"Destroying rainforest for economic gain is like burning a Renaissance painting to cook a meal."
Edward O. Wilson.

dijous, 29 d’octubre del 2009

LES ROTACIONS AL HORT: Parcel.la 1 i 2.

Posted by Picasa

A la foto anterior veieu la parcel•la 1 amb el veïnat de les plantes d’estiu: blat de moro, gira-sols i cacauets. Ara ja han acabat el seu cicle i cal fer neteja de la parcel•la.
Posted by Picasa

Un cop neta plantem el veïnat dels fenigrecs (Trigonella foenum-graecum) son un conreu per adob en verd.
Posted by Picasa

Aquesta llavor amb una olor molt característica, dona lloc a una planta lleguminosa que fixarà el nitrogen atmosfèric a les seves arrels, on formen uns petits nòduls. Al final del seu cicle, el segarem i fangarem per enterrar tota la planta, la qual fermentarà durant 3 setmanes i desprès podrem plantar les patates al darrera per continuar amb la propera rotació de primavera-estiu.
Posted by Picasa

A la foto de dalt veieu la parcel•la 2 amb el veïnat de les cebes, enciams fulla de roure, escaroles i cols, plantats fa 3 setmanes i ja comencen a créixer tenen alguns visitants que es mengen les fulles, crec que son els ocells. Caldrà posar alguns espantaocells.

diumenge, 25 d’octubre del 2009

LES ROTACIONS AL HORT

Les rotacions al hort es refereix al canvi estacional dels conreus a les diferents parcel·les de l’hort.
Posted by Picasa

A la foto pots observar les 5 parcel·les que permeten fer una rotació de quatre, perquè la parcel·la 5 es dedica a conreus de perennes i plantes amigues com son:flors i aromàtiques.
A cadascuna d’aquestes hi plantem un grup de plantes, que formaren un veïnat segons la Sally.J.Cunnigham.

A la foto podeu veure:
Parcel·la: 1. Veïnat de gira-sols i cacauets, de la rotació d’estiu que cal collir i preparar per la rotació de tardor-hivern. Plantarem conreu per adob en verd.

Parcel·la: 2. Veïnat de cols, enciams i cebes.

Parcel·la: 3. Veïnats de bròquils i col llombarda.

Parcel·la: 4 Veïnat de bledes i espinacs.

Parcel·la 5: Al veïnat de les perennes resten del conreu d’estiu les plantes amigues: Cosmos, zinnia, julivert i pastanagues. Cal netejar i preparar per la rotació d’hivern.

Aquesta serà la rotació de tardor- hivern i el proper any mourem tots els veïnats seguint el moviment de les agulles del rellotge. La parcel·la 5 no es mou, només es canvien els conreus de plantes amigues i aromàtiques adaptades a l’estació freda.

dissabte, 24 d’octubre del 2009

350:DIA INTERNACIONAL PEL CANVI CLIMÀTIC

Avui celebrem el dia internacional pel canvi climàtic i cal reduir les nostres emissions de CO2, si voleu idees per aconseguir-ho cliqueu a http://www.350.org/.

Join me at <a href=www.350.org"

Join me at <a href=www.350.org"


Avui, bon dia per col.laborar: camina, agafa la bicicleta, salta i corre, si pots deixa el teu vehicle de benzina i agafa un d'elèctric.

dijous, 15 d’octubre del 2009

BLOG ACTION DAY: Un Apunt pel Canvi Climàtic




Si practiques la jardineria, ja estàs col·laborant amb la reducció de CO2 a l’atmosfera, aquest és el principal ingredient que cal eliminar i reduir en el nostre fer quotidià. Diferents estudis demostren que cal mantenir els 350 ppm de CO2 a l’atmosfera. Però ja ens hem passat, estem a les 387 ppm de CO2. Per tant, cal que reduïm les nostres emissions i com a mínim no augmentar-les.

Com us deia si us agrada la jardineria i les plantes: les sembreu, les planteu i les feu créixer, esteu ajudant a que hi hagi més fulles i més clorofil·la. Per tant més fotosíntesi i més consum per part de les plantes de CO2.

Més a més, si esteu pensant canviar a un tipus de jardineria més sostenible i més natural. Serà un gran gest de la teva part amb la mare Terra.

PER EXEMPLE: Utilitza compost com condicionador del sol i aport ació de nutrients. Redueix la gespa a les àrees on necessitis estar-hi. Canvia a maquines elèctriques en lloc de benzina, si el disseny i l a mida del teu jardí ho permet. I si vol ser innovadora començar aprovar plantes amigues, diversificar i oblidar els productes fitosanitaris, provar tècniques més biològiques amb l’ús de paranys atraients o tècniques ecològiques per actuació sobre l’hàbitat: introduint insectes com les marietes per equilibrar el ecosistema del teu jardí.

Si creus que cal mantenir-se o vols més informació visita la web: http://www.350.org/ i estigues preparat pel dia 24 d’octubre: DIA INTERNACIONAL PEL CANVI CLIMÀTIC.

diumenge, 4 d’octubre del 2009

FEINES D'OCTUBRE

Plantada en bancal de col i enciam.
Al jardí a l’octubre, ja es nota la tardor i la principal tasca és recollir les fulles que comencen a caure. També podem sembrar o refer la gespa i si volem podem plantar prats naturalitzats. Podem continuar la poda o retallada de tanques vegetals, sembra de flors de hivern pensaments, violes, clavellines. I cal preparar els parterres per plantar els bulbs com narcisos, jacints i tulipes. Si volem plantar arbustos caldrà començar a pensar i preparar la zona per la plantació. És bo aplicar compost i adobs naturals al voltant de les plantes per que aprofitin les pluges de tardor i facin el darrer creixement abans del fred.
Si tenim fruiters recollirem,els codonys, les pomes i peres. També cal fer la verema i és poden recollir avellanes i nous. També comença la temporada dels bolets, si us plau sigueu respectuosos amb el bosc.

Al hort cal sembrar i plantar enciams, bledes, espinacs, cols, escaroles, chicoina, pastanagues, cebes,bròquil. També podem recollir els darrers fruits del hort tomates,pebrots i albergínies, mongetes i carbassons. Cal preparar les parcel·les buides amb conreus per adob en verd per protegir el sol durant el hivern i a la primavera els enterrarem per donar una bona estructura i fertilització al sol. Si no podem plantar totes les zones buides cal tapar-les en malles o afegir compost.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...