"Destroying rainforest for economic gain is like burning a Renaissance painting to cook a meal."
Edward O. Wilson.

dimarts, 27 d’octubre del 2015

Catalunya ja té Avantprojecte de llei del canvi climàtic

Del Ecodiari us deixo la següent noticia, publicada el 23.10.2015. Espero que sigui del vostre interès.

El Govern ha aprovat fixar en un 40% la reducció d’emissions de gasos amb efecte d’hivernacle per a l’any 2030 respecte de les del 2005

Bosc de l'Arn (Pla de l'Estany).

El Govern ha donat per enllestit l’Avantprojecte de llei del canvi climàtic de Catalunya que ha redactat el Departament de Territori i Sostenibilitat. La finalitat és consolidar la feina feta contra el canvi climàtic en els darrers vint anys, especialment des de l’any 2005, i contribuir al paper decisiu que Europa vol jugar per afrontar amb garanties aquest repte per construir una societat menys vulnerable i més avançada. En definitiva, contribuir a l’assoliment d’una societat competitiva, innovadora i sostenible, amb baixes emissions de carboni i millor adaptada als impactes del canvi climàtic.

El document adopta les bases imprescindibles que es deriven de la legislació comunitària i configura els elements essencials per a la regulació d’aquest instrument a Catalunya. El plantejament segueix els mateixos principis que han orientat la política en matèria de clima fins ara: s’ha optat per un model que es basa en la incentivació i la complicitat. Per aquest motiu el conjunt de mesures i instruments inclosos persegueixen establir un marc que faciliti les activitats per fer el trànsit cap a una economia de baixa intensitat en carboni, de manera que aquelles activitats que orientin la seva activitat de manera coherent amb els objectius de la llei en puguin resultar beneficiades.

El text té la voluntat d’establir amb claredat els objectius que es volen assolir, però deixant llibertat sobre com fer-ho, i fa una clara aposta per la participació i la transparència, optant per establir mecanismes de transferència d’informació.

El desenvolupament

L’Avantprojecte de llei conté la regulació dels objectius relatius a les polítiques demitigació. Estableix unes fites de reducció d’emissions que afavoriran la transició de Catalunya cap a un model de desenvolupament sostenible. Determina que el nostre país es compromet a assolir, com a mínim, la part de reducció d’emissions de gasos amb efecte d’hivernacle (GEH) que li correspon dels objectius europeus. En concret, per al 2020 i aplicant els mateixos criteris de repartiment d’esforços establerts per la UE als seus estats membres, aquesta contribució és una reducció d’un 25% per a l’any 2020 respecte de l’any 2005, i del 80% o més l’any 2050.

D’altra banda, es crea l’Inventari d’Emissions a l’Atmosfera de Catalunya, com a complement de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica, que actualment està en funcionament com a sistema de detecció dels nivells d’immissió dels principals contaminants.

Pel que fa als objectius d’adaptació al canvi climàtic, es recullen els requisits que han de contenir els instruments de planificació i programació sectorials per assolir una bona coordinació, adaptada al nou marc regulador.Es reforça el paper del Servei Meteorològic de Catalunya perquè disposi del millor coneixement en matèria de projeccions climàtiques i regionalització.

L’Avantprojecte de llei preveu la integració dels objectius en totes les polítiques sectorials de les administracions públiques.L’Administració haurà de ser exemplificadora i aplicar criteris de simplificació i racionalització per eliminar progressivament certes barreres administratives que dificultin el desenvolupament d’actuacions de mitigació i adaptació.

Pel que fa a l’organització, concreta que el Departament de Territori i Sostenibilitat té les competències i les responsabilitats en la planificació i execució de les polítiques climàtiques de Catalunya. Es reforça també el paper de la Comissió Interdepartamental del Canvi Climàtic, òrgan col·legiat que té, entre altres funcions, impulsar accions de caràcter transversal entre els diferents departaments per disminuir les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle i impulsar-ne l’adaptació als impactes. Alhora, regula la naturalesa, finalitats, composició i funcions del Consell Català del Clima com a òrgan de participació d’organitzacions i institucions representatives d’interessos diversos.

El text introdueix el tema de la fiscalitat ambiental o ecològica per fomentar maneres de produir i consumir més netes, amb menys impactes ambientals i menys malbaratadores de recursos naturals escassos.

La llei incorpora una nova figura impositiva com és l’impost sobre les emissions de CO2 en turismes i furgonetes, que incentivi canvis en el comportament ambiental i aposti per models més sostenibles. Per al compliment dels objectius de la llei, es crea el Fons Climàtic, que haurà de nodrir-se, entre d'altres, amb els recursos procedents de la territorialització del Fons de Carboni per a una economia sostenible (FES-CO2), creat pel Govern de l’Estat el 2011.

El nou model que aquesta llei implanta va dirigit a acostar els objectius dels Estats a les mesures que es prenen en l’àmbit nacional i local, on es concentren part de les competències en aquesta matèria, i consensuar els criteris de repartiment.

Referents internacionals

Hi ha pocs referents de lleis semblants en d’altres països del món i Catalunya serà, en aquest sentit, pionera a l’Estat espanyol. A Europa ja existeix a països com ara França, el Regne Unit i Suècia, a més d’Escòcia, mentre que Austràlia, Costa Rica, Guatemala, Hondures, Mèxic i el Quebec també tenen llei pròpia. El text, sorgit d’un procés de participació, ha estat sotmès a informació pública.

+ informació:

Documentació de l'Avantprojecte de llei de canvi climàtic.

diumenge, 18 d’octubre del 2015

Què És Una Infusió?



Una infusió és una beguda que es fa principalment amb herbes, que han sigut prèviament assecades poden ser d'una sola planta o una combinació d'elles.

Moltes vegades s'utilitzen per el seus efectes medicinals per afeccions quotidianes, com picors, dolors o irritacions, també prenem algunes infusions habitualment com la camamilla per tenir una bona digestió o la til·la per relaxar-se.

En les infusions s'utilitzen les següents parts de la planta: flors, fulles, tiges tendres i alguns fruits o llavors. La dosis va normalment de 1 a 3 culleres de postres (5-15 gr) per tassa.

Per preparar una infusió cal escalfar aigua fins el punt d'ebullició i abocar-la en un recipient (tassa o tetera) on prèviament haurem posat la planta. Llavors, deixem reposar l'infusió de 3 a 6 minuts, filtrem i ja es pot prendre.

No es recomanable prendre més de 4 tasses al dia, ni bullir-la per segon cop, ni conservar més de 12 hores.


divendres, 16 d’octubre del 2015

Flors De Safrà.

Aquest any, vaig plantar uns quants bulbs de safrà en uns tests, al mes de juny i tot just acaben de florir amb les seves flors violetes, de sis lòbuls i els seus pistils vermells, que són molt bé valorats com a espècia per condimentar i colorar els plats d'arròs i fideus, tant típics  de la cuina mediterrània. És originaria de Creta on fa 3000 anys que es conrea. El seu nom ve del llatí safranum, que vol dir groc i així la paraula catalana groc i deriva directament.

                   

A la següent imatge, teniu un detall de la flor amb els seus pistils. És una espècia molt cara, però porta molta feina per recollir-la, ja que cal fer-ho a mà, després cal esbrinar els estigmes de la flor i deixar-la secar a l'ombra.


Aquí podeu veure els estigmes ja separats de les flors, apunt per secar-se, calen 1 kilo de flors per obtenir 12 grams assecats de safrà o que és el mateix 72 grams en fresc.


Aquí teniu el safrà sec, llest per guardar en un lloc fosc i sec, mai a la nevera, ni a la llum, ja que perd les seves propietats gustatives.


Si voleu conèixer més del safrà podeu clicar aquí.

dilluns, 12 d’octubre del 2015

Mapping Inaugural De La 13ena Fira del Bolet

Aquest diumenge s'ha projectat a la façana del  Casino Llagosterenc un mapping com acte inaugural de la 13ena Fira del Bolet. Espero que us agradi.

diumenge, 11 d’octubre del 2015

20 Aniversari Dels Jardins De Mas Maiensa


Aquest dissabte celebrem el 20 Aniversari dels Jardins de Mas Maiensa, els plançons de Sequoia que vam plantar han crescut i ja són uns arbres que fins i tot fan pinyes. Si vols venir a conèixer el jardí dels set jardinets, sempre seràs benvingut o benvinguda.

Per més informació, visita la web www.masmaiensa.com

divendres, 9 d’octubre del 2015

La collita de poma ecològica de muntanya al Solsonès preveu arribar a les cent tones

De la web d' Ecodiari us deixo aquest article sobre la poma ecològica.

La marca 'Bio Lord' ja compta amb dotze socis i en un any s'ha multiplicat per deu la producció.
 
En Josep Pintó collint pomes al seu camp de Sant Llorenç de Morunys. Foto: ACN

Sant Llorenç de Morunys (ACN).- Aquesta setmana ha començat la collita de la poma ecològica de muntanya al Solsonès amb la previsió d'arribar a les cent tones de producció. Així ho ha explicat a l'ACN un dels impulsors de la iniciativa 'Bio Lord', Josep Pintó, qui ha remarcat que "després de les dificultats intrínseques de l'agricultura ecològica i les condicions dures de la muntanya podem dir que serà un bon any, ja que els arbres estan carregats i la poma és de bona qualitat". 'Bio Lord' va néixer el 2012 de la mà d'un grup de propietaris i aquest és el segon any que comercialitzen les pomes. Pintó ha explicat que "els arbres ja estan arribant al seu règim de producció normal, per tant l'any que ve ja esperem produir 400 tones".

Els propietaris de terrenys agrícoles del nord del Solsonès, la Cerdanya i el Pallars Sobirà que formen part de l'Associació Agrària Ecològica de Muntanya, ja han començat a recol·lectar les pomes de muntanya ecològiques. La iniciativa va néixer de la mà d'un grup de propietaris de la Vall de Lord a finals del 2012 inspirant-se en l'experiència dels Alps italians. El primer any els propietaris van plantar 2 hectàrees i enguany ja han arribat a la dotzena. Calculen que recolliran al voltant de 100 tones, gairebé deu vegades més del que van recol·lectar l'any passat.

Un dels seus impulsors, Josep Pintó, ha explicat a l'ACN que la collita es presenta "molt bé perquè els arbres porten molta poma". Amb tot, Pintó no ha negat les dificultats que comporta l'agricultura ecològica i les dures condicions de la muntanya, però ha assegurat que "serà un bon any". De fet, el propietari ha assenyalat que enguany els arbres ja estan arribant a la seva edat de plenitud, que s'assoleix als quatre anys. Per això, Pintó calcula que l'any que ve la producció ja arribarà a les 400 tones.

Un dels requisits pels propietaris que volen entrar a l'associació Bio Lord és cultivar a més de 700 metres d'alçada. "No és que per sota no es pugui fer poma bona, però a partir dels 700 metres les característiques de la terra i de la propietat, que és més atomitzada, són molt diferents", ha explicat Pintó. El propietari ha afirmat que "nosaltres som petits amb vocació de petits i, per això, ens sentim còmodes amb propietats i parcel·les reduïdes".
Primer pla de tres pomes de la marca Bio Lord acabades de collir d'un camp de Sant Llorenç de Morunys Foto: ACN

Color i gust intens

Pintó ha expressat que la qualitat a la poma li dóna la muntanya "i no pas els nostres coneixements, que són pocs". "És la pròpia muntanya que li confereix unes característiques organolèptiques molt millors", ha detallat. Aquestes qualitats són, segons ell, el color i la crocanticitat, "que s'aconsegueixen per dos factors: l'oscil·lació tèrmica entre el dia i la nit i les temperatures estivals que no són extremes". Per Pintó, és important que "la poma maduri lentament durant tot el període vegetatiu".

Una producció ecològica "de màxims"

La premissa 'sine qua non' per entrar a l'associació de productors és de fer agricultura ecològica. "Per qüestions ideològiques, perquè és indispensable que qüestionem la nostra relació amb la natura", ha detallat Pintó. A més, s'ha preguntat "quina necessitat tenim de consumir tòxics si podem menjar sa". D'altra banda, Pintó ha apuntat que una altra de les raons per apostar per l'agricultura ecològica és comercial. "Nosaltres no podem competir amb quantitat, no tindria sentit, per tant hem de buscar el màxim de qualitat".

Aquesta aposta també comporta que no puguin plantar qualsevol varietat de poma. Segons Pintó, "només plantem les varietats que són resistents al motejat, el principal enemic que tenim a la muntanya". Per evitar fer tractaments als fruits, també utilitzen unes xarxes que, a banda de protegir la collita de les pedregades i turmentes, "ens ajuda a impedir l'entrada de fongs".
El camp de pomes de muntanya de Sant Llorenç de Morunys amb el Josep Pintó recollint-ne alguns exemplars Foto: ACN

diumenge, 4 d’octubre del 2015

Taller de Cremes Facials i Ungüents als Jardins de Mas Maiensa


Aquesta setmana prepararem cremes facials de lavanda que hidrata, suavitza i relaxa millorant la pell. També farem ungüent a base d'oleat de lavanda que ens proporciona els efectes relaxants del espígol, és molt útil un massatge al front o als peus abans d'anar a dormir.

Tant mateix amb aquesta recepta podeu preparar ungüents de altres oleats com de calèndula, hiperic o malva.

Podeu venir el dijous 8 d'octubre de 16  a 17.30 o dissabte 10 d'octubre de 11 a 12.30.

Per més informació;
www.masmaiensa.com

T'hi esperem

divendres, 2 d’octubre del 2015

La Síndria Del Hort En Un Test.


Deliciosa!. No tinc altre paraula per aquesta síndria totalment natural i ecològica.  

Va néixer pel fet de regar un test amb l'aigua d'esbandir els plats, a l'estiu cal reciclar l'aigua. I el test es va convertir en un hort. Una llavor va germinar i va desenvolupar una mata de síndria, que va donar dues fruites: una petita per els postres d'una persona i aquesta altre que està boníssima. Avui l'hem menjat per dinar i encara en queda un tall per demà. 

Només dir-vos. Visca La Natura i Visca Les Llavors que ens permeten alimentar-nos.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...