"Destroying rainforest for economic gain is like burning a Renaissance painting to cook a meal."
Edward O. Wilson.

divendres, 30 de setembre del 2011

PLANETA EN MOVIMENT (MOVING PLANET) AL JARDÍ DE MAS MAIENSA

Us deixo unes fotos de la jornada el Planeta en Moviment que vam celebrar al jardí botànic de Mas Maiensa amb l'escola Puig de les Cadiretes. El sol ens va acompanyar i totes les activitats es van poder dur a terme. L'extracció de clorofil·la, les curses de sac i els jocs solars.







dijous, 29 de setembre del 2011

TOT A PUNT PER EL PLANETA EN MOVIMENT (MOVING PLANET)

Demà al matí, l’escola CEIP Puig de les Cadiretes vindran al Jardí Botànic de Mas Maiensa i ens unirem a la crida per anar més enllà dels combustibles fòssils. Farem tres activitats per celebrar el dia de un Planeta en Moviment  que seran: Extreure la clorofil·la de les fulles i preparar l’extracte per desprès a l’escola fer les observacions pertinents. Curses de sacs per jugar a la mobilitat sostenible i Muntatge de jocs solars per comprendre el funcionament de les plaques solars.

Mentre esperem a tenir el nostre vídeo i fotos us deixo les celebracions arreu del planeta i la seva repercussió.
 Recordeu 350 ppm de CO2 a l’atmosfera es considera el límit segur i actualment estem a 390 ppm, per tant cal fugir dels combustibles fòssils, ara ja es possible. Apunta’t  al canvi. Estalvia energia i redueix emissions. 

dimecres, 28 de setembre del 2011

JARDÍ BOTÀNIC DE MINSK (BIELORUSSIA)

El Jardí Botànic de Minsk a Bielorússia és un del més extens d’Europa amb 153 hectàrees de superfície. Compta amb unes 9000 espècies diferents de plantes i cada any van creixent, quan arribi a la col·lecció estable de 10.000 espècies. Serà considerat entre els 10 millors jardins botànics del mon.
Foto: viquipedia. Casa del cigne
Es va crear al any 1932 i esta administrat per la Acadèmia Nacional de Ciències de Bielorússia. Un de les seves principals activitats es mantenir la biodiversitat de la zona de Bielorússia i sobre tot de plantes a la llista vermella en perill d’extinció.  És un jardí molt complet ja que compta amb col·leccions de plantes de tots els continents , Europa, Amèrica del Nord, Caucàs, Asia Central i Siberià. També té una gran col·lecció de rosers i lilàs.
Compte amb un llac, diferents zones d’hivernacles com viver per la producció i altres com a zona de quarantena,  edificis administratius i laboratori.
Les seves col·leccions van des de arbres i gran coníferes fins a flors i bulbs, pasant per coleccions de planta viva, herbaris i planta in vitro. També compta amb un arborètum, una plantació de fruiters i una zona de dicada a les plantes medicinals. Realment és un jardí on pots trobar-hi una infinitat de diversitat en formes i colors de fruits, fulles i flors. Aquí et deixo el seu enllaç: http://hbc.bas-net.by/hbcinfo/eng/

dilluns, 26 de setembre del 2011

Mor Wangai Maathai, la "Dona Arbre"

Font: http://amicsarbres.blogspot.com
Wangari Muta Maathai (1940-2011)

Wangari Maathai va morir als 71 anys ahir diumenge dia 25 de setembre de 2011, a l'Hospital de Nairobi, després d'una llarga lluita contra el càncer. Wangari Muta Maathai deixa els seus tres fills -Waweru, Wanjira i Muta- i una néta, Ruth Wangari.

El 1977 Wangari Muta Maathai va fundar el Moviment Cinturó Verd (GBM), treballant amb les dones per millorar els seus mitjans de vida mitjançant l'augment del seu accés a recursos com la llenya per cuinar i aigua neta. Ella es va convertir en una gran defensora d'una millor gestió dels recursos naturals i la sostenibilitat, l'equitat i la justícia. Des de llavors el GBM ha mobilitzat a centenars de milers d'homes i dones per plantar més de 47 milions d'arbres, la rehabilitació d'entorns degradats i millorar la qualitat de vida de les persones en situació de pobresa. Cosa que li va valdre que li diguessin la “Dona Arbre”. Per tot això el 2004 li van donar premi Nobel de la Pau.

El Moviment Cinturó Verd (GBM) ha emès un comunicat on diu que la mort de la Wangari Muta Maathai “és prematura i una pèrdua molt gran per a tots els que la van conèixer, com a mare, familiar, companya de treball, col•lega, model a seguir i heroïna, i que tothom admirava la seva determinació per fer del món un món més pacífic, més sa i un lloc millor.”
• Més informació:
Comunicat del Moviment Cinturó Verd (GBM)
Una sinopsi de la seva vida al web del GBM
Mort l'ecofeminista africana Wangari Maathai
A la Dona Arbre i Premi Nobel de la Pau, Wangari Maathai
Mor la premi Nobel de la Pau kenyana Wangari Maathai
Mor la premi Nobel keniana Wangari Maathai
S'ha mort la premi Nobel de la Pau kenyana Wangari Maathai
Mor Wangai Maathai, premi Nobel de la Pau 2004
Més enllà dels arbres

• A Amics arbres • Arbres amics :
S’estimen els arbres de veritat
La dona arbre

diumenge, 25 de setembre del 2011

Consells per lluitar contra el canvi climàtic

Font: http://www.concienciaeco.com. D'aquest bloc us deixo 10 consells per lluitar contra el canvi climàtic

Amb aquestes senzilles consells que ens proporciona solarweb podrem estalviar energia en el dia a dia el que es traduirà en una reducció de la nostra factura elèctrica així com de les emissions de CO2 i d'aquesta manera lluitar contra el canvi climàtic .
Consells generals per estalviar energia
No encengueu els aparells elèctrics si no els necessites en aquell moment.
Evita els "consums fantasma", per això és recomanable instal lar regletes amb interruptors que ens permetin desconnectar de la xarxa els electrodomèstics.Alguns electrodomèstics en "stand-by", especialment la tele, l'ordinador, equips de música, etc. continuaran consumint energia.
Utilitza bombetes de baix consum, encara que són més cares duren molt més i

dissabte, 24 de setembre del 2011

LES TÉMPORES DE TARDOR


foto: www.calendaridelspagesos.cat
Els dies 21, 23 i 24 de setembre són anomenats les témpores de tardor. Durant el any tenim quatre períodes de témpores els mesos de febrer, maig, setembre i desembre. Corresponen a un dimecres, divendres i dissabte, en l’antiguitat aquests dies eren dies de dejuni, ofrenes i observació. La gent que vivia al camp es dedicaven a observar el temps i la meteorologia d’aquests dies la feien servir per predir els tres propers mesos. Així,  aquest any: el 21 de setembre correspon a l’octubre, el 23 de setembre al novembre i el 24 de setembre al desembre.

Si les témpores tenen raó per el sud del Gironès, sembla que tindrem una tardor càlida i de poques pluges el que correspon a octubre i novembre. El desembre potser més plujós, si acaba de decidir-se a ploure avui. 

divendres, 23 de setembre del 2011

Tardor

Avui comença la tardor a les 11:06 h. amb l'equinocci de tardor.

Se'n va la calor
i ens avisa la tardor
que l'hivern ja ha arribat. O no?

El forat d'ozó
tot ho muda de color
i la terra diu: "No, senyor!".

Tant l'hem maltractada,
l'hem deixat baldada,
i ara hem d'aguantar, evidentment,
l'escalfament d'un món imprudent.

Torna la calor
i som en plena tardor,
no fa fred i fa xafogor.

I la pol.lució
ronda a qualsevol racó.
Tot és en perill d'extinció.

La fauna i la flora
pateixen tothora
i, a més a més, es desfà el gel
i ens diu el cel que ens vindrà d'un pèl.

Terra maltractada
t'hem deixat baldada,
i ara hem d'aguantar, evindetment,
l'escalfament d'un món imprudent.

LLetra: LLoll Bertran, Davis Castillo i Celdoni Fonoll del disc i llibre Quin món de mones!

dijous, 22 de setembre del 2011

EL PLANETA EN MOVIMENT. (Moving Planet)



 

El moviment 350.org prepara per el 24 de setembre del 2011, una diada dedicada a la conscienciació per la reducció del consum de combustibles fòssils i d’aquesta manera aconseguir que els nivells de CO2 a l’atmosfera s’estabilitzin i redueixin a 350 ppm. Com en els darrers anys, es convoca a nivell internacional on cada grup pot organitzar i inscriure la seva activitat per fer ressò a la població que cal frenar el canvi climàtic.
 
Les propostes es centren en caminades populars, sortides en bicicleta, promoure el transport públic i vehicles més eficients que no utilitzin combustibles fòssils.
El següent enllaç: http://www.moving-planet.org/about  et conduirà a un Planeta en Moviment i no pots quedar-te quiet. Vinga anima`t i participa. Organitza una trobada per fer una caminada o recorregut amb els companys i companyes de feina,  d’escola, veïns i veïnes, i amics o amigues. Es ben fàcil.
També recordeu que del dia 22 al 29 de setembre es celebra la setmana de la mobilitat sostenible i segura. Moltes poblacions preparen diferents accions per sensibilitzar sobre la manera de moure’ns i com podem col.laborar per reduir les emissions de CO2 i gaudir d’un aire més net i menys sorolls deguts al transport rodat. Pensa com et mous.
Aquí tens 5 idees per reduir a 350 ppm de CO2 a l’atmosfera, pensa que és el límit segur recomanat
per científics reconeguts com James Hansen.   Actualment les mesures d’agost ens diuen que estem a 390 ppm, per tant és urgent una reducció per cap girar rapidament l’augment de CO2 que provoca l’escalfament global. Cal anar més enllà del carbò, petroli i derivats i utilitzar la diversitat de fonts d’ energia com són la solar, la eolica, la geotermica, la energia del mar i moltes altres que comencen a desenvolupar-se. Hem de mirar endavant.
Cinc Idees per Reduir a 350 ppm CO2
  • Ves en bici, a peu, en transport públic o vehicles electrics.
  •  Estalvia energia: quan hagis de canviar llums, electrodomèstics,  la caldera pensa en buscar maquines més eficients i de consum més baix. També, recorda d’apagar les llums i els pilots automàtics (stand by) dels aparells que no uses sovint. Rentar amb programes freds o de baix consum energètic (rentadora i renta-vaixelles).
  •  Compra productes locals o Km 0.
  •  Estudia en instal·lar energies renovables: plaques tèrmiques, energia solar o eòlica
  • Redueix els envasos d’un sol, reutilitza, retorna i reciclar adequadament.
Molts autors parlen de salvar la nostra civilització més que del planeta. Realment, el planeta buscarà el seu equilibri, en l’univers tan sols és un planeta que gira al voltant del sol i de ell depenem, fins de aquí a 4.500 milions d’anys que  el sol acabarà el seu combustible i es convertirà en una gegant vermella i desprès una nana blanca que acabarà per apagar-se. Però mentre això arriba, cal que salvem la civilització que gracies al desenvolupament industrial ha permés crear una societat moderna basada en energies no renovables que es van esgotant i escalfant el planeta, però podem mantenir la nostra civilització per que continuï evolucionant d’una manera sostenible per un món més democràtic i just per a  tothom. És per això que cal que els homos sapiens, pensem!!!  en canviar de combustibles cap a les energies renovables netes.

dimecres, 21 de setembre del 2011

EL JARDÍ DE GETSEMANÍ.


foto: turismo en fotos
El Jardí de Getsemaní es troba situat a la Vall de Kidron a les afores de Jerusalem, a la banda est. Allà al peu del Mont de les Oliveres, on Judas va trair a Jesuscrist  ja fa més de 2000 anys, des de aquells temps i potser molt abans que els conflictes humans i socials han caracteritzat la zona.  

foto: fotos de hoy
La vegetació dominant són les oliveres i moltes d’elles centenaries i fins tot milenaries ocupen la zona.També hi trobem xiprers. El clima sec, un sòl àrid i poca pluviometria fan que s’hi adaptin força bé. Racó ocupat per diverses cultures i religions abunden les restes de monuments sants.

dimarts, 20 de setembre del 2011

La ciència de 350

De la pagina del moviment 350.org us deixo el significat de la ciència de 350. Encara esteu a temps d'inscriure la vostra acció pel 24 de setembre dia per celebrar el Planeta en Moviment per anar més enllà dels combustibles fòssils.



Font: www.350.org

Molts científics, experts climàtics i governs progressistes sostenen que 350 parts per milió és el límit màxim segur de CO2 a l'atmosfera.

El ràpid escalfament de les zones àrtiques i altres desastres climàtics han portat els científics a determinar que estem per sobre del límit assegurança amb 387 ppm. Si no som capaços de retornar ràpidament a les 350 ppm en aquest segle, hi ha el risc que ocorrin desastres irreversibles com la fosa de la capa de gel de Groenlàndia i l'alliberament de grans quantitats de gas metà provinent de la fosa de la capa de gel subterrània.

Es necessiten tres números per entendre realment l'escalfament global: 275, 390 i 350.

Durant tota la història de la humanitat fins fa 200 anys, l'atmosfera ha contingut 275 parts

diumenge, 18 de setembre del 2011

El mes de les confitures

Us deixo del bloc de la Montserrat Enrich Gastronomia Salvatge i Cuina Silvestre un apunt sobre confitures. Com sempre molt interessant i entenedor.

Font: www.gastronomia salvatge.com
Figuera de moro amb els seus fruits

Setembre marca la fi de l'estiu, l'hora de collir els fruits i fer-ne confitura per tot l'hivern. La Natura ens brinda tot un seguit de fruits silvestres que podem aprofitar

dijous, 15 de setembre del 2011

24 HORES PER PARLAR DE LA REALITAT DEL CLIMA

Recorda arreu del planeta avui parlarem del clima i l'escalfament global. Proposta de Al Gore. Creieu o no amb ell. Els canvis són importants i la concentració de CO2 a l'atmosfera és de 390,02 ppm. Ja sabeu que 350 ppm seria una xifra per aturar-nos. Però hem anat més enllà i cal fer el possible per reduir la dependència en el petroli i el carbó. Moltes són les idees de la gent d'arreu del planeta si vols compartir www.climatereality project.org.

dimecres, 14 de setembre del 2011

JARDÍ BOTÀNIC DE BARCELONA.



Barcelona té jardí botànic des de el segle XVI, però la seva ubicació ha canviat successives vegades. L’actual jardí botànic és va inaugurar el 18 d’abril de 1999. Es troba situat a la muntanya de Montjuïc entre l’Estadi olímpic i el Castell amb molt bones vistes sobre Barcelona i el delta del Llobregat. El formen 14 hectàrees on s’han creat 71 fitoepisodis per adaptar-hi totes les col·leccions mediterrànies representatives de tot el mon.

Aquest jardí botànic es va projectar en un antic abocador de runes i va ser dissenyat per un equip interdisciplinari format per dos arquitectes Carles Ferrater i Josep Lluís Canosa, l’arquitecte malauradament desapareguda Bet Figueras, l’horticultor Artur Bosy i el biòleg Joan Pedrola

dimarts, 13 de setembre del 2011

EL SISTEMA RETORNA A CATALUNYA

Us deixo un vídeo sobre el sistema retorna, el qual tracta del retorn dels envasos reciclables com les llaunes, i reutilizables com els envasos de PET i vidre, en establiments o maquines automàtiques que ens retornen un valor econòmic de cèntims depenen dels tipus d'envàs. Aquest sistema de retorn és una moderna manera del que feiem de petits  de pagar el envàs i ens retornaven els diners quan el retornàvem.

dilluns, 12 de setembre del 2011

EXPLOSIÓ A LA CENTRAL NUCLEAR DE MARCOULE

A l'espera de més informacions el resum de ecodiari.
Font: www.ecodiari.cat
De moment s'informa d'un mort i tres ferits greus en aquest centre francès de producció de combustible MOX i triti per a usos militars pròxim a Nimes i Avinyó i a 250 km de la Jonquera. Hi ha risc de fuita radioactiva

El complex nuclear-industrial de Marcoule.

Segons que reporten diversos mitjans de comunicació, entre els quals France 3, l'explosió s'hauria produït a mig matí després que s'hagi declarat un foc en una de les sitges d'emmagatzematge de productes de baixa radioactivitat del complex atòmic de Marcoule, al departament del Gard. La BBC informa, d'altra banda, que hi ha risc de fuita radioactiva, encara que ni l'autoritat de seguretat nuclear francesa ni els propietaris del complex, no han emès cap comunicat. Els bombers i la prefectura han iniciat la delimitació de l'indret.

L'explosió s'hauria produït en un forn per a la fosa dels residus de metalls radioactius d'activitat baixa o molt baixa. La planta de tractament de residus és gestionada per Socodei, una filial d'EDF. La Comissió d'Energia Atòmica ha dit que "no hi ha fuita cap a l'exterior, per ara".

Midi Libre informa que l'explosió ha ocorregut a les 11 h 45 i que la víctima ha estat trobada "carbonitzada". Un dels ferits es troba en una situació greu i ha estat evacuat a un hospital d'emergència a Montpeller.

Fundat el 1956, el lloc nuclear de Marcoule s'estén pels pobles de Chusclan i Codolet , a prop de Bagnols-sur-Cèze, al Gard. Aquesta planta industrial-nuclear, ubicada al llarg del Roine entre Montelimar (65 km aigües amunt) i Avinyó (30 km aigües avall), es troba a la regió mitjana de Cotes du Rhone, àrea de turisme, agricultura i la viticultura. Nimes es troba a 45 km al sud-oest del complex.

A Marcoule, AREVA hi és el principal soci industrial per al sanejament i clausura d'instal·lacions nuclears que ja han arribat al final de la vida i per al funcionament de la tecnologia de les plantes industrials. El lloc de Marcoule va ser el bressol de les aplicacions industrials i militars de plutoni a França.

Avui en dia, són nombroses les activitats nuclears que s'hi fan:
producció de MOX (barreja de combustibel d'urani i plutoni, com el d'algun reactor de Fukushima), en una antiga fàbrica de reprocessament de combustible gastat;
emmagatzematge de residus radioactius;
centre d'estudis en matèria de residus;
instal.lacions d'armes nuclears, operades per Areva NC, etc.A Marcoule hi ha les següents instal.lacions nuclears:

Phoenix: el reactor experimental de la cadena de neutrons ràpids
Atalanta (laboratori): laboratori de processament de combustible gastat i d'estudi sobre la gestió dels residus d'alta activitat radioactiva i de llarga vida.
Melox: planta de fabricació de combustible MOX.
Centraco: centre de tractament i condicionament dels residus radioactius.

diumenge, 11 de setembre del 2011

EL FOSSAR DE LES MORERES

El Fossar de les Moreres és una plaça prop de l'església de Santa Maria del Mar. Antic cementiri on s'hi van enterrar els morts del Setge de Barcelona (1713-1714), és una fossa comuna dels defensors de Barcelona que el 1821 és va fer pavimentar i s´hi va situar un monument memorial el 1915 on s`hi llegeix el fragment del poema de Serafi Pitarra.
En el següent vídeo i teniu tot el poema, escolteu o llegiu-lo val la pena sentir el dolor que varen patir els herois d'aquells moment.


També us deixo la lletra de la canço Fossar de les Moreres.
El Fossar de les Moreres
(Lletra i música: Jordi Bassas)
(inclou fragments del poema de Federic Soler “Pitarra”)

Conta la historia que fa molt temps en un setembre violent
Barcelona assetjaven les tropes de Felip cinquè.

Barcelona assetjaven les tropes de Felip cinquè.

En una guerra en la que es lluitava per la successió al tro reial,
Feia temps que ja durava però l’hi arribava el final.
I les tropes catalanes comandades per Villaroel
Finalment es replegaren a Barcelona capital.

Feia temps que ja durava però l’hi arribava el final.

Al Fossar de les Moreres no s’hi enterra cap traïdor,
fins perdent nostres banderes, serà l’urna de l’honor
Ai! Pobreta Barcelona com t’estrenyen el dogal
Felip cinquè l’assalt et dóna
I t’ofega amb sa corona, apressant-te, fi mortal

I arribà l’onze de setembre aquell onze tant fatal
Els barcelonins aquell dia resistiren como no havien fet mai.

I arribà l’onze de setembre aquell onze tant fatal

En Rafael de Casanoves havia anat al portal nou
Enarborant la santa bandera en una lluita cos a cos
I així el ferí una bala perduda en mig d’aquell tumult sagnant
Però mentre queia ell cridava “A les armes Catalans!”

Mentre queia ell cridava “A les armes Catalans!”

Al Fossar de les Moreres no s’hi enterra cap traïdor,
fins perdent nostres banderes, serà l’urna de l’honor
Ai! Pobreta Barcelona com t’estrenyen el dogal
Felip cinquè l’assalt et dóna
I t’ofega amb sa corona, apressant-te, fi mortal

Els fossars de Barcelona s’ompliren de gom a gom
Pel tros d’or d’una corona si se’n va gastar de plom.
Però els teus fills per això no afluixen i combaten sempre forts
I els murs que caient cruixen
Entre sang que els rius ruixen, s’alcen altres rius d’amor.

I barrejats en un munt queien els d’un i altre cantó,
Aquell dia molts moriren tant lleials com de traïdors
Aquell dia molts moriren tant lleials com de traïdors

I en rengleres, en rengleres entre fums i polsegueres
Els portaren a enterrar al Fossar de les Moreres
Però encara que la guerra van perdre després de tants ferits i morts
Per l’ideal d’una bandera mantingueren net el seu honor,

Per l’ideal d’una bandera mantingueren net el seu honor,

Al Fossar de les Moreres no s’hi enterra cap traïdor,
fins perdent nostres banderes, serà l’urna de l’honor
Ai! Pobreta Barcelona com t’estrenyen el dogal
Felip cinquè l’assalt et dóna
I t’ofega amb sa corona, apressant-te, fi mortal

El Fossar de les Moreres fins perdent nostres banderes,
Serà l’urna de l’honor.

dissabte, 10 de setembre del 2011

Bona collita després de la gelada.

Avui us deixo unes bones fotos del blog  El meu hort. Sembla que a la zona d'aquest bloc ja han patit una glaçada el 28 d'agost, esta situat a 1620 m d'alçada, però de totes han fet una bona collita.

Font: El meu hort

Tot i la gelada encara s'han salvats alguns productes.

He omplert una caixa de bledes.


Unes bosses de les tres classes de mongetes, encara que més primetes que les que agafava abans de la gelada.


Tomàquets de diferents classes, al estar dins l'hivernacle han aguantat molt bé i ara estan madurant. Alguna pastanaga que encara que petites, estan molt bones. (Les llimones no són de l'hort, jajaja)


Pebrots, més tomàquets, i algun carbassó dels que estaven més arrecerats.




Cebes, porros i algun enciam.

Tot això unes 5 caixes plenes m'he endut cap a Barcelona.
Espero tornar aviat al poble per recollir el que queda, els bons veïns en tindran cura. Encara que els he dit que agafin el que no pugui esperar.

divendres, 9 de setembre del 2011

Bons gínjols, bons ginjolers

Font: http://amicsarbres.blogspot.com


Els arbres d’Alaró

El Ginjoler(Ziziphus jujubaMiller)

El ginjoler és un arbre que el conec de sempre i no el conec gens. Fruiter escàs, i potser de cada vegada més, de les nostres contrades, encara en podem trobar exemplars que tenen molt d’anys malgrat la seva soca no sigui molt gruixada. Al meu parer és un arbre poc valorat pels seus fruits, els gínjols, de sabor dolcenc amb un cert punt d’acidesa. Quan són encara de color verd són molt xerecs al paladar. Necessiten estar pintats del seu color marró rogenc característic, malgrat encara conservi un poc el verd, perquè es puguin consumir. Personalment a mi m’agraden. Els ginjolers són de fulla caduca

dijous, 8 de setembre del 2011

ALTRES APLICACIONS PER LA BIOMASSA: BIOPLASTICS.

La biomassa es pot transformar en bio plàstics. Apart d'incinerar la biomassa per combustió, podem donar-li altres aprofitaments més rendibles com són els bio plàstics. Per exemple: a partir de la cel·lulosa i el midó obtenim el polimer PLA (Acid polilàctic). A continuació el següent vídeo us ensenya a fabricar bioplàstic a casa a partir de midó, aigua, glicerina i vinagre.


Fins fa relativament poc, tots els plàstics provenien de derivats del petroli amb diversos additius com els falatos obtenint entre altres: polietilè, poliestirè, PVC i poliester.

Els primers bio plàstics que es van produir va ésser el 1926 als

dimecres, 7 de setembre del 2011

L’HORT DEL CURA.



Ara ja fa molts anys que el vaig visitar recordo un passeig molt agradable en mig de les palmeres amb una quantitat de diversitat de plantes molt interessant. Us deixo un vídeo que espero que us agrdi per gaudir de les plantes del Hort del Cura.

L’Hort del Cura és un jardí botànic que es troba a Elx en el Palmeral reconegut com a Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. Té una extensió de 13.361 m2, on hi creixen

dimarts, 6 de setembre del 2011

Valor a Washington DC - i el que ve després.


Font: ww.350.org (traducció automàtica del angles).
09/03/11, 14:17

Joe Salomó
Aquesta explosió de correu electrònic acaba de sortir a centenars de milers de partidaris de 350 -  va ser escrit sota la pluja per Bill McKibben al parc davant de la Casa Blanca. Registra't aquí per rebre actualitzacions més frescos com aquest.

Amics estimats,

Estic escrivint això des de la gespa davant de la Casa Blanca.

Davant meu hi ha una marxa míting en expansió, amb els altaveus que van des dels ancians indígenes de la gran escriptora canadenca Naomi Klein. Darrere de mi, altres 243 persones valentes està sent robada a la presó - que és l'últim dia de la Fase 1 de la campanya de les sorres de quitrà, i 1252 nord-americans han estat detinguts, la major acció de desobediència civil en aquest segle en aquest continent.

Però hem estat tan aclamat per l'ajuda que ha vessat a tot arreu del món - avui, els activistes davant de la Casa Blanca va celebrar una pancarta amb un gran nombre en ell: 618.428. Així és com moltes persones a tot el món que van signar la "parada de les sorres bituminoses" mega-petició al president Obama, incloent a molts de vostès a la xarxa de 350.org. Fes una ullada a aquesta foto bonica de la passió i el coratge a la pantalla:



(Fotografia:. Josh Lopez Si no pots veure la foto de dalt, feu clic aquí per veure més fotos i font d'inspiració de la DC.)

Però aquest moviment no es limita a signar peticions:

diumenge, 4 de setembre del 2011

Una vaca per hectarea en els boscos desforestats a l'Amazonia.

Font: http://news.discovery.com (Traducció automàtica)
Més del seixanta per cent de la selva amazònica desforestada s'utilitza per al bestiar, però gran part del bosc que es neteja es desaprofita.
Ds 3 setembre 2011 16:08 ET

Utilitzant imatges de satèl lit, les autoritats brasileres han trobat que el 62 per cent de la selva tropical que es va aclarir ha quedat com pastura.
Per tant, de mitjana, hi viu una vaca per hectàrea = a la grandària equivalent a un camp de futbol.

fer més gran

Imatges de satèl.lit de la desforestació a la selva amazònica. Resulta que la major part del bosc talat es perd. Clica per fer més gran aquesta imatge.
CORBIS / NASA
Un estudi recent del govern, diu que més del 60 per cent de les àrees desforestades

dissabte, 3 de setembre del 2011

Hort-jardí de herbes remeieres.

Com preparar un hort-jardí de herbes remeieres de forma fàcil i ràpida. Del canal Garden Girlt.

divendres, 2 de setembre del 2011

Crida de James Hansen al president Barack Obama perquè aturi la construcció de la canonada per transportar sorres bituminoses.

Mireu la següent crida feta per Jim Hansen, matemàtic, físic i astrònom ha treballat a la NASA i ha estudiat el clima rigorosament i les dades que va obtindre estudiant l'atmosfera de Venus, el van fer estudiar l'atmosfera terrestre i va adonar-se del canvi climàtic. Al 1988, ja va alertar de les conseqüències del augment de CO2 i altres gasos a l'atmosfera. El 2009 va escriure un llibre titulat 'Storms of my Grandchildren', i ens els darrers anys és un activista, que avui mateix ha estat arrestat per participar en la plantada davant de la Casablanca que aquests dies es porta a terme per convencer al president Obama que no signi el conveni, per el qual es construirà una canonada que portarà des de Alberta (Canada) sorres bituminoses a traves de diferents estats americans fins el Golf de Méxic per ésser refinant i convertit en combustible. Es sabut que la crema d'aquest petroli provoca més gasos de efecte hivernacle que el Carbó que és el primer combustible a la llista del més bruts i contaminants .

CUA DE CAVALL (Equisetum arvense)

La cua de cavall és una planta que trobem arreu de Catalunya fins a 1800 metres d’alçada. És considerada per uns una mala herba i per altres com a remeiera amb propietats diürètiques, astringent, antidiarreic i cicatritzant.
A l’hort i el jardí la podem utilitzar en preparat de plantes per controlar malalties fitosanitàries provocades per fongs.
Pertany a la família de les equisetàcies i conté oligoelements com silici orgànic, i sals de potassi, magnesi i alumini. També conté flavonoides i un 5% de equisetina que li dona les seves propietat diürètica i control dels fongs.
A continuació us deixo un vídeo sobre la preparació del extracte per aplicar com remei natural per controlar fongs en vinya obtenint uns bons resultats i sostenibles amb el medi ambient.



dijous, 1 de setembre del 2011

La Terra aplega uns 8,7 milions d'espècies d'éssers vius

Font: http://www.elpuntavui.cat/noticia/article/2-societat/15-ciencia/446514-la-terra-aplega-uns-87-milions-despecies-dessers-vius.html
Autor: Joaquim Elcacho
Un equip internacional de científics millora el sistema de càlcul del nombre d'espècies que encara hi ha per descobrir. L'estimació és molt important per conèixer l'abast de l'extinció
Ratpenat argentat, una espècie fins ara desconeguda a Catalunya Foto: ARXIU.
Rat penat argentat,una espècie fins ara desconeguda a Catalunya.
Els científics continuen afinant els càlculs sobre el nombre d'espècies d'éssers que habiten la Terra, una de les xifres transcendentals per a la conservació del medi ambient. L'equip internacional del Cens de la Vida Marina ha fet públic aquesta setmana
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...