"Destroying rainforest for economic gain is like burning a Renaissance painting to cook a meal."
Edward O. Wilson.

divendres, 8 d’abril del 2016

Les plantes tenen els nostres cinc sentits i quinze més

Neurobiòleg de la Universitat de Florència: "Les plantes tenen els nostres cinc sentits i quinze més" es va publicar a la contra de La Vanguardia podeu llegir-ho en l'enllaç anterior. (traducció automàtica). Espero que us agradi.

Stefano Mancuso, 49 anys, neurobiòleg vegetal de la Universitat de Florència, va fundar i avui dirigeix el Laboratori Internacional de Neurobiologia Vegetal.



Neurobiólogo de la Universidad de Florencia:

Les plantes senten?
Molt més del que sentim els animals. I no és la meva opinió o percepció, és una evidència científica.

No és vostè un il·luminat.
No. Sabem que perceben els canvis elèctrics, el camp magnètic, el gradient químic, la presència de patògens ...

¿Senten, vine ...?
Les plantes tenen els nostres cinc sentits i quinze més. No tenen ulls i orelles com nosaltres, però perceben totes les gradacions de la llum i les vibracions sonores.

¿I els agrada la música?
Certes freqüències, sobretot les baixes (entre els 100 Hz i els 500 Hz), afavoreixen la germinació de les llavors i el creixement de les plantes cap a la font d'aquest so, que equival a freqüències naturals com la de l'aigua que corre, però parlar o cantar a les plantes és perdre el temps.

Hi ha sons sota terra?
S'ha descobert que les arrels produeixen so i són capaços de percebre-ho. Això suggereix l'existència d'una via de comunicació subterrània.

Tampoc tenen nas.
El seu olfacte i gust són molt sensibles. Perceben les molècules químiques, és la seva manera de comunicació, cada olor és un missatge. I tenen tacte, només cal veure a càmera ràpida com palpa una planta enfiladissa.

¿I diu que es comuniquen?
Es comuniquen amb altres plantes de la mateixa espècie a través de molècules químiques volàtils, manen ara missatges de perill. Si un insecte se li està menjant les fulles, la planta produeix a l'instant determinades molècules que es difonen quilòmetres i que avisen que hi ha un atac en curs.

I com es defensen?
De moltes maneres. Poden augmentar les seves molècules verinoses o produir proteïnes indigeribles per l'insecte. Moltes plantes en ser menjades per un insecte emeten determinades substàncies per atraure altres insectes que ho depreden.

Això és comunicació entre espècies.
Les plantes produeixen moltes molècules químiques l'únic objecte és manipular el cervell dels animals, en aquest context s'inscriuen les drogues.

Un exemple ...
Estudis recents demostren que un taronger o un llimoner en flor actua de diferent manera segons la quantitat de pol·len que porti l'insecte. Si porta molt de pol·len, augmenta en el nèctar la quantitat de cafeïna per a activar el seu cervell, perquè s'acordi d'aquesta planta i torni. Si porta poc pol·len, talla la cafeïna.

¿Intel·ligència vegetal?
Si intel·ligència és la capacitat per resoldre problemes, les plantes són capaços de respondre de manera adequada a estímuls externs i interns, és a dir: són conscients del que són i del que les envolta.

Això és molt!
Hem ignorat com funciona el 99,7% de la vida al planeta i no ens ho podem permetre perquè la nostra dependència del regne vegetal inclou -a més de l'aire, el menjar i els fàrmacs- l'energia (els combustibles fòssils són dipòsits orgànics).

Desconeixem el 90 per cent de les plantes.
En la seva evolució les plantes s'han produït milions de solucions que són molt diferents de les que s'han produït els animals. Fins ara l'home ha basat la seva tecnologia en com estem fets nosaltres: un centre de comandament i una jerarquia d'òrgans, i així s'organitzen les nostres societats, governs, màquines ...

Hi ha un altre món en el qual inspirar-nos.
Estudiar les plantes ens donarà una quantitat ingent de possibilitats tecnològiques. Per exemple, les xarxes: una xarxa d'internet i un conjunt d'arrels són molt similars. Però les plantes són xarxes vives, imagini el que podem arribar a aprendre d'elles.

Són altruistes?
Competeixen amb altres espècies i cooperen si són del mateix clan. Però hi ha alguns exemples extraordinaris en els quals podem parlar d'un alt grau d'altruisme. Hi ha una investigació molt bella que es va fer fa quatre anys al Canadà.

Cuénteme.
Es va aïllar a un gran avet de l'accés a l'aigua, i els avets del voltant li van passar els seus nutrients durant anys perquè no morís. Les plantes són organismes socials tan sofisticats i evolucionats com nosaltres.

¿Tenen cura de la seva prole?
En les plantes observem la cura parental que observem en els animals més evolucionats. En un bosc dens, perquè un arbre nadó adquireixi certa altura per poder fer la fotosíntesi i ser autosuficient han de passar almenys deu o quinze anys durant els quals serà alimentat i cuidat per la seva família.

On tenen el cervell?
Les neurones són les úniques cèl·lules en els animals que produeixen i transmeten senyals elèctrics. En les plantes, la major part de les cèl·lules del seu cos ho fan, i en la punta de les arrels tenen moltíssimes. Podríem dir que tota la planta és cervell.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...