cuinar a les llars modernes amb vitroceràmica és fa impossible.
Trobem un petit generador de benzina que ens ajudarà a tenir els vespres dels propers dies una mica de llum.

Dijous, 11 de març de 2010.

Avui. he pogut donar un volt pel bosc, he patit molt. Per a mi ha sigut un sotrac veure alzines com aquesta arrancada de soca arrel.

També els suros i alguns roures han patit danys greus.

Divendres, 12 de març de 2010.
Avui, càmera i bicicleta a veure les torres caigudes, continuem sense llum i telefonia fixa.



D’aquesta manera esta la xarxa de distribució que porta la llum a casa meva, la de mitja tensió totes les torres a terra, la torre de ciment que dona llum a la línia fins el transformador ha perdut el cap, i la linea de baixa totalment xafada, en el tros, que fa ara set anys no van voler canviar els cables per trenat, el tros que si ho van fer s’aguanta en peu.

Dissabte, 14 de març de 2010.

Ja s’ha no queda gairebé neu només en alguns racons a l’ombra,però continuem sense llum ni telefonia fixa.

Dimecres, 17 de març de 2010.


Finalment, avui han col.locat un grup electrogen que suministra llum al transformador, comencem a tenir alguna normalitat.

Divendres, 19 de març de 2010.

Avui, han canviat el grup electrogen, l’altre fallava i s’apagava cada dues hores. Esperem que ara ja no falli més. En total han sigut 10 dies sense serveis, que teòricament son basics.

diumenge, 7 de març del 2010

LA BIODIVERSITAT DELS PAISOS CATALANS


Per celebrar l’Any Internacional de la Diversitat Biològica s’ha organitzat una taula-rodona i debat per Depana i Òmnium Cultural, el qual va tenir una gran assistència de públic a l’auditori de la seu d’Òmnium a Barcelona.
Els convidats, Jordi Pigem, M. Purificació Canals, Xavier Font i Ferràn Roda, van explicar com la diversitat de cultures afavoreix la biodiversitat de la natura.
El torn de paraules i preguntes va ser estens sobre ramaderia i agricultura, es va quedar que s’organitzaria una pròxim debat sobre la pagesia catalana.
Seria interessant que aquest tipus d’actes es poguessin seguir en format de vídeo conferencia per les persones que viuen a comarques i se’ls hi fa difícil assistir.
Aquí us deixo el següent enllaç per més informació sobre l’acte.
La biodiversitat als PPCC

dimecres, 3 de març del 2010

SEMBRA DE FAVES


Faves (Vicia fava)

A les faves aquest any els hi toca a la parcel.la on l’any passat hi vaig plantar patates pel mètode de la Ruth Stout.

La llavor és de la meva collita, sempre utilitzava llavor comercial molt homogènia, aquesta és més variada, podré comparar resultats.

Per sembrar, cal retirar l’ encoixinament de palla amb un rascle, com podeu veure a la foto.

Desprès fer una rasa al terra natural de 4 cms de fonda. Oh!. Iincreïble el meu sol ha millorat molt en matèria orgànica era marronós l’any passat i ara és molt fosc gairebé negra.

Ara cal posar la llavor cada 12-14 cms de distancia.

Finalment, cal tapar la rasa, la palla entre files l’utilitzarem com jaç protector quan les faves hagin nascut i facin uns 10 cm d’alt.

Tot plegat 1 horeta de feina, i ara a esperar.

Segons el calendari lunar de Michel Gros son bons dies per sembrar llavors de vegetals que son fruits el 1, 8, 9, 18,19, 20 i 27 de març de 2010.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...