"Destroying rainforest for economic gain is like burning a Renaissance painting to cook a meal."
Edward O. Wilson.

divendres, 25 de setembre del 2015

Setembrines o Cels estrellats.


Les setembrines, cels estrellats o àster pilós són unes plantes perennes, que floreixen de setembre a desembre d'aquí els hi ve el nom de setembrines i sembla el cel a la terra, per això també les anomenen cels estrellats.

Pertanyen a la família de les asteràcies i s'adapten a una gran varietat de sòls, de sorrencs a argilosos, especialment es desenvolupen a prop dels camins i camps, zones abandonades i marges. És una espècie que va ser introduïda i el seu origen és d' Amèrica del Nord. Passa gran part del any inapercebuda en forma de roseta de fulles, fins que arriba el final de l'estiu i amb la tardor comença a desenvolupar les tiges florals envaint el paisatge de floretes, com petits estels que omplen de blanc tot el nostre entorn. 


Com passa amb algunes plantes en les revisions sobre els noms binomials de les plantes, hi han canvis de classificació. Aquest és el cas del Aster pilosus que ha passat a anomenar-se: Symphyotrichum pilosum (Willd.) G.L. Nesom var. pilosum.


Les flors de les setembrines atrauen molts insectes especialment abelles i ofereixen molta quantitat de pol·len en els mesos que la floració va de baixa i permet que s'alimenten durant la tardor. És una planta de molt fàcil cultiu, es resembra ella mateixa, s'adapta a condicions d'estres hídric i qualsevol sòl per tant s'ha estes des de la costa fins a zones amb una altitut de 1000 m. Per el seu rang preferit és entre 0 i 200 m.

divendres, 18 de setembre del 2015

Imatges De Les Flors De Setembre

Al Setembre encara hi han moltes flors, encara que les plantes anuals, ja comencen anar de baixa. Però les roses s' han revifat amb les pluges de l'agost.

Rosa Mistica (Zinnia sp.)
Cosmos groc (Cosmos sulphureus)

Clavell moro (Tagetes sp.)
Rosa 'The Fairy' (Rosa sp)
Milfulles (Achillea millefolium)

divendres, 11 de setembre del 2015

Via Lliure 2015: #11set2015

La Via Lliure 2015 és fa a la Meridiana i els 10 colors representaran, els 10 eixos cap a la República Catalana. Ja som a prop. Quan la diversitat s'uneix és imparable, les idees flueixen ràpid i els canvis són possibles.

Aquí tens les instruccions, per si vols participar a la Via Lliure cap a la República Catalana.



I després....

El tren passa aviat el  #27S, gairebé tothom té el bitllet per pujar-hi, però potser hi faltes tu. Vine, t'hi esperem.

dijous, 10 de setembre del 2015

Marxa De Torxes 2015.


Avui, arreu de Catalunya celebrem la marxa de torxes, aquest any 170 poblacions i potser alguna més. Els vilatans i vilatanes recorreran els carrers del seus pobles amb les torxes enceses per recordar als nostres avantpassats que van deixar les seves vides per aquest petit, però gran país.

Cliqueu aquí per llegir el manifest d'aquest any del qual destaco el paràgraf final:
'Només si som capaços de sortir de nou al carrer sota l'única bandera de la llibertat nacional, aconseguirem la majoria social suficient per a tornar a ser artífexs dels nostres propis designis. Ja ens ho advertia l'Estellés: "No et limites a contemplar aquestes hores que ara vénen. Baixa al carrer i participa. No podran res davant d'un poble unit, alegre i combatiu."Conjurem-nos doncs, avui aquí, demà a la Meridiana i el 27 de setembre a les urnes, per guanyar-nos el dret inapel·lable a la nostra libertat.
Ara més que mai ens cal prendre la torxa i tornar a caminar.'


dimarts, 8 de setembre del 2015

18 de setembre: el Park(ing) Day 2015 arriba a Barcelona

Cada vegada hi han més iniciatives per fer més verdes les ciutats i una de les principals idees és actuar sobre els vehicles i la mobilitat sostenible. Els vehicles a part de contaminar l'aire i el soroll que provoquen, ocupen molt d'espai a les ciutats per aparcar-se i circular. El Parking Day és una iniciativa que va començar a celebrar-se fa només un any a Barcelona. A continuació us deixo un article del Ecodiari on us explica de que va i com va néixer. Espero que sigui del vostre interès.
És un esdeveniment anual que, amb la transformació temporal de places d’aparcament, reivindica una ciutat més verda i humana
Una de les accions del Park(ing) Day de 2014 vora el mercat de Sant Antoni, a Barcelona.

Un any més, l’esdeveniment mundial Park(ing) Day s'organitza a la ciutat de Barcelona amb l'objectiu d'explicar i fer reflexionar a la ciutadania sobre el model de mobilitat, el verd urbà i l'espai públic.

El proper divendres 18 de setembre persones, col·lectius i entitats ambientals, socials, d’arquitectura..., transformaran, de forma temporal, places públiques d’aparcament en petits espais verds, lúdics o de descans per reivindicar una ciutat:

– més verda, amb més parcs i jardins i amb més biodiversitat,
– amb més espai públic de qualitat, dissenyat per a les persones i no per als cotxes, – conscienciada i activa per la reducció de la contaminació atmosfèrica i acústica,
– que aposti per una mobilitat sostenible.

La iniciativa, sorgida a San Francisco (EUA) l’any 2005 de la mà del col·lectiu d’arquitectes Rebar, es va celebrar a Barcelona per primera vegada de forma coordinada l’any 2014 sota l’impuls de l’Espai Ambiental. Aleshores hi van participar unes 40 entitats i es van realitzar 30 instal·lacions. Aquest any s’incrementarà tant la participació de col·lectius com el nombre d’instal·lacions.

La iniciativa busca augmentar any rere any la implicació d’entitats relacionades amb el medi ambient, l’urbanisme i la participació veïnal, entre d’altres, per aconseguir difondre al màxim la reivindicació i crear sinergies entre col·lectius i persones que treballen per millorar la qualitat de vida a la ciutat.

dijous, 3 de setembre del 2015

Els Sòls... Naturalment!

A continuació us deixo un vídeo sobre els sòls, de Amy Overstreet per NRCS. Ens explica els descobriments que ha fet al llarg d'aquest Any International del Sòls. El món sota els nostres peus és increïble!

Explorar com els sòls protegeixen el medi natural, proporcionen ancoratge per les arrels de les plantes, emmagatzemen l'aigua el temps suficient perquè les plantes la facin servir, i emmagatzemen nutrients que sustenten la vida.

Aquest vídeo ens ajuda a tots, a recordar que la bellesa que veiem en el nostre entorn natural, és gràcies a un univers ocult sota els nostres peus. (Podeu utilitzar subtítols)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...