"Destroying rainforest for economic gain is like burning a Renaissance painting to cook a meal."
Edward O. Wilson.

dimarts, 10 d’abril del 2012

1300 milions de tones de menjar perd el món

Data de publicació : 2011.06.13
Autor: Diana Auz
Font : eltelegrafo.com.ec (traducció automàtica)

Un informe del Fons de les Nacions Unides per l'Agricultura i l'Alimentació (FAO) revela que els països rics i pobres desaprofiten, per igual, una exorbitant xifra d'aliments anualment.

Prop de 1.000 milions de persones pateixen de fam al món, però irònicament 1.300 milions de tones d'aliments es malgasten a l'any.

Segons l'informe de la FAO (Organització de les Nacions Unides per a l'Agricultura i l'Alimentació) "Pèrdues i rebuig d'aliments", elaborat per l'Institut suec d'Aliments i Biotecnologia, aquesta xifra (1.300 milions)-que representa un terç dels productes que es produeixen cada any-equival a més de la meitat de la collita mundial anual de cereals.

Alan Bojanic, oficial a càrrec de l'Oficina Regional de la FAO per Amèrica Llatina i el Carib, explica a El Telègraf que serien aproximadament 2.300 milions de tones de cereals (producció de 2009/2010).
Bojanic indica que els països industrialitzats i aquells en desenvolupament dilapiden més o menys la mateixa quantitat de menjar: 670 i 630 milions de tones, respectivament. No obstant això, el representant de l'organisme internacional aclareix que cal distingir entre el que és pèrdua i desaprofitament. La primera passa en les fases de producció, recol · lecció, postcollita o processat dels aliments, mentre que el segon es refereix a productes que no són aprofitats.

A causa de la precarietat de les infraestructures, el baix nivell tecnològic i la falta d'inversions en els sistemes de producció alimentària, les pèrdues són més freqüents en els països en desenvolupament.

El funcionari de les Nacions Unides (ONU) assenyala que, en canvi, el rebuig és un problema en els països industrialitzats i en la majoria dels casos és provocat tant pels minoristes com pels consumidors, que llancen aliments comestibles a les escombraries.

Segons l'informe, el malbaratament per càpita entre els consumidors és de 95-115 quilograms anuals a Europa i Amèrica del Nord, mentre que a l'Àfrica subsahariana, a Àsia meridional i el sud-est asiàtic, es perden solament entre 6-11 quilograms per persona.

Alan González, representant de la FAO a Equador, manifesta que, encara que l'estudi no determina quins són els països que més perden aliments, hi ha un nivell significatiu de rebuig en el cas dels Estats Units i de països europeus, com Anglaterra, França i Alemanya .

Gran part d'aquesta pèrdua dels aliments és per falta d'ingesta de la totalitat d'aquests. Existeixen polítiques en els països desenvolupats que diuen "pagui dos i porti tres", el que ocasiona que es comprin quantitats superiors que les persones no consumiran en la seva totalitat i al final es malgasten, indica.

D'altra banda-afegeix González-la presentació que tenen molts dels productes que arriben als mercats industrialitzats no són desitjables, les persones els compren, però no els consumeixen i es perden.

La regió, en canvi, es troba en un nivell intermedi. González precisa que en altres continents, com Àfrica, el nivell de pèrdues d'aliments és superior al que té Amèrica Llatina i el Carib, però una mica millor estan a Àsia i el sud-est del Pacífic.

En el cas d'Equador, el representant de la FAO indica que no hi ha dades del nivell de pèrdues que té el país, però hi ha una bretxa important en termes de poder tecnificar tots els processos de producció i processament dels aliments.

Per això, González recomana vendre productes agrícoles als consumidors de forma més directa complint amb les normes de qualitat, però fent més accessible els productes agrícoles a la població. A més és indispensable millorar les tecnologies per a processar aliments, emfatitza.

La problemàtica mundial del rebuig de menjar genera preocupació en organitzacions, com la Xarxa Global del Banc d'Aliments, l'Associació de Bancs d'Aliments a Colòmbia (Abaco) i el Banc d'Aliments de Xile.

Per a l'organització a Colòmbia, l'informe de la FAO deixa clar que es necessiten respostes efectives enfront a la fam i el malbaratament. Una d'elles són els bancs d'aliments, que reben, redistribueixen, produeixen, processen i amplien l'accés als aliments de poblacions en situació de vulnerabilitat.

Jeff Klein, president de Xarxa Global del Banc d'Aliments (GFN, per les sigles en anglès), qüestiona que en una era en què pugen els preus dels productes a nivell global, i la fam afecta gairebé mil milions de persones, és inacceptable que cada any es perdi un terç dels aliments que es produeix per al consum humà.

Klein destaca a aquest diari que la seva institució està d'acord amb la FAO que suggereix que les organitzacions comercials i caritatives han d'aprofundir les seves relacions amb les empreses minoristes d'aliments i amb els productors.

Aquesta cooperació contínua-afegeix-permetrà assegurar a la Xarxa Global del Banc d'Aliments ia les seves entitats aliades en el món que existeixin béns sustentables en les comunitats per poder atendre la gran quantitat de persones que pateixen fam.
Paraules clau : menjar desaprofitada, FAO, aliments
Enlace: http://www.eltelegrafo.com.ec/index.php?option=com_zoo&task=item&item_id=5204&category_id=48&Itemid=13

Publicat per : eltelegrafo.com.ec

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...