"Destroying rainforest for economic gain is like burning a Renaissance painting to cook a meal."
Edward O. Wilson.

dimarts, 31 de maig del 2011

Merkel: l'apagada nuclear és l'inici d'una nova arquitectura energètica

La millor noticia de la setmana.
Font: http://www.efeverde.com Traducció automàtica.

Berlín, 30 maig (EFE) .- L'apagada nuclear acordat pels partits de la coalició governamental per al 2022 com a data límit a Alemanya suposa l'inici d '"una nova arquitectura per al subministrament elèctric", ha declarat avui la cancellera federal, Angela Merkel.


La cap del govern germànic va comentar que l'electricitat del futur ha de ser "segura i fiable" en rebre l'informe elaborat per l'anomenada Comissió Ètica, un equip d'experts convocat pel seu Govern després de la catàstrofe de Fukushima per analitzar el futur energètic d'Alemanya al final de l'era atòmica.

Merkel va assenyalar que els consells del gremi independent han estat determinants per a la decisió adoptada ahir a la nit pels partits de la coalició-cristianodemòcrates (CDU), socialcristians bavaresos (CSU) i liberals (FDP) - per sancionar l'abandonament definitiu de l'energia atòmica a Alemanya , la primera potència occidental que aposta decididament per l'apagada nuclear.

"Tenim per davant un gran esforç conjunt", va dir per la seva banda Matthias Kleiner, copresident de l'esmentada comissió i president de la Comunitat de Recerca Alemanya (DFG), que es va mostrar convençut que serà possible dur a terme l'apagada nuclear definitiu " en el pazo d'una dècada ".

La coalició de Govern que dirigeix ​​Merkel va acordar ahir a la nit avançar l'apagada nuclear a Alemanya l'any 2022, encara que ja en 2021 hauran estat desconnectades la gran majoria de les centrals atòmiques d'Alemanya, data aquesta última que proposa la Comissió Ètica.

L'acord assolit preveu que les vuit centrals la clausura provisional es va anunciar després de la catàstrofe de Fukushima mai més tornaran a ser connectades a la xarxa

dilluns, 30 de maig del 2011

L'HORT ECÒLOGIC DE L' INS DE VILABLAREIX

Un bloc sobre horta ecològica molt ben portada per el seu professor Albert Escriu les pagines contenen molta informació interessant visiteu-lo.
Font:http://hortvilablareix.blogspot.com
23 de maig de 2011
L' Arnau i la Irene han regat l'hort.
En Jario ha fet fotos.
En Sergi ha arrencat males herbes.
La Júlia ha remenat el purí d'ortigues.
En Pau i l 'Oscar han tret les males herbes dels mòduls.
En Moha ha collit faves, enciams i pastanagues.
En Martí ha posat els pals a les tomateres, pebrots i el albergínies.
L'Aida i en Juanjo han esbrollat les tomateres i han recollit cargols.
A l'hort i podem observa que les blades s'han espigat. Les faves tensen fongs pugons i s'han a sacat.
Els carbassons que vam plantar l'altre dia s'han mort perquè se'ls han menjat els cargols.

A partir d'ara deixarem de fer el compost perquè ja tenim el suficient compost; ja que em arribat a final de curs.

La Júlia un cop a acabat de remenar el purí s'ha posat a tallar fils per lligar les tomateres.

Les pastanagues s'han començat a espigar.

Les tomateres ja comencen a tenir flors i alguna tomata petita.

L'Oscar i en Pau han observat que els mòduls estan plens de cargols i també hi han trobat uns rosers.

També hem pogut observa que l'api ens han començat a florí.

Avui ens ham trobar un rusc d'abelles a un cirerer del patí hi ha vingut un senyor gran a traure-les i ens han explicat que per agafar les abelles els hi em de tirar fum, ja sigui fet amb paper o cartró cremat. Un cop li hem tirat les abelles es queden atontades i podem posar una caixa el lloc on hi ha el rusc, li donem un cop a al lloc on tenen el rusc i el tirem dins la caixa, on allà les podrem traslladar. També ens ha explicat que ell té abelles i pot ser que aquestes hagin vingut de casa seva perquè a casa seva només i queden les abelles velles que normalment les joves es buscan un altre lloc a fer el rusc.




diumenge, 29 de maig del 2011

Experiment amb els tomàquets

Darrerament els diumenges m'agrada publicar continguts d'altres blocs que segueixo. Avui, dels Bloc de Doris us deixo un apunt sobre un experiment que esta realitzant amb tomaquets.  A la Doris li agraden molt els comentaris d'altres que facin jardineria i horta. Escriu els seus apunts en castellà, però jo he passat el seu apunt per traducció automàtica Us recomano visitar-lo té molt bones fotos.
Font: http://blocdedoris.blogspot.com/
Es parla molt de les llavors ecològiques ...
Jo he volgut fer el meu propi experiment, amb les llavors de tomàquets. Ja m'han dit que no funcionarà, però jo he volgut comprovar-ho.
He buscat uns tomàquets bonics i gustosos: en branca i xerri

Els vaig treure les llavors i les vaig assecar.

Les vaig sembrar amb torba i van néixer molt bé ...


Quan vaig veure que la grandària de les plantes és l'adequat les trasplantar, en aquesta jardinera del meu horts urbans. Les dues de la dreta són les plantes de tomàquet en branca i les dues de l'esquerra són de xerri. Ara a esperar ...

dissabte, 28 de maig del 2011

VISCA EL BARÇA! AGAIN IN WEMBLEY

Resultat final Champions League: Barça 3- Manchester United 1.
Ara, ja en tenim quatre.
El Barça toca el cielo de Wembley
El millor jugador del partit Leo Messi.
Gaudiu de la festa amb cura, que encara ens en queden més copes per guanyar en el futur.

LA GESPA DE WEMBLEY

Fotos: Miguel Ruiz (FCB)

La gespa a Wembley esta en el millor estat com agrada als jugadors del Barça, no serà un inconvenient per a un gran partit.

La gespa és un dels elements tipucs en els jardins anglesos no cal ni regar-la, creix a per tot per les condicions climatologiques del Regne Unit.

Ahir els jugadors van estar entrenan i van comprovar l'estat casi perfecte de la gespa. Ara que ja ha començat el partit a la mitja part estem a 1-1, però en els propers 45 minuts esperem endur-nos la quarta copa de Campions.

dijous, 26 de maig del 2011

La Xarxa de Parcs Naturals celebra el Dia Europeu dels Parcs amb més de 40 activitats gratuïtes

Font de la informació: Àrea d'Espais Naturals.

Caminades a peu, rutes guiades, jornades de portes obertes, matinals festives, tallers infantils, exposicions, audiovisuals, concursos de fotografia, i rutes literàries, entre d'altres, conformen les més de quaranta activitats gratuïtes que la Diputació de Barcelona i les entitats i els organismes que amb ella gestionen la Xarxa de Parcs Naturals han organitzat durant el cap de setmana del 28 i 29 de maig per celebrar el Dia Europeu dels Parcs.

El 24 de maig de 1909 es declaraven els primers parcs nacionals europeus a Suècia. Uns quants anys més tard, el 1918, es declaraven a Espanya els primers parcs nacionals (Covadonga i Ordesa y Monte Perdido), amb un intent no reeixit d'afegir el Montseny a la llista. Tanmateix, el 1928, ara fa vuitanta-tres anys, veuria néixer el Patronat de la Muntanya del Montseny, la primera figura de protecció d'un espai natural a Catalunya, a la qual va seguir, el 1972, Sant Llorenç del Munt i l'Obac, el primer espai declarat parc natural a tot l'Estat espanyol.

Al nostre país tenim un espai declarat parc nacional: el Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, al qual s'ha de sumar la vintena de parcs naturals i uns altres 150 espais agrupats en diferents figures jurídiques de protecció. En tot l'Estat espanyol són uns 1.600 els espais naturals protegits: poc més de sis milions d'hectàrees terrestres, un 12% de la superfície espanyola, i 250.000 marines.

Per recordar la primera declaració d'un parc natural i difondre'n els valors entre la ciutadania, la Federació de Parcs Naturals i Nacionals d'Europa (EUROPARC) que aglutina 38 estats, va declarar el 24 de maig Dia Europeu dels Parcs.

dimecres, 25 de maig del 2011

BARHAM PARK (WEMBLEY).

Barham Park es troba al oest de Wembley ben a prop del estadi, és un parc del segle XVIII i esta format per camins que segueixen les ondulacions del terreny amb arbres adults i una bassa que juntament amb el jardí tancat són un bon lloc per descansar i gaudir de la natura lluny dels carrers de la ciutat.

Si pot arribar amb la línia de Picadilly esta ben comunicat per metro i tren. La biblioteca de Wembley s’hi troba dins del parc.

Si ja us trobeu a Londres o voltants per veure la final de La Lliga de Campions entre el F.C. Barcelona i el Manchester United, podeu visitar aquest parc per relaxar-vos abans del partit.

dimarts, 24 de maig del 2011

EL WEMBLEY STADIUM I EL CANVI CLIMÀTIC.

View from your Seat Block

Mentre esperem la final de la Lliga de Campions 2011 entre el F.C. Barcelona i El Manchester United. M’he informat de que aquest gran estadi de Wembley en el qual es tanca i obre el sostre segons les condicions climàtiques. L’any 2007 en el recent inaugurat estadi s’hi va celebrar una festa contra el canvi climàtic que es va anomenar ‘Live Earth’.

L’organització SOS (Save Our Selves), encapçalada per el ex vicepresident dels Estats Units Al Gore, va preparar el esdeveniment ‘Live Earth’ conjuntament en diverses ciutats del món com Sydney, Johannesburg i Xangai entre altres. El motiu conscienciar els habitants del planeta de la importància de la lluita contra el canvi climàtic. Hi van participar music i cantants de diversos generes: Red Hot Chili Peppers, Madonna, Beastie Boys i James Blunt, entre d'altres.

Al Gore va dir que "atraient una audiència de milers de milions de persones esperem que Live Earth faci pública una campanya global aportant a un públic massiu de tot el món les eines que necessiten per ajudar a resoldre la crisi climàtica". Tot i això, el mandatari nord americà ha reconegut que "en última instància" són les "corporacions i governs els que han de convertir-se en líders globals prenent accions decisives per aturar l'escalfament global".

dilluns, 23 de maig del 2011

ACTIVITATS INFANTILS AL HORT.

Plàntules de gira-sol
El mes de maig és ideal per sembrar tot tipus de llavors al hort i al jardí. Reserveu un area per fer planter en jardineres, caixes o testos. Mongetes i girasols entre altres són adequades per els mes petits. La rosa mística, els ravenets i altres hortalisses de llavor mitjana i petita per els més grans.

Si teniu sort en dues setmanes o tres podreu trasplantar-les a testos d’un litre, per desprès plantar-les directament al lloc definitiu. Si planteu directament al lloc definitiu caldrà aclarir les plàntules a mida que vagin creixent.

Cal preparar el

diumenge, 22 de maig del 2011

Les acampades d’indignats i indignades es multipliquen arreu del territori

Un apunt del bloc d'Esther Vivas.
Font: http://esthervivas.wordpress.com


Programa especial al Solidaris de Catalunya Ràdio sobre les acampades d’indignats i indignades


Aquest dissabte 21 de maig, el programa Solidarisde Catalunya Ràdio, conduït per Rita Marzoa, va dedicar-se a les acampades d’indignats i indignades que es multipliquen arreu del territori català. Arcadi Oliveres, Esther Vivas i Gustavo Duch van ser els invitats a programa per tal d’analitzar les causes d’aquest fenomen que està marcant un punt d’inflexió.

Solidaris va fer conexions en directe amb Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona, entre d’altres indrets.

Escoltar el programa aquí.

dissabte, 21 de maig del 2011

Extractes vegetals

Avui us deixo un apunt de la prparació d'extractes vegetals molt interessant del bloc L'hort de Cal Trull.
Font:http://horttrull.wordpress.com
Posted on 06/03/2011 by hortrull
Al començar a preparar la nova temporada a l’hort, he vist que hi ha molta ortiga escampada i he pensat de fer-ne extracte vegetal per si fes falta al començament del nou procés amb els plançons, ja que sempre va be!!.





Ja fa un temps, quant vaig descobrir la Consolda com a planta estimulant a l’hort, se’m va obrir tot un mon nou desconegut fins a les hores, el de les plantes per guarir i ajudar a altres plantes. Per cert, la llavor de consolda la vaig comprar a semillas silvestres. Ara ja hi ha un troç de terreny a casa, dedicat no mes a la consolda. La ortiga, que apart d’altres coses també es estimulant per l’hort, la deixo creixer per recollir-ne de tant en tant i fer extracte, com ara.



De fet, en el conreu de Parades en crestall, les plantes que ens recomana en Gaspar per posar entre mig de les parades ja fan aquesta funció de protegir i ajudar als cultius, també es cert que amb un conreu ecològic les plantes i la terra els hi faria falta menys tractaments en general, però tenia que anar buscant l’alternativa natural per poder donar resposta a les possibles malures que poguessin sorgir. Cap a finals del 2007 va sortir un llibre de l’editorial de la Fertilidad de la Tierra Plantas para curar plantas
El millor llibre d’aquesta temàtica que he tingut a les mans un llibre que descobreix l’art i la manera de preparar extractes vegetals com el de l’ortiga i una vintena mes, la cua de cavall, dent de lleo, caputxina, tarongina , etc. una autentica

divendres, 20 de maig del 2011

UNA FLOR INDIGNADA

Des de aquí m’adhereixo a tothom que ha decidit mantenir viu l’esperit de la Democràcia a la plaça.



La democràcia és per a tothom, estem evolucionant i amb nosaltres la democràcia, la de ahir és vella, la de avui jove, però la de demà esta per néixer. I tot per el dret de perseguir la llibertat. Paraula que creia en desús però ha reviscut en aquesta primavera plena de verd i color, gracies a unes pluges amables que se’n han deixat veure per les nostres latituds.

Aquesta tarda portaré flors. Fins desprès. Gràcies.

dijous, 19 de maig del 2011

Els Boscos de Menorca i el projecte Life+



LIFE+ BOSCOS

Avui us deixo un projecte Life+ de l'Unió Europea que es porta a terme a l'illa de Menorca sobre boscos i gestió sostenible.

El Consell Insular de Menorca està desenvolupant el projecte LIFE+ Política i Governança Mediambiental "Gestió Forestal sostenible a Menorca en un context de canvi climàtic". (LIFE+07ENV/E/000824)

Amb l’acrònim Life+BOSCOS, el projecte s’inicià al gener de 2009 i té una durada prevista de 5 anys, amb un pressupost total de 1.444.385 Euros, finançats en un 50% pel programa Life+ de la Unió Europea.

L’objectiu principal del projecte és contribuir a l’adaptació dels ecosistemes forestals mediterranis als impactes negatius del canvi climàtic a través de la gestió forestal sostenible.

L’adaptació dels ecosistemes al canvi climàtic i, en especial, la dels ecosistemes forestals és un dels objectius prioritaris de la política ambiental de la Unió Europea. Gràcies al projecte Life+BOSCOS, l’experiència adquirida a Menorca servirà de referent a altres països i regions de la Unió Europea.


Aquesta és la pàgina web oficial de projecte, on hi trobareu una explicació dels objectius, continguts i accions previstes, així com tota la documentació generada pel projecte tant de caràcter divulgatiu com tècnic.

dimecres, 18 de maig del 2011

ARBORETUM MAS JOAN.

L’ arborètum de Mas Joan va ser creat entre el 1856-1923, per tant els arbres que s’hi van plantar tenen entre 100 i 150 anys aproximadament, tres d’ells catalogats: la sequoia (Sequoiadredron giganteum), Abeto (Abies alba)  i Cedre del Atlas (Cedrus atlantica).
L’arborètum va ser creat per Marià Masferrer Rierola (1856-1923) un eminent naturalista i botànic que va estudiar la fauna i flora de les Guilleries.
L’arborètum es pot visitar en grups o individualment, hi ha marcat un recorregut de 45 minuts que marca els arbres interessants i catalogats.
Esta prop de Espinelves i trobarem el grup d’arbres monumentals més important de Catalunya, especialment coníferes, moltes d’elles superen els 40 m. d’alçada.
Un nevot de Marià, Jesus Masferrer Torrent va descobrir un híbrid natural d’avet als voltants de 1950-60, entre dos especies d’avet: Abies alba i Abies pinsapo, que es va certificar com Abies masjoanis, al parc i trobarem l’espècimen més gran amb una alçada de 44 m.

dimarts, 17 de maig del 2011

OBSOLESCÈNCIA PROGRAMADA

Us deixo la següent informació que em fa arribar la Cosima Dannoritzer per veure el documental Comprar, Llençar, Comprar dirigit per ella, que demà 18 de maig passaran a Barcelona.

[cat]
Des de l'ADI-FAD, us convidem el proper dimecres 18.05.11 a partir de les 19.00h. a assistir a la projecció del documental 'Comprar, llençar, comprar. La història secreta de l'Obsolescència Programada', i a la posterior taula rodona, que serà moderada per la Pilar Chiva i comptarà amb la participació de Cosima Dannoritzer, Joan Úbeda, Albert Closas, Oscar Guayabero, Javier Creus i Enric Mur.

L’Obsolescència Programada és l’escurçament deliberat de la vida d’un producte per incrementar-ne el consum. L’any 1928 una influent revista de publicitat en plantejava la necessitat sense embuts: 'Un article que no es fa malbé és una tragèdia per als negocis.' I també és una tragèdia per a la moderna societat del creixement, que es basa en un cicle cada cop més accelerat de producció, consum i malbaratament.

Pilar Chiva és directora de l’àrea de prevenció i foment del reciclatge. Agència de Residus de Catalunya
Cosima Dannoritzer, directora del documental, és realitzadora i guionista. El seu talent i una gran visió creativa, l’han dut a treballar en diverses televisions a Alemanya, Regne Unit i Espanya.
Joan Úbeda, productor executiu del documental, és director de Media 3.14 (Grup Mediapro) on produeix documentals i programes per televisió. La seva idea de la comunicació es basa en grans dosis de creativitat i molt sentit comú.
Albert Closas és periodista a TV3. Redactor en Cap de l'Àrea d’Economia. Director i presentador del programa econòmic ‘Valor afegit’, reportatges singulars i àgils, que tracten a fons i de manera rigorosa diferents temes que afecten els ciutadans.
Oscar Guayabero s’autodefineix com a para-dissenyador, però en realitat, explica històries a través d’objectes, escrits, instal·lacions i exposicions.
Javier Creus és fundador d’Ideas for Change, des d’on treballa com a consultor d’estratègia. Coautor del llibre ‘No Somos Hormigas’.
Enric Mur és soci fundador i director tècnic a Burgos Mestres, S.L. empresa d'estudis de mercat i sondejos d'opinió.

de 19:00 a 20:15h. Passi documental 'Comprar, llençar, comprar'
de 20.15 a 21.45h. Taula Rodona
18.05.11. Auditori del FAD
Pl. dels Àngels 6-5
08001 Barcelona

dilluns, 16 de maig del 2011

MALES HERBES I ELS INFANTS.


Les males herbes són plantes que creixen allà on no volem, especialment al voltant de les plantes dels jardins i horts. Els nens i nenes i en general a tothom no ens agrada gaire tenir que treure les males herbes és una feina mal considerada, però cal explicar als infants, adolescents i joves que participen en els horts i jardins escolars que és necessari mantenir el màxim de net de males herbes, ja que aquestes males herbes competeixen per aigua, nutrients, espai i llum amb les altres plantes i per tant obtindrem menys fruits de les nostres hortalisses i menys flors al nostres jardins.
Hi han moltes maneres de gestionar les males herbes, principalment amb encoixinats de palla, plàstic o pedretes reduirem els seu creixement i seran molt més fàcils d’arrancar. També cal encarregar una espècie per nen i cada participant tindrà que mantenir el lloc net de la classe de mala herba de la qual és responsable. Es poden crear concursos de qui arranca més herbes, en un espai determinat de temps. El millor és dedicar entre 5 i 15 minuts a treure herbes i fer-ho sovint. Les males herbes al jardí o al hort escolar han de ser un joc i no un càstig. Cal arrancar-les quan el sòl es humit i no fa massa calor, es interessant observar el diferents tipus d’arrels i els seus colors, també els animalons que puguin aparèixer.
Si les poseu al compostador, millor que  no tinguin llavor, perquè d’aquesta manera el compost sigui més net i de bona qualitat.

diumenge, 15 de maig del 2011

LES TOMAQUERES

Avui, us transcric un apunt sobre les tomaqueres molt interessant del bloc de l'Escola Sant Martí d'Arenys de Munt. Visiteu-lo té molta informació com sobre tractaments ecològics.

Font: L'hort escola de l'escola Sant Martí
Enviat per ezarzos2 el maig 3rd, 2011
Les tomaqueres sempre tenen aquesta mena de vici de treure unes branquetes entre la tija i les fulles a les que anomenem “xupons”, en aquesta foto els podreu observar.

Més endavant gravarem un vídeo com es van traient.

De hort maig

divendres, 13 de maig del 2011

ENCIAM

Alls, enciams de varietats: maravilla, francés, fulla de roure vermell i romà.

L’enciam és una hortalissa que mengem fresca. Es conreua per les seves fulles que aprofitem en amanides principalment amb altres fruits, en entrepans com acompanyant en molts plats. Són font de minerals i vitamines B, A i C.

L’enciam (lactuca sativa) també dit lletuga o encisam és una planta anual o bianual de la família de les asteràcies o compostes.  En tenim de moltes varietats diferents s’adapten a sols fèrtils i cal que no pateixin secada per que les fulles siguin tendres i dolces,

dijous, 12 de maig del 2011

Un programari que genera mapes sobre l'evolució dels boscos

València, 11 abr (EFE) .- Investigadors de la Universitat Politècnica de València (UPV) han desenvolupat un software que permet generar mapes amb els quals es millora el coneixement de l'evolució dels boscos, com canvia la seva estructura i característiques i el seu potencial d'absorció de CO2.



El desenvolupament del programa s'emmarca en el projecte Inforest, coordinat pel Centre d'Observació i Teledetecció Espacial i finançat pel Ministeri d'Indústria , i hi han participat experts de la Universitat de Castella-la Manxa i de la Politècnica de Madrid.

dimecres, 11 de maig del 2011

GIRONA TEMPS DE FLORS 2011.

 Avui, el dia era soleiat, tot mirant i passejant les mostres temporals es tornen vives, alegres com les seves protagonistes les flors.  Com cada any el temps vola i dels racons que he pogut visitar us recomano el Claustre de la Catedral i la Plaça dels jurats. Espero que podreu visitar-la fins el dia 15 de maig teniu temps.

Aquí, us deixo un recull de les meves fotos de la mostra Girona Temps de Flors.

dimarts, 10 de maig del 2011

LESTER BROWN EL PLAN B. PER SALVAR LA CIVILITZACIÓ.



Lester Brown és un ambientalista, fundador del World Watch Institute i fundador i president de Earth Policy Institute una associació sense anim de lucre que treballa per el medi ambient, establerta a Washington D.C. Ha escrit 50 llibres sobre medi ambient a nivell global.

A mitjans dels setanta va crear el concepte de desenvolupament sostenible, mentre començava la carrera com agricultor. Al 1978 va escriure el llibre El 29 dia molt interessant on ja ens parla dels problemes ambientals provocats per la desforestació, erosió del sòl, superpoblació i recursos. Us deixo el següent enllaç per veure la pel•lícula:

Un dia al planeta. El Plan B. Mobilitzant-se per salvar la civilització.

dilluns, 9 de maig del 2011

L'HORT CEIP LACUSTARIA

Aquí teniu un recull imatges del hort de primaria de l 'escola CEIP Lacustaria, utilitzen bancal elevats per facilitar les feines del hort i per poder accedir fàcilment i palla per cobrir el sòl i evitar les herbes que competirien amb els conreus. També tenen un compostador i una caseta per guardar les eines i materials. I participen els escolars de primer i segon amb una monitora que es diu Dordie.

diumenge, 8 de maig del 2011

CENTRALS NUCLEARS DE VANDELLÒS I ASCO


Avui, una manifestació a Madrid ha congregat milers de persones per demanar el tancament de les nuclears. la veritat és que quatre centrals estan en aturada i continuem com si res, cap restricció d'energia. Realment necessitem les nuclears?.

Aquesta setmana hem conegut dos incidents a les centrals nuclears de Vandellòs i Asco.

dissabte, 7 de maig del 2011

GIRONA TEMPS DE FLORS, 56ena EDICIÓ.


Del 7 al 15 de maig els carrers, patis i monuments del Barri Vell de Girona florirà amb l’Exposició ‘Girona Temps de Flors’. Cada any noves sorpreses i noves idees amb les flors de protagonistes, silencioses, aromàtiques, de colors i vives com sempre allà presents.

No us la perdeu, val la pena visitar la ciutat per aquestes dades, encara que el temps variable de la primavera ens faci amagar-nos sota els porxos. Si surt el sol des de dalt de la muralla el recorregut es torna especial. I com no el trenet ens pot dur als racons més espectaculars.

Aquest any s’estrenen 2 espais nous el Mirador dels Maristes i Plaça Catalunya, en total: 82 patis, 27 espais florals i 7 jardins. Més a més 13 exposicions i visites guiades.

L’ inauguració serà ales 11 del matí a les escales de la Catedral i a la tarda un concert amb Montserrat Caballé i Montserrat Martí a l’església de Sant Feliu. Visiteu-la, gaudireu d’un bon temps de flors per recordar.

divendres, 6 de maig del 2011

10 IDEES PER L’HORT I MAXIMITZAR LES COLLITES.

1. Planificar els bancals i la rotació: Planta les hortalisses que més t’agraden, són més valuoses per a tu o varietats particulars. Planta el que necessites per estalviar-te feina i recursos.

2. Planta aviat i allargat tot el que puguis a la temporada, tindràs la collita escalonada i més llarga.

3. Utilitza plantes amigues, perennes, aromàtiques i de temporada per atraure insectes beneficials i mantenir més biodiversitat que t’ajudarà a mantenir un estat saludable i afavorirà la pol·linització i obtindràs més fruits.

4.Prova alguna varietat nova cada any, si pots d’àmbit local per mantenir la diversitat de plantes cultivades que s’adaptaran millor a la teva zona geogràfica.

5.Utilitza l’espai més eficientment en blocs o cultius alternats que es complementin, utilitza varietats que rebroten com l’enciam fulla de roure.

6. Fes la collita en el bon moment quan els fruits estan madurs i sovint. Congela el que no et calgui consumir ja com pèsols i bajoques.

7. Recull la teva llavor, deixar florir alguna de les diferents hortalisses, et meravellaràs i podràs tenir llavor pròpia.

8.Utilitza el teu compost per fertilitzar el sòl, treu sovint les herbes que competeixen per els nutrients i les hortalisses podran tenir més recursos disponibles.

9. Utilitza mètodes naturals per controlar les malalties i plagues de les plantes, preparant infusions de herbes protectores com la infusió d’ortiga, oli d’all, planta ‘plantes companyes’, regar amb maceració de compost per fongs.

10.Utilitza encoixinat de palla per mantenir l’ humitat al sòl, prevenir les herbes i aportar matèria orgànica al sòl. I aprofitaràs millor l’ aigua de regar, sempre que puguis rega gota a gota.

dijous, 5 de maig del 2011

Produeixen a Chiapas bioplaguicides amb canyella i pebre



El cacau (Theobroma cacao) o cacauer és un dels cultius de major valor econòmic al sud-est Mexicà. No obstant això, aquests plantacions són atacats per plagues i malalties, una de les més comuns, i que més pèrdues econòmiques ha ocasionat en els últims anys és la moniliasis causada pel fong Moniliophthora roreri que genera la putrefacció dels fruits.

ENVIAT PER: ECOTICIAS.COM / XARXA / AGÈNCIES, 2011.03.09, 18:57 H | (82) VEGADES LLEGIDA
Amb el propòsit de dissenyar tecnologies alternatives per al maneig agroecològic, investigadors de la Universitat Autònoma de Chiapas (UNACH) van desenvolupar un biofungicida a partir d'extractes vegetals, per combatre malalties i plagues del cacauer o arbre del cacau.

L'equip de treball liderat pel doctor Orlando López Báez i la mestra en Ciències, Sandra Isabel Ramírez González, busca evitar l'ús de plaguicides i fungicides en els cultius d'aquest producte d'alt valor comercial, ja que molts països que importen el gra han imposat restriccions a l'ús de productes agroquímics.

Els especialistes van indicar que en una primera etapa de la investigació van realitzar una recerca de les plantes medicinals d'ús tradicional que estan lligades als sembrats dels cacauer.

Durant aquest registre identificar diferents espècies amb potencial fungicida i insecticida. Entre elles, destaquen plantes com el pebre, la canyella, el Xile i el maguey morat entre d'altres.

A partir d'aquestes plantes, el grup d'investigadors de la UNACH desenvolupar tres productes, un d'ells és una composició formulada a partir d'extractes de canyella i de clau, un altre és una combinació d'essències de la canyella i gingebre, així com un altre de pebre.

Els investigadors van exposar que la segona etapa del projecte va consistir a emprar eines biotecnològiques per obtenir els compostos d'aquestes espècies, de tal manera que mantinguessin el seu efecte contra els principals fongs i insectes que afecten el cacau.

dimecres, 4 de maig del 2011

MY GIRL

Avui, el títol es refereix al famós tema de My Girl que van popularitzar els Jackson 5 amb Michael Jackson  petit de cantant, espero que passeu 3 minuts de relax.

dimarts, 3 de maig del 2011

VISCA EL BARÇA!


Plou a Barcelona, però tothom concentrat en la Champions League, Barça-Madrid, silenci total al exterior.

Mitjà part, toca sopar.

Posant els plats al rentaplats i gooooooooool de Pedro. 

Barça 1-Real Madrid 0. Gol de Pedro.

Lass targeta groga. 

Final Barça 1- R. Madrid 1.

A Wembley a la final de la Champions League. Visca el Barça.
Visca Catalunya.




TOT EL QUE CONSUMIREM ELS PROXIMS 15 ANYS ESTA PER INVENTAR.



Remenant per els blocs, webs d’energia i nous invents he trobat dos nous invents que poden ajudar a les noves energies renovables que estan només al començament dels seus dies, mentre la font de petroli s’esgota cada dia una mica, els i les emprenedors/es i investigadors/es no estan perdent el temps. La nanotecnologia creix cada dia i les joves científiques fan voltar les seves neurones més ràpid que els/lesq de la meva generació. I més a més pensen en verd.

El primer és una bateria que es pot recarregar en pocs segons basada en la nanotecnologia podeu llegir l’apunt aqui: http://ecopreservationsociety.org/site/index.php/the-news/sustainability/321-a-battery-that-charges-in-second

El segon és un sistema de plaques solars per aprofitar el silici de les plaques i d'aquesta manera obtenir la mateixa energia del sol amb menys silici, aqui teniu l’apunt: http://blogs.salleurl.edu/robotica/nou-sistema-de-generacio-d%E2%80%99energia-solar-mes-economic/

Espero que us agradi la meva tria, per avui.

dilluns, 2 de maig del 2011

BOMBES DE LLAVORS

Adding Seedsbombseed
Les bombes de llavors és una activitat divertida per fer amb gent menuda, jove i no tan jove. Es tracta de preparar unes boles plenes de llavors i triar un espai per llançar-les per que germinin quan les pluges i el clima siguin òptims.

Les bombes es poden utilitzar per regenerar vegetació en espais degradats o bé per facilitar la germinació de les llavors al jardí  i al hort.

Per preparar-les ens cal argila, compost i llavors. Les llavors depèn si estem a la primavera o tardor en triarem les que siguin de l’època i preparem la bomba. Podem utilitzar qualsevol tipus de llavor de plantes autòctones o plantes cultivades.

El millor es preparar una barreja de llavors per garantir la germinació d’alguna de les especies de la barreja. 

diumenge, 1 de maig del 2011

La bombolla dels aliments és a punt d'esclatar

Us deixo la traducció automatica de l'entrevista a Lester Brown, a continuació teniu l'enllaç a la pagina en versió original.

Font: http://www.newscientist.com
10 febrer 2011 per George Alison
Ready to burst (Image: KFEM)
(Foto: FCME)
Estem ràpid drenatge dels recursos d'aigua dolça es basen en les nostres granges, adverteix Lester Brown , president de l'Institut de Polítiques de la Terra
Què és una bombolla d'aliments?

Va ser llavors quan la producció d'aliments s'infla a través de l'ús insostenible de l'aigua i la terra. És la bombolla d'aigua que ha de preocupar ara. El Banc Mundial diu que el 15 per cent dels indis (175 milions de persones) s'alimenten de gra produït per excés de bombament - quan l'aigua és bombada dels aqüífers més ràpid del que poden ser reemplaçats. A la Xina, la xifra podria ser de 130 milions de dòlars.

Té aquesta bombolla ja va esclatar en qualsevol lloc?

Aràbia Saudita es va fer autosuficient en blat mitjançant l'ús d'aigua d'un aqüífer fòssil, que no renovi la seva recepta. S'ha recollit prop de 3 milions de tones l'any, però el 2008 les autoritats saudites, va dir l'aqüífer s'esgota en gran mesura. L'any que ve podria ser l'última collita. Això és extrem, però la meitat la població mundial viu en països amb taules d'aigua que cau. Índia i la Xina perdrà la capacitat de producció de grans a través d'esgotament dels aqüífers. No sabem quan i com sobtadament va esclatar la bombolla.

Amb l'augment de la població, una caiguda en la producció de grans significaria un gran problema.

Sí Aquesta nit a la taula del sopar hi haurà 219.000 persones que no van estar allà ahir a la nit. Però això no és tot: també tenim potser 3 milions de persones en moviment a la cadena alimentària, consumir més productes de ramaderia intensiva de grans. Després hi ha la conversió de gra en etanol per a cotxes, principalment als EUA, on l'any passat 119 milions d'tones van anar a les destil.leries d'una collita de poc més de 400 milions de tones.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...